Лекар: Този зеленчук вдига имунитета и подобрява паметта и концентрацията 

11301
Лекар: Този зеленчук вдига имунитета и подобрява паметта и концентрацията 
Снимка: iStock

Спанакът е популярен зеленчук, който предизвиква противоречиви емоции. За някои той е лош спомен от детството, а за други е начин да се хранят здравословно. Той е богат източник на минерали и витамини, които подпомагат ежедневното функциониране на организма. 
Освен това спанакът има противораково действие и ускорява метаболизма, поради което консумацията му се препоръчва по време на диета за отслабване. 

Какво трябва да знаете за спанака?

Спанакът е едногодишен зеленчук, който произхожда от семейството на амарантите. Произхожда от Югозападна Азия и се отглежда в много части на света за храна. Растението израства до петдесет сантиметра на височина, а листата му са с увиснала форма. Външният вид на спанака може да варира леко в зависимост от сорта му. Зеленчукът е благодатен за отглеждане и не изисква сложни грижи.

Засяване на спанак: Всичко, което трябва да знаете, за добра реколта

Какво съдържа зеленчукът?

Най-важните елементи са магнезий и калий. Първият предотвратява аритмията и поддържа нервната система. Освен това подобрява паметта и концентрацията, както и обмяната на веществата, като участва в метаболизма на органичните съединения. 

Калият, от друга страна, отговаря за преноса на хранителни вещества до отделните клетки. Той също така спомага за регулиране на кръвното налягане и поддържане на нормален мускулен тонус. 

Освен това този елемент предотвратява образуването на камъни в бъбреците и контролира нивото на водата в организма. Спанакът също така помага за поддържането на здрав и красив външен вид. Съдържащият се в него цинк влияе и засилва регенерацията на косата, ноктите и кожата. 

Отглеждане на спанак. Основните правила листата да са големи и вкусни

За какво помага спанакът?

Редовната консумация на спанак повишава имунитета, затова се препоръчва на хора, които често боледуват. Той съдържа витамин С, който е отговорен за защитата на имунната система и противодейства на развитието на бактерии.

Спанакът се препоръчва за хора, които се борят с храносмилателни проблеми. Съдържащите се в него флавоноиди имат противовъзпалителен ефект, а фибрите предотвратяват запека. 
Освен това зеленчукът се използва като съставка в пречистваща диета: той помага за извеждането на токсичните вещества от организма. Продуктът съдържа ценен бета-каротин, който има противораково действие и подобрява зрението.

С какво да ядете спанак?

Спанакът може да се приготвя по много начини и се съчетава с много ястия. Той е най-здравословен в суров вид и е вкусен в зеленчукова салата и с ньоки и пармезан. Струва си също така да направите паста за сандвичи с този зеленчук или да го добавите към пица или паста. Много домакини използват спанака като плънка за кнедли или палачинки. 

Тези, които са на диета за отслабване, могат да добавят този зеленчук към коктейлни напитки. Вкусният и пресен спанак не трябва да е пожълтял или увяхнал. Извън сезона в магазините се предлагат замразени листа от този зеленчук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com