Колко сол трябва да консумират хората над 40 години?

3258
Колко сол трябва да консумират хората над 40 години?
Снимка: iStock

С напредването на възрастта хранителните нужди и препоръки често се променят, за да се адаптират към променящото се тяло. Един от важните аспекти на здравословното хранене, който става особено актуален за хората над 40 години, е приемът на сол. Високата консумация на сол може да доведе до различни здравословни проблеми, включително високо кръвно налягане, което е значителен рисков фактор за сърдечни заболявания и инсулт. Ето защо е от съществено значение хората над 40 години да внимават за приема на сол.

Общата насока за прием на сол, препоръчана от здравни органи като Световната здравна организация (СЗО) и Американската сърдечна асоциация, е да се консумират не повече от 2300 милиграма (около една чаена лъжичка) натрий на ден. Въпреки това за хората над 40 години, особено за тези с предшестващи заболявания като хипертония или фамилна обремененост със сърдечни заболявания, е препоръчително да се стремят към още по-нисък дневен прием на натрий - около 1500 милиграма или по-малко. Намаляването на приема на сол става решаващо за поддържането на добро здраве.

Как да разберем, че прекаляваме със солта?

Прекомерният прием на сол може да има няколко неблагоприятни ефекта върху здравето на по-възрастните хора. То може да доведе до повишаване на кръвното налягане, което е често срещан проблем с напредването на възрастта. Високото кръвно налягане може да натовари сърцето и кръвоносните съдове, което води до повече сърдечносъдови проблеми. Освен това солта може да повлияе отрицателно на функцията на бъбреците, което е друг проблем за по-възрастните хора, тъй като бъбречната функция има тенденция да намалява с възрастта.

Възрастните хора трябва да се съсредоточат върху намаляването на приема на сол, като правят информиран избор на храна. Преработените храни, консервираните супи, бързата храна и ястията в ресторантите често съдържат високи нива на натрий. Приготвянето на ястия у дома с използване на пресни съставки и свеждането до минимум на употребата на сол по време на готвенето може значително да помогне за контролиране на консумацията на натрий. Билките и подправките могат да се използват за придаване на вкус на ястията, без да се разчита на сол.

Колко грама сол на ден е максимално допустимото количество, което вашето тяло може да приеме

Четенето на етикетите на храните също е от решаващо значение за възрастните хора. На етикетите на много продукти е посочено съдържанието на натрий, което улеснява информирания избор. Намаляването на консумацията на преработени храни и храни с високо съдържание на натрий може да доведе до съществена промяна в общото здравословно състояние.

За хората над 40 години управлението на приема на сол става все по-важно за поддържане на добро здраве и намаляване на риска от сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и свързаните с тях здравословни проблеми. Въпреки че общата препоръка е да се консумират не повече от 2300 милиграма натрий на ден, възрастните хора, особено тези със здравословни проблеми, трябва да се стремят към по-нисък праг от около 1500 милиграма или по-малко. Съзнателните усилия за намаляване на солта в диетата чрез избор на пресни, непреработени храни и четене на етикетите на храните могат да доведат до по-здравословен и щастлив живот и в по-късните години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо Свети Георги е наречен "Победоносец"?

Ето защо трябва да съхранявате фолиото за храна в хладилника, а не в шкаф

Как се пише: сарма или сърма?

Ветеринар обясни защо котките всъщност спят толкова много

Топ 10 традиционни предястия за Великден

Тези 6 цвята на спалното бельо могат да съсипят съня ви

7 начина да разпознаете опасния тип мъж и да избегнете проблеми в любовния си живот

Велика събота 2024 - традиции и обичаи

Кои тънкости при печенето на агнешко месо знаят малко хора?

Кои гарнитури вървят ръка за ръка с агнешкото месо?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com