Лечебни растения, които да отглеждаме в градината си

26429
Лечебни растения, които да отглеждаме в градината си
Снимка: Pexels

Много хора обичат да излизат сред природата. Миризмата на билки опиянява и в същото време изпълва със сила. Искаме да се зареждам с тази естествена енергия отново и отново. Можете успешно да отглеждате „селска аптека“ във вашата селска къща и винаги ще имате не само силата на природата, но и нейната красота. 

Повечето лечебни растения са диви, така че са изключително непретенциозни. Но те също са красиви, така че техният декоративен "компонент" може да се използва в градинския дизайн. Не е трудно да намерите лечебни растения, разгледайте по-отблизо какво расте извън периметъра на вашата градина, какво има в най-близката гора или поле. Внимателно изкопайте коренищата на дивите билки и ги пресадете на вашия дом, но градинските лечебни растения могат да се засяват и със семена.

Ето някои универсални лечебни растения, които можете да засадите на сайта:

Мента 

Миризма, изобилие от зеленина, ненатрапчива красота - всичко това е мента. Счита се за едно от най-старите лечебни растения на земята. Освен лечебни свойства, ментата е богата на витамини А и С, манган. Когато варите чай, не забравяйте да добавите листа от мента - и няма да се налага да се оплаквате от неразположения.

Най-добре е да отглеждате мента на закрито, тъй като тя расте толкова изобилно, че измества други растения от територията. Висящите саксии на открито са едно от най-подходящите места за отглеждане на мента.

Мелиса

Мелиса е лимонена мента и има аромат на лимон върху листата си. За разлика от ментата, тя има релаксиращ и известен хипнотичен ефект.

Риган

Не забравяйте да вземете това лечебно растение. То има великолепен аромат, на който ще се насладите във вашия район. Това е просто растението, което много обича полусенчести места. Чаят от риган на практика е деликатес. Освен това е изключително много лековит.

Лечебните свойства на риган са повишаване на секрецията на различни жлези на тялото, включително повишаване на перисталтиката и чревния тонус. Растението е достатъчно силно, че риганът не се препоръчва по време на бременност. Като цяло риганът има успокояващ ефект върху централната нервна система.  

Salvia officinalis

Салвия се счита за многогодишно растение. Но има едногодишни и двугодишни видове. Това е храст с многобройни стъбла, с гъсти малки сиво-зелени листа и classовидно съцветие, състоящо се от множество светлолилави цветя. 

Жълт кантарион

Жълтият кантарион е храст. Следователно, след като порасне, той сам може да бъде украса на вашата градина.  

На сянка жълтият кантарион ще расте, но много бавно. Ето защо е по-добре да го засадите на слънце. Растението се нуждае от внимателно плевене. Но ако е пуснал корени, не можете да се притеснявате за него - той ще продължи да расте без външна помощ.

Лавандула 

Ароматът на това растение не може да бъде объркан с никой друг. Освен естетическите си свойства, лавандулата има много други предимства, което я прави незаменима за много домакини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com