Лекар: С тези билки ще забравите за болестите през зимата

3219
Лекар: С тези билки ще забравите за болестите през зимата
Снимка: iStock/Guliver

Настъпва сезонът на гриповете и настинките, както и на минусовите температури, така че определено трябва да започнем да се грижим за укрепване на имунитета си, ако не искаме да прекараме зимата без енергия в леглото. Превенцията е най-добрият лек срещу всякакви заболявания, а тя може да се осъществява и неусетно. Необходимо е само малко време, за да изградим определени навици, които да включим към рутината си всеки ден.

В този ред на мисли най-добри помощници в превенцията се оказват билките - така познати и използвани векове наред. Вижте по какъв начин могат да се включат в поддържането на цялостното ни здраве:

Медът и пчелните продукти

Медът е природно чудо, от което можем да извлечем безброй ползи за здравето ни. Той е богат на редица полезни вещества - калий, калций, натрий, фосфот, сяра, желязо, магнезий, много витамини и други микроелементи. Консумирайте лъжичка мед сутрин на гладно за крепко здраве или заменете другите подсладители с лъжичка мед в любимия ви чай или лимонада. Подходящи за подсилване на имунитета са и всички останали пчелни продукти - сред които пчелното млечице, клеевата тинктура, пчелния восък и т.н.

НАЙ-лечебните БИЛКИ

Джинджифилът

Коренът от джинджифил се нарежда сред супрехраните, имащи изключителни ползи за нашето здраве. Съществуват редица рецепти с джинджифил, които спомагат не само за укрепване на имунитета, но и се справят с респираторни проблеми и други болести, засягащи дихателната система. За направата на чай от джинджифил се снабдете с пресен корен и използвайте няколко парчета, заляти с гореща вода. Консумирайте сутрин на гладно или по ваше усмотрение - вечер преди лягане. Запарката с джинджифил помага и при храносмилателни проблеми, детоксикира тялото, има антиоксидантни свойства, понижава нивата на лошия холестерол, помага за повишаване на либидото и т.н.

Черният бъз

Черният бъз е още една ценна билка, която може да ни спаси в много ситуации. Неслучайно се използва за приготвянето на редица сиропи за кашлица - билката е богата на важни витамини, минерали, флавоноиди и други елементи. Има мощни антиоксидантни свойства, антибактериални и имуностимулиращи. Предпазва ни от свободните радикали, бактериите и инфекциите. Препоръчва се при дефицит на желязо, използва се като здравословен заместител на захарта и т.н.

Топ 5 билки, които можем да отглеждаме у дома

Ехинацея

Ехинацеята също е сред най-добрите имуностимулиращи билки, използвани и във фармацевтиката. Съдържа полезни антиоксиданти, флавоноиди, витамини и други вещества, подпомагащи по-бързото ни възстановяване от грипове и настинки. Освен това ехинацеята може да служи като превантивна мярка срещу артрит, ревматизъм, синузит, кожни проблеми, мускулни и ставни болки, грипни състояния и т.н.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com