Лекар: Избягвате тези продукти, разрушават червата

2911
Лекар: Избягвате тези продукти, разрушават червата
Снимка: iStock

Казват, че всички болести започват в червата. Тази изключително важна част от храносмилателната система допринася за цялостния имунитет на организма и всяко увреждане или бактериален дисбаланс им причинява дискомфорт. 

Ако изпращаните от тях знаци се подценяват, в дългосрочен план те могат да доведат до много сериозни заболявания - включително рак. Ето защо е изключително важно да "храним" червата с ценни продукти. 

Червата са изключително важна част от храносмилателната система, която изпълнява много жизненоважни функции в организма. За съжаление някои продукти, които консумираме ежедневно, водят до тяхното запушване, като в тях се образува възпаление. 
Ето кои са продуктите, които трябва да избягвате, за да предотвратите неприятни неразположения и чревни заболявания.

Прости захари

Простите захари са идеална среда за размножаване на патогенни бактерии, включително кандида. Редовната им консумация може да доведе до свръхрастеж на патогенната флора и по този начин до възпалителни заболявания. Повечето хора имат твърде много прости захари в ежедневната си диета.

Антибиотици

Отдавна е известно, че антибиотиците са фатални за състоянието на червата. Те унищожават не само лошите, но и добрите бактерии и по този начин възпират ценната чревна микрофлора. 
Необходимо е известно време, за да се възстанови тя след антибиотичната терапия. Ето защо те не трябва да се използват твърде често, а при необходимост трябва да се приемат и пробиотични препарати.   

Най-добрите хранителни навици за здравето на червата

Червено месо

Месото е трудно смилаемо и може да остане в червата за дълго време, причинявайки дискомфорт и много неразположения. Червеното, особено преработеното месо, което се консумира редовно, също повишава риска от колоректален рак. Вместо да си сервирате пържола за вечеря, изберете порция зеленчуци и лека риба. Червата ви със сигурност ще ви благодарят за този избор.

Хранителни добавки

Хранителните добавки, като например подобрители на вкуса, консерванти или соли, могат да раздразнят лигавицата на храносмилателната система, създавайки идеални условия за възпаление на червата. Понякога те са и причина за болки в корема, метеоризъм и проблеми с усвояването на желязото. Сред най-вредните за червата вещества са бензоената киселина (Е210-Е213) и емулгаторите.

Ако искате здрави черва, забравете за тази храна

Бързи храни

Преработените бързи храни са не само с ниска хранителна стойност, но са и източник на вредни трансмазнини, големи количества сол и захари. Честата им консумация натоварва силно червата, така че те не функционират както трябва.

Млечни продукти

Все повече хора страдат от непоносимост към лактоза. След консумация на млечни продукти те получават болки в корема, неприятни газове, чувство за препълване на коремната кухина и др. 
Ако подозирате, че храносмилателната ви система изпитва затруднения с усвояването на млечните продукти, елиминирайте тези продукти от диетата си за известно време и наблюдавайте организма си. 

Алкохол и цигари

Алкохолът и цигарите също са вредни за червата. Тези стимуланти имат катастрофално въздействие върху чревната микрофлора, затрудняват храносмилането и предизвикват възпаления, както и увреждат епителните клетки. Ако страдате от чревни оплаквания, най-добре е да се откажете напълно от тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

7 храни, които понижават високия холестерол

Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com