Лекар обясни защо чувствате сутрешен глад

3160
Лекар обясни защо чувствате сутрешен глад
Снимка: iStock

Какво се случва в човешкия организъм, за да се предизвика усещане за глад? Отговорът на този въпрос изисква категоризирането на глада като “хомеостатичен” или “хедоничен” – в зависимост от характера на сложната система от сигнали, постъпващи и обработвани в мозъка.

Физиологически погледнато, в хипоталамуса (разположен в долната част на мозъка) се намира хранителният център на организма, където, когато нивото на кръвната захар спадне по някаква причина, панкреасът и черният дроб генерират определени химически сигнали, предизвикващи чувство на глад. Това продължава докато, в процеса на храненето, постепенно нараства чувството за ситост, при което нивото на кръвната захар се покачва, така че панкреасът и черният дроб започват изпращане на  сигнали за спиране на гладното усещане. Този механизъм действа безотказно до момента на задоволяване на енергийните нужди на организма, като грелинът, хормонът, контролиращ чувството на глад, и лептинът – хормонът, който контролира чувството на ситост, балансират процеса.

От друга страна, при “хедоничният глад” сигналите, свързани с енергийните нужди на тялото, отстъпват място на тези, които мозъкът изпраща, за да сигнализира желанието да се постигне удоволствие при постоянното консумиране на любими, вкусни храни.

3 неочаквани причини, които провокират чувство на глад

Но какво предизвиква, по-специално, чувството на “хомеостатичен глад” сутрин, след ставане от сън? Причините, анализирани по-долу, са най-различни:

1/ при болестно състояние, когато е налице постоянен дисбаланс в нивото на кръвната захар – резултат от диабет и инсулинова резистентност, може характерното сутрешно усещане за жажда да се окаже трансформирано в усещане за глад.

2/ при индивиди, практикуващи редовно определен вид спорт, когато, по някаква причина, се е наложила промяна в установения тренировъчен цикъл в посока неговото удължаване или/и интензифициране, може да възникне временен енергиен дефицит, поради нарушаване адаптационната способност на организма да се справя с възприетия първоначално тренировъчен цикъл, изгаряйки по-малко калории.

3/ при късна (след 20 часа) и обилна вечеря, особено когато се консумират големи количества храни, богати на прости въглехидрати (пици, бял хляб, бургери, пици, различни десерти), с което се инициира повишаване на синтеза на хормона инсулин и съответно спадане на нивото на кръвната захар, рефлектиращо, след събуждане, в усещане на глад, проявяващо се като “стържене“ на стомаха.

„Не мога да спра“: Как да преодолеем постоянното чувство на глад?

4/ При пропускане на някои от основните хранения, като правило, се появява желание да се „навакса“ с храната, което може да е толкова силно, че да доведе до прекъсване на нощния сън, тъй като сигналите в мозъка дават приоритет на храненето пред съня. Изход от това положение е да се установи траен баланс в дневното меню и основните хранителни съставки, които то да включва – въглехидрати, протеини, мазнини; това ще стабилизира нивото на кръвната захар и текущите енергийни нужди на организма.

5/ при липсата на нормален (непрекъснат здрав) сън е възможно, при някои индивиди, да настъпи такова завишаване на нивото на хормона грелин за сметка на хормона лептин, който да инициира дисбаланс, предизвикащ непреодолимо желание за „похапване“ на недотам полезни храни през всяко време на деня. Също така честите събуждания през нощта могат да бъдат съпроводени с реализирано желание за хранене, при което рано на сутринта се появява чувството на глад.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Не допускайте тази грешка, когато пържите пиле

5 мита за слънцето, в които трябва да спрете да вярвате

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 31 май /валутен калкулатор/

Защо всички започнаха да държат тоалетната си хартия в хладилника

Страдате от мигрена: Тези храни и напитки може да я предизвикват

Как да познаем и лекуваме хронично възпаление?

Колко вредна всъщност е сукралозата?

13 неподозирани хобита, които спират стареенето на мозъка

Всичко, което трябва да знаете за оксидативния стрес

Кои са 4-те най-добри чая за отслабване и стопяване на коремни мазнини?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com