Лещата вдига ли кръвното или е просто мит?

2625
Лещата вдига ли кръвното или е просто мит?
Снимка: iStock

Лещата е сред популярните и лесни за приготвяне ястия в цял свят. Тези малки бобови растения без глутен са здравословни. Лещата е богата на витамини, минерали и фибри, без мазнините и холестерола на червеното месо. Ако се опитвате да сготвите нещо бързо, питателно и полезно, може би си задавате въпроса “Полезна ли е лещата?” Отговорът е “да, полезна е”.
“Лещата съществува от векове, но ни отне известно време, за да осъзнаем колко полезна е тя за нас.” казва диетологът Елиз Хоман. “Тя вече не е просто евтина алтернатива на месото. Може да бъде основата на разнообразни ястия, които ще се отразят благоприятно на здравето ви.”

Колко видове леща има?

Лещата е вид ядливо едногодишно растение от семейство Бобови. Подобно на боба и граха, тя расте в шушулки. Най-често срещаните видове са:

* кафява (европейска) леща: Семената на кафявата леща са дребни, с лек землен вкус, но много ароматни. Това е най-евтината леща и лесно се разварява.

* зелена (френска) леща: Има черно-зеленикав цвят и е много ароматна. Отначало френската леща се е отглеждала по вулканичните хълмове на Франция, но днес се отглежда на много други места по света.

* червена леща: Люспите на червената леща са кафяви. Когато тя достигне търговската мрежа, обвивката е премахната. Така остават червеникавите зърна на лещата, които са разполовени. При варене се разварява, затова е много подходяща за кюфтета от червена леща, пастети, крем супи.

* черна леща: зърната й са черни като белуга, затова е известна и с това име.

Лещата вдига ли кръвното или е просто мит?

Не, лещата не вдига кръвното, напротив, понижава го.

Само 100 г натрошена червена леща съдържа повече калий от един банан. Проучване върху влиянието на различни храни върху хипертонията разкрива, че диета, богата на варива (включително леща)и пълнозърнести храни, е свързана с понижаване на кръвното налягане.

Кога лещата е вредна?

Хранителна стойност на лещата

Половин чаша сготвена леща съдържа 140 калории и 12 г протеини, както и:

* 0,5 г мазнини
* 23 г въглехидрати
* 9 г фибри
* 5 мг натрий.

Лещата е с високо съдържание на протеини, които помагат за изграждането и поддържането на вашите мускули, кости и кожа. Помагат също за управление на апетита и поддържане здравословно тегло, защото ви кара да се чувствате по-сити в сравнение с консумация на други храни.

От всички бобови храни, само соята съдържа повече протеини. Лещата действа като протеинов еквивалент на месото, което е особено полезно, ако спазвате вегетарианска или веганска диета. Освен това, лещата не съдържа глутен, което я прави чудесен избор за хора с алергия към глутен.

Здравословни ползи от лещата

1. Понижава кръвното налягане
Калият помага да се противодейства на лошите ефекти от солта, които могат да доведат до високо кръвно налягане (хипертония). В половин чаша варена натрошена червена леща има над 270 мг калий. Високото ниво на протеин в лещата я превръща в чудесен заместител на червеното месо, но за разлика от него поддържа кръвното налягане под контрол.

Внимание: лещата е с ниско съдържание на определени основни аминокиселини, затова е добре да я комбинирате с пълнозърнести храни, за да балансирате диетата си.

2. Подобрява сърдечното здраве
Фолиевата киселина предпазва сърцето ви и подпомага образуването на червени кръвни клетки. Това е особено важно при бременни жени. Лещата съдържа фолиева киселина, желязо и витамин В1, които също поддържат здравето на сърцето. Лещата понижава лошия холестерол и кръвното налягане.

Защо трябва да консумирате червена леща редовно ?

3. Повишава енергията
Ако изпитвате умора, имате нужда от желязо, което ще възвърне енергията ви, особено ако страдате от анемия. Желязото произвежда хемоглобин, вещество във вашите червени кръвни клетки, което им позволява да пренасят кислород до тялото ви.
Половин чаша варена леща може да осигури 15% от препоръчителната дневна нужда от желязо.
Съветът на специалисти е лещата да се комбинира с източник на витамин С като домати, картофи, чушки или брюкселско зеле, за да се подобри усвояването на желязото.

4. Поддържа храносмилателната система
Лещата е богата на вид фибри, които помагат на храносмилателната система да работи нормално и подхранва добрите бактерии в червата. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Три скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Косопад от стрес: как, защо, какво да направим?

Болки на гладно: причини и как да се справим с неприятните усещания

Какво се случва с тялото ви, ако ядете по 10 яйца всеки ден?

Защо понякога се появява кашлица след хранене?

Кардиолог обясни дали е вредно да спите на дясната страна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com