Най-чистите риби - те са истинско лекарство

7596
Най-чистите риби - те са истинско лекарство
Снимка: iStock/Guliver

Чести са твърденията, че консумирането на риба е полезно за здравето както поради наличието на мононенаситените и полиненаситените мазнини – така и поради други хранителни вещества. Това е така, но трябва да избираме само най-чистите в екологично отношение риби.

Ето какво ни съветва д-р Татяна Занин

За диети с цел отслабване рибата е много препоръчителна, защото високата степен на омега 3 интензифицира изгарянето на мазнините и контролирането на нивата на захарта в тялото.

Кои са най-чистите и здравословни риби?

1. Херинга: този вид риба има много висока степен на киселините омега 3, контролиращи степента на холестерола. Подсилва имунната система и облекчава признаците на хронични заболявания от рода на псориазиса. Херингата изобилства още и с витамин D.

2. Сардина: от същото семейство, както и херингата, но е по-дребна. Това е богата на хранителни вещества риба, подсилва сърдечно-съдовата система, костите, нервните клетки. Подобрява функционирането на неврологичната система и формирането на червени кръвни клетки.

3. Риба тон: това е риба, много богата на омега 3, поради което подпомага правилното функциониране на сърцето и имунната система. Понижава степента на холестерола, запазва гъвкави артериите и предпазва от анемия; противовъзпалителното й въздействие е много ефикасно.

4. Сьомгата е популярна заради ползите от нея, богата е на минерали и витамини. Допринася сериозно за здравето на костите, сърцето, зъбите, както и за възстановяването на тъканите. Богата е на хранителни вещества, които въздействат антиоксидантно.

Ще се изненадате, но това са 2 – те най-полезни РИБИ

5. Дорадо: тази едра риба е богата на калий, калций и витамин D. Регулира кръвното, регенерира тъканите, помага на храносмилателната система да функционира правилно и укрепва мускулите, като ги предпазва от спазми.

6. Пъстървата обитава само много чиста вода, затова е видът риба с най-малък риск от заразяване. Тя укрепва костите и зъбите, подпомага възстановяването на тъканите, както и храносмилателните процеси.

Главните ползи от консумиране на риба 

1. Укрепване на имунната система

Рибата е източник на протеини и добри мазнини, като омега 3, които увеличават производството на защитни клетки на тялото, усилват имунната система. Богата е на витамините Е и С, чиито противовъзпалителни свойства предпазват имунната система от възможни възпаления.

2. Предотвратява остеопороза

Консумирането на риба е отличен начин за предотвратяване на остеопороза, понеже изобилства с витамин D, който подсилва процеса на абсорбция на калций в червата и предотвратява износването на костите. Витамин D е много важен за организма, тъй като помага и за предотвратяване на проблеми като диабет, безплодие, рак и сърдечни усложнения.

Ползите от редовното консумиране на риба

3. Укрепване на костите и зъбите

Рибата може да бъде отличен начин за укрепване на костите и зъбите, защото е храна, изобилна на калций, който заздравява костите и зъбите, предотвратявайки проблеми като кариес. В допълнение, мазната риба е богата на омега 3, която киселина поддържа костите по-здрави.

4. Пречи на преждевременното състаряване на кожата

Поради своите антиоксидантни свойства някои постни риби от типа на риба-меч и сафрид помагат за забавяне на преждевременното стареене на кожата и предотвратяват болести по нея. Обновяват клетките на кожата и я поддържат здрава.

5. Подобрява паметта

Редовното консумиране на риба усилва паметта, тъй като е храна, богата на омега 3, антиоксиданти и на минералите фосфор и калций - които защитават мозъчните клетки и осигуряват правилното им функциониране.

7. Облекчава симптомите на артрит

Мазната риба е добър източник на омега 3, която мастна киселина облекчава признаците на артрит, понеже има силни противовъзпалителни свойства. Болките в ставите намаляват.

Внимание! Статията ви дава само информация, но не и медицинско упътване. По въпросите в нея се допитвайте до специалист-медик!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Всеки трябва да знае тези естествени лекове: Много ефикасни при ухапване от насекоми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com