Летни деликатеси, които понижават кръвното налягане

7469
Летни деликатеси, които понижават кръвното налягане
Снимка: iStock

Хипертонията е истински бич в обществото. Болест, която често пъти протича невидимо. За съжаление понякога много късно разбираме, че имаме хипертония. Както винаги, профилактиката е най-добрият метод тук. Какви летни лакомства ще помогнат за понижаване на кръвното налягане?

Какво е хипертония?

За хипертония говорим, когато систоличното и/или диастолното налягане надвишава нормалните стойности. Оптимално е 120 mm Hg за систолно кръвно налягане и 80 mm Hg за диастоичното кръвно налягане. Нормалните стойности се считат за съответно 120-129 и / или 80-84 mm Hg, а високите стойности от 130-139 и / или 85-89 mm Hg са нормални. Над тези нива вече е хипертония.

Какво е благоприятно за развитието на хипертония? Има много фактори. Най-важните включват:

- наднормено тегло и затлъстяване;
- липса на физическа активност или активност, която не е подходяща за възрастта и здравето;
- пушене;
- лоши хранителни навици.

Диетични грешки, които провокират хипертония

Балансираната диета е ключът към здравето във всеки един аспект. Сред най-вредните за сърдечната честота и повишаване на кръвното налягане са:

- меню, наситено със силно преработени продукти, в което има много химически хранителни добавки и сол, а прекомерната му консумация е фактор номер едно сред всички, които насърчават хипертонията;
- ядене на твърде големи порции;
- меню с ниско съдържание на зеленчуци и плодове и пълно с високомаслени продукти.

Диетичните фибри са ключът към диетата за високо кръвно налягане

Обикновено говорим за фибри (сурови растителни влакна) в контекста на храносмилателните процеси и чревната дисфункция. Междувременно това баластно вещество (фибрите не подхранват) играе ключова роля в хода на много жизнени функции. Фибрите също определят работата на сърцето и влияят на нивото на кръвното налягане.

Каква диета да изберете за понижаване на кръвното налягане?

Учените са съгласни – диета, при която подходящите дози фибри са подходящи за възрастта и здравословното състояние – оптимално извлечени от естествени източници (зеленчуци, плодове, пълнозърнести продукти, едри зърна, трици) и полиненаситени мастни киселини (студено пресовани зеленчуци и мастни масла). Морската риба е отправна точка за превенция на хипертонията и основен проблем в опита да се компенсират прекомерно високите й стойности.

Към какви летни вкусотии да посегнете, за да понижите кръвното си налягане?

Летни лакомства за понижаване на кръвното налягане

Най-важното е да включите в менюто зеленчуци и плодове. По всяко време на годината. През лятото е по-лесно от всякога, защото сергиите са пълни с най-добрите деликатеси.

Искате ли да понижите кръвното си налягане, като промените навиците си? Създайте си навика да ядете три порции зеленчуци и две порции плодове. Не от празници, а всеки ден. Правилото на малките стъпки и последователността носи най-много ползи. Не предприемайте революционни промени в чинията, такива действия не носят дългосрочни ползи.

За нормализиране на сърцето и кръвното налягане консумирайте активно домати, моркови, цвекло, спанак, броколи, картофи и сезонни плодове, с акцент върху ягодите и черешите, които са богати на калий.

Сушените плодове също съдържат високи дози калий, но през лятото си струва да подхранвате тялото със сезонни растения. В крайна сметка налягането е само един от многото параметри, които трябва да помним за здравето и благополучието.

Освен калий се нуждаем и от магнезий, за да понижим кръвното налягане. Можем да си го набавим, като ядем ядки, бадеми, тиквени семки, слънчогледови семки и зърнени продукти. Оптимално с пълнозърнести храни. Говорим не само за хляб, но и за паста и натурални, неподсладени люспи, за предпочитане овесени люспи (те имат най-много фибри).

Въпреки че трудно могат да се нарекат сезонни, си струва да си припомним за бобовите растения, като леща, нахут, грах, боб и типичния летен боб.

Средиземноморската и вегетарианската диета се считат за най-благоприятните хранителни модели за здравето на сърцето и подобряване на параметрите на кръвното налягане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Зодиите, които са невероятно страстни любовници

За какво е полезно да се пие топла вода с лимон?

Смес от сол и захар помага при безсъние

Зелените орехи с мед прочистват организма

От какво се причиняват заболяванията на евстахиевата тръба?

Зодиите, които винаги завиждат на успеха на другите

Рецепта: Невероятния италиански великденски козунак - Коломба

Велика събота: Месят се обредни хлябове и козунаци

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

Голяма грешка: Не съхранявайте дрехите си в найлонов плик

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com