Лекар посочи начин да поддържате нормално кръвно без медикаменти

12754
Лекар посочи начин да поддържате нормално кръвно без медикаменти
Снимка: iStock

Статистически е доказано, че в световен мащаб поддържането на високо (значително над нормалното) кръвно налягане (хипертонията) е една от водещите причини за рязко влошаване на здравословното състояние, преждевременно състаряване и ранна смърт. Причината е в стесняването на кръвоносните съдове (артериите), с което рязко нараства риска от запушване на определени техни части с тромби, които (ако са в главния мозък) предизвикват инсулт, а когато са в областта на сърцето – инфаркт.

Нещо повече, неглижирането на високото кръвно налягане може косвено да причини и заболявания и увреждания на други органи и системи, като бъбреци, черен дроб, очи.

Какви са причините за хипертонията?

Те са от най-различно естество: като се започне от тютюнопушенето, перманентния ежедневен стрес, нерегистрираните (недоизлекуваните) бъбречни заболявания и липса на витамин D или/и калий, премине се през неконтролируемата консумация на сол и недостатъчна двигателна активност, и се достигне до бременност и метаболитен синдром.

Високо кръвно и домашна медицина - 10+ спешни хитрости

Овладяването на проблема с високото кръвно налягане изисква перманентното използване на предписани от лекар медикаменти. Недостатък е, че тези изкуствено получени препарати проявяват „странични ефекти“, които влияят изключително негативно преди всичко на щитовидната жлеза. За щастие има алтернативен начин за балансиране на кръвното налягане с помощта на билкови отвари. 

Конкретно, за да контролирате кръвното си налягане в нормални граници (без да приемате лекарствени препарати, но, разбира се след лекарска консултация), можете да си изготвите и пиете от предложената по-долу билкова отвара.

Приготвяне на отварата: първо, отделяте четирите билки, от които ще изготвите количествата (частите) отделни отвари – имел, глог, липов цвят и бял равнец; второ, уточняване какво количество ще отговаря на 1 част (примерно 100 мл); трето, изготвяне на 1 част отвара от имел; четвърто, изготвяне на 1 част отвара от глог; пето, изготвяне на 2 части отвара от липов цвят; шесто, изготвяне на 2 части отвара от бял равнец; седмо, смесване на четирите отвари и старателното им разбъркване. Пиете често, но умерени количества от получената билкова отвара.

Учени: Това е най-добрият зеленчук за хората с високо кръвно

Тези билки поотделно (и особено в посочената комбинация), имат проверен позитивен ефект за нормализиране на високото кръвно налягане, изразяващ се в: 

1/ Глог – съдържа изобилие от антиоксиданти, които, освен че противодействат на възпаленията, имат и съдоразширяващ ефект, благодарение на който кръвното налягане се понижава и може да бъде контролирано да бъде в нормалните си граници.

2/ Имел – въздейства преди всичко върху нервната система като намалява тревожността, безпокойството и стреса – факторите, зависяващи перманентно кръвното налягане. Освен това, билкова отвара от имел облекчава артритни болки и лекува възпаления.

3/ Липов цвят – полезните му свойства са обусловени от специфичния му състав (етерично масло, полизахариди, биофлавоноиди, и антиоксидантни витамини – каротеноиди и витамин С) и се изразяват в ефектите да: противодействат на възпаленията, успокояват, понижават кръвното налягане и подобряват кръвообращението, разреждат кръвта (при което намалява рискът от образуване на тромби в артериите), стимулират изпотяването и уринирането (чрез което се отстраняват излишните соли от тялото).

4/ Бял равнец – също намалява високото кръвно налягане, а също така съдържа ефикасни антиоксиданти, които действат превантивно по отношение възпалителни, дегенеративни и ракови заболявания.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Този домашен трик за подобряване на слуха е полезен за хората над 50 години

Ето защо стомахът ви боли повече с напредване на възрастта

Кои храни са най-подходящи за консумация при нервен стомах?

Кои са "забранени храни" при колит?

4 причини защо първи трябва да му изпратите съобщение

Естествени средства за облекчаване на болки в стомаха

Напитка от лимон, лавандула и кисело мляко – за какво е толкова полезна?

Това са ядките, които подобряват настроението. Похапвайте ги всеки ден!

Зодиите, които винаги имат благословията на Бог

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com