Можете ли да използвате масло от гроздови семки за петна и белези от акне

2424
Можете ли да използвате масло от гроздови семки за петна и белези от акне
Снимка: iStock

Какво представлява маслото от гроздови семки

Маслото от гроздови семки идва от семките, които се изхвърлят от гроздето по време на процеса на производство на вино. Семената са студено пресовани, за да се получи масло, което е известно със своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Някои хора вярват, че маслото от гроздови семки може да се използва за лечение на акне и поддържане на кожата блестяща. Въпреки че маслото има някои уникални свойства, които го правят добро за вашата кожа, то може да не е най-ефективният вариант за лечение на всички петна, свързани с акне.

Как работи

Когато се използва като локално лечение, маслото от гроздови семки може да помогне за поддържане на здрава кожа на клетъчно ниво.

Това е така, защото маслото от гроздови семки съдържа витамин Е, бета-каротин и линолова киселина. Тези хранителни вещества придават на маслото антиоксидантни и антипролиферативни свойства, като помагат на здравите клетки да се регенерират и заменят стареещите или увредените клетки.

Способността на витамин Е, по-специално, да помага за изравняване на тена на кожата и да лекува петна, е призната от изследователи.

Естествените масла, които съдържат високи нива на определени мастни киселини - като гроздови семки също са свързани със заздравяването на рани.

Маслото от гроздови семки може дори да помогне в борбата с бактериите, причиняващи акне.

При какви видове акне работи

Маслото от гроздови семки може да не работи по един и същи начин за всеки тип кожа. Как се отразява на кожата може да варира от човек на човек и дори от пробив на пробив.

Активни пробиви

Ако имате работа с папули и пустули - червените "пъпки", които могат да се образуват на повърхността на кожата ви - маслото от гроздови семки може да ви помогне да изчистите пробив.

В допълнение към намаляването на зачервяването и възпалението, маслото може да насърчи регенерацията на клетките, за да помогне за заместването на увредената кожа.

Не се счита за толкова ефективен за петна, които са предимно под кожата, като например:

Белези от акне

Можете също така да използвате масло от гроздови семки, за да намалите появата на белези от акне.

Маслото от гроздови семки е богато на витамин Е, за който е доказано, че помага при белези. Някои изследвания показват, че можете да видите резултати след по-малко от две седмици, ако прилагате маслото два пъти на ден.

Също така си струва да се отбележи, че линоловата киселина в маслото от гроздови семки може да помогне за ускоряване на раните през възпалителната фаза. Това може да намали риска от белези.

Обща профилактика на акне

Ако сте склонни към обриви или просто искате да подобрите тена на кожата си, помислете за маслото от гроздови семки като първа линия на защита, за да поддържате кожата чиста.

Ако кожата ви има небалансирано производство на мазнини, което означава, че се насища с мазнини в някои области и остава прекалено суха в други — линоловата киселина на маслото от гроздови семки може да имитира себума, който жлезите ви произвеждат естествено. Това може да придаде на кожата ви по-равномерен, блестящ вид

По-стари изследвания показват, че намалените нива на линолова киселина могат да бъдат пряка причина за възпаление на акне. На теория, повишаването на нивата на линолова киселина може да помогне за намаляване на риска от възпаление.

Безопасен ли е за всички типове кожа

Линоловата киселина в маслото може да помогне за балансиране на естественото производство на мазнини в кожата, което го прави безопасно за употреба от всички типове кожа.

Няма изследвания, които да предполагат, че маслото може да има отрицателно въздействие върху всеки конкретен тон на кожата.

Ако не сте сигурни дали маслото от гроздови семки е съвместимо с вашата кожа, говорете с вашия дерматолог. Те могат да отговорят на всички въпроси, които може да имате.

Как да използвате масло от гроздови семки

Не е необходимо да разреждате маслото от гроздови семки с масло-носител. Но трябва да направите тест с пластир преди употреба, за да видите как кожата ви реагира на маслото.

Да го направя:

Втрийте масло с размер на стотинка във вътрешната част на предмишницата.

Покрийте мястото с превръзка.

Ако не изпитате възпаление или дразнене в рамките на 24 часа, трябва да е безопасно да го приложите другаде.

Полезно ли е гроздето – ето за кои хора НЕ Е

Ако усетите дразнене, изплакнете засегнатата област със студена вода и прекратете употребата.

След като разберете, че нямате чувствителност към масло от гроздови семки, можете да използвате чисто масло от гроздови семки като локално лечение на кожата.

Много фенове на маслото от гроздови семки препоръчват да го използвате като нощен серум нещо, което можете да нанесете върху лицето и шията си, за да подобрите тена на кожата, докато спите. Но няма причина да не можете да използвате масло от гроздови семки и сутрин.

Три до четири капки масло трябва да са достатъчни, за да покрият цялото ви лице. Разтрийте маслото заедно с дланите на ръцете си, след това го нанесете върху бузите, шията, челюстната кост, челото и областта под очите, като използвате движението на дланите си нагоре. Ако имате нужда от повече покритие, добавете още една до две капки.

Някои изследвания сочат, че ресвератролът, антиоксидант, открит в маслото от гроздови семки, може да помогне за защита на кожата от UVB лъчи. Но това не означава, че можете да пропуснете ежедневния SPF - все пак трябва да защитите кожата си от UVA и други широкоспектърни лъчи.

Уверете се, че нанасяте слънцезащитен крем сутрин и го нанасяйте отново, ако е необходимо, през целия ден.

Възможни странични ефекти и рискове

Ако използвате масло от гроздови семки локално, рискът от странични ефекти е минимален.

Но ако имате алергии към определени хранителни продукти, може да искате да се консултирате с вашия лекар или дерматолог преди употреба.

Маслото и екстрактите от гроздови семки могат да предизвикат алергична реакция. Симптомите включват:

  • копривна треска
  • сърбеж
  • драскащо гърло
  • влажни очи

Трябва незабавно да потърсите медицинска помощ, ако имате затруднено дишане, подуване на лицето или сърцебиене.

Не е доказано, че поглъщането на масло от гроздови семки повлиява акнето по никакъв начин. Погълнатото масло от гроздови семки може да взаимодейства с определени лекарства, включително разредители на кръвта като варфарин.

Кога е задължително да се бере гроздето?

Продукти, които да опитате

Колко често използвате масло от гроздови семки зависи от продуктите, които използвате. Можете да закупите чисто масло от гроздови семки или можете да изберете продукти, които съдържат масло от гроздови семки и смес от други съставки. Винаги правете тест с пластир върху участък от кожата, както е описано по-горе, преди да опитате пълно приложение на нов продукт за вашата кожа.

Чистото масло от гроздови семки трябва да бъде студено пресовано за най-добри резултати. Антиоксидантите в маслото от гроздови семки могат да станат по-малко ефективни в зависимост от това как се обработва маслото.

Ако обичате да използвате маски за кожа, помислете дали да не опитате маската с кал от ядки Kukui и масло от гроздови семки на Shea Moisture, за да избистрите нежно и да подобрите тена на кожата.

Маслото от гроздови семки обикновено се счита за безопасно и потенциално ефективно алтернативно лечение на акне. Вашият индивидуален успех ще зависи от вида акне, с което се справяте. Може също да варира от пробив до пробив.

Ако не виждате резултати след три месеца употреба, посетете вашия дерматолог. Те може да са в състояние да препоръчат други алтернативни средства за защита или традиционни възможности за лечение, по-подходящи за вашите цели за грижа за кожата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 23 май /валутен калкулатор/

Ето какво ще се случи с тялото ви, ако пиете по една лъжица ябълков оцет всеки ден

От умора до мускулни крампи и болки в ставите - ето на какво може да се дължи

С тези храни ще почистите черния дроб от токсините

Страдате от косопад - ето на какъв сериозен здравословен проблем може да се дължи

Какво се случва с организма ви, ако консумирате ориз всеки ден

Няма да повярвате какво се случва с кръвното ви, ако пиете черен чай

6 храни за здраве на червата, подмладяване на тялото и загуба на тегло

Ето кои са признаците на инсулт и как да ги разпознаваме

Защо се задържат течности в организма?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com