Най-добрите храни за здравето на бъбреците и тези, които трябва да избягвате

5640
Най-добрите храни за здравето на бъбреците и тези, които трябва да избягвате
Снимка: iStock/ Guliver

От всички органи сърцето и мозъкът държат короната на върха, но те не са единствените, които си заслужава да бъдат споменати. Бъбреците са два органа с форма на боб, разположени безопасно в коремната кухина. Те са отговорни за филтрирането на кръвта и поддържането на деликатния баланс на течностите в тялото. Ако някога сте имали проблеми с бъбреците, ще знаете колко решаваща може да бъде тази двойка и защо е жизненоважно да се уверите, че ядете здравословни храни за бъбреците си, които не ги излагат на допълнителен стрес.

Разположени от всяка страна на гръбначния ви стълб, около областта, където свършва гръдният кош, бъбреците ви са заети да работят и филтрират кръвта ви – общо половин чаша всяка минута! За да отделят чистата кръв от отпадъчните продукти, бъбреците имат малки малки единици, наречени нефрони (почти един милион във всеки орган), които осигуряват система за филтриране, която разделя кръвта от отпадъците, докато преминава.

Бъбреците произвеждат урина, която след това се премества в пикочния мехур през две малки тръбички и в крайна сметка се изхвърля от тялото. Докато прави всичко това, тези удобни органи изпълняват и друга важна функция – поддържат баланса на течностите. Представете си, ако не са си свършили работата и цялата тази течност е била оставена да се натрупва, докато не се пръснете.

И така, какъв е най-добрият начин да ги поддържате здрави и има ли храни, които подпомагат бъбречната функция?

Защо вашата диета има значение

За какво да внимавате

Ако имате фамилна анамнеза за бъбречно заболяване или по друг начин сте изложени на риск, внимавайте за следните симптоми:

  • Болка в гърба
  • Мускулни крампи
  • Гадене и повръщане
  • Умора
  • Нисък апетит
  • Подуване, особено в краката и глезените
  • Проблеми със съня

И не забравяйте да се консултирате с вашия лекар за изследване на кръв и урина, който ще може да диагностицира проблема и да ви помогне да го лекувате.

Вече знаете, че имате бъбречно заболяване.

Ако вече имате бъбречно заболяване и знаете за него, знаете също, че дългосрочната диета е един от най-добрите начини да осигурите по-добри резултати за здравето. Въпреки че ни се иска да има някакво вълшебно хапче, което да го направи вместо нас, реалността е отдаденост, ден след ден.

С тези два малки органа, отговорни за обработката на отпадъците в тялото ви, жизненоважно е да ги храните с правилните неща. Така че, без забавяне, нека да се заемем с това и да разберем кои са най-добрите храни за ядене, за да подпомогнем функцията на бъбреците.

Придържайки се към него - най-добрият съвет. Знаем колко е трудно да останеш на курса и да се ограничиш, когато става въпрос за любимите ти храни. Но когато здравето ви е на карта, това е жизненоважно. Намерете нови, несвързани с храна начини да се възнаградите за добро поведение – ново облекло, пътуване или дори релаксиращ масаж – и скоро тези лакомства ще ви липсват малко по-малко.

Най-добрите щадящи бъбреците храни

Въпреки че няма списък с „най-добрите храни за излекуване на бъбреците ви“, има редица хранителни и диетични групи, които насърчават здравето на бъбреците. Можете да адаптирате диетата си, за да подобрите бъбречната функция по естествен път или поне да забавите прогресията на бъбречното заболяване.

  • Вода

Докато нямате ограничения за течности поради диализно лечение, едно от най-добрите неща, които можете да направите за здравето на бъбреците си, е да добавяте щедра доза от тази даваща живот вода всеки ден. Разбира се, кафето, чаят и плодовите сокове са течни, но съдържат и допълнителни елементи, които правят малко по-голямо предизвикателство за тялото ви да ги преработи, още повече работа за бъбреците ви.

  • Сок от червена боровинка

Ако някога сте имали инфекция на пикочните пътища, вероятно сте чували предположението, че сокът от червена боровинка е най-добрата напитка за лечение на всички заболявания. Посетете лекар, ако забележите кръв в урината си или имате изключителна болка.

Лекар: Яжте това 3 дни, за да пречистите бъбреците си

Сокът от червена боровинка е пълен с витамин С, който може да помогне за поддържането на вашите бъбречни органи здрави (и да се надяваме, че няма инфекции). Но внимавайте, много магазини предлагат разновидности с високо съдържание на захар и може да откриете, че по-натуралните версии са малко кисели.

  • Омега 3

За съжаление, тялото ви не може да генерира тази мастна киселина сама, поради което трябва да потърсите алтернативни източници, за да получите решение. Страхотни източници са риби като сьомга, херинга или сардини, но ако не сте фен на този вкус на морски дарове, винаги можете да вземете добавки, за да си помогнете.

Омега 3 помага за предотвратяване на сърдечни заболявания, играе роля в съсирването на кръвта и кръвното налягане, което го прави основно хранително вещество за управление на вашето, а това е особено важно, ако имате проблеми с бъбреците.

  • Боровинки

Що се отнася до плодовете, много малко са тези, които могат да устоят на зрелите и сочни боровинки. Освен превъзходния си вкус, тези малки сини топчета съдържат много хранителни вещества – фибри, витамин С, нискокалорични. За тези с бъбречни усложнения горските плодове могат да бъдат идеално освежаващо и антиоксидантно средство.

Други полезни приятели на горски плодове включват боровинки, малини, ягоди, грозде и череши, така че не се колебайте да се отдадете.

  • Храни с ниско съдържание на калий

(ябълки, праскови, моркови, бял хляб, ориз и паста)

Калият е основна съставка, която регулира нервната и мускулната функция в тялото. Помага за управление на ритъма на сърцето и спомага за осигуряване на адекватен баланс на течности.

Може би си мислите, че колкото повече калий, толкова по-добре, но за тези с бъбречни проблеми подходящото и не твърде високо ниво е от съществено значение. Това е така, защото тези малки бобови органи са отговорни за поддържането на подходящо ниво в тялото.

Ябълките, например, са пълни с разтворими фибри пектин, вещество, което може да помогне за управлението на нивата на холестерола и глюкозата в кръвта ви. В допълнение, те също съдържат значителни нива на витамин С.

При болни бъбреци: Кои храни са забранени?

Храни, които трябва да избягвате

След като вече знаете кои храни да ядете, помагат на бъбречната функция, нека да погледнем другата страна на монетата и да проучим кои продукти могат да навредят на бъбреците ви.

  • Сол

Това е враг номер едно на бъбреците. Солта наистина оживява храната, но зад кулисите има някои доста големи недостатъци. Това е така, защото солта, с която подправяме храната си, съдържа натрий, съединение, което може да повлияе на кръвното ви налягане. Твърде много и налягането ви се повишава, причинявайки напрежение на сърцето и тези толкова важни бъбреци.

Намаляването на нивата на сол във вашата диета може да бъде предизвикателство да обмислите увеличаването на пакетираните и готови храни, но е възможно. Стремете се да готвите у дома колкото е възможно повече, следете нивото на сол, което добавяте към храната, опитайте преди да ядете и направете всичко възможно да избягвате готовите ястия.

  • Внимавайте с месото

Скорошни проучвания поставят под въпрос дали червеното месо има или не ефект върху здравето на бъбреците. Въпреки че все още не е потвърдено нищо убедително, първите резултати показват, че протеините от червено месо могат да накарат бъбреците ви да работят по-усилено и тези, които консумират по-малко, имат малко по-добри резултати при ХБН.

  • Храни със съдържание на фосфор

За да поддържате бъбреците си в перфектна форма, най-добре е да следите нивата на фосфор във вашата система. Намира се в меса, бобови растения, риба, млечни продукти, зърнени храни, тъмно оцветена кола и т.н. Този елемент помага да поддържате костите си здрави. Твърде много обаче може да е лошо нещо, така че следете внимателно приема си и се опитайте да не прекалявате.

  • Пълнозърнести продукти

Може би си мислите, че пълнозърнестите и пълнозърнестите продукти са по-добри за вашето здраве и в много случаи ще сте прави. Те са пълни с фибри и хранителни вещества, които липсват в белите продукти. Но ако страдате от бъбречно заболяване, общите диетични съвети гласят, че белият хляб и зърнените храни може да са по-добри поради по-ниските си нива на фосфор и калий.

  • Богати на калий храни

Докато калият може да помогне за регулирането на кръвоносната и нервната система, както вече казахме, твърде много може да бъде лошо нещо. Ако сте на бъбречна диета, не забравяйте да внимавате за следните храни – портокали, банани, млечни продукти, кайсии, сладки картофи и обикновени картофи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Велика събота: Месят се обредни хлябове и козунаци

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

Голяма грешка: Не съхранявайте дрехите си в найлонов плик

Ключов за доброто здраве: Признаци, че страдате от недостиг на калций

Кои са зодиите с най-красивите лица

Синдром на неспокойните крака - симптоми и лечение

3 начина как да избирате между две предложения за работа

Топ 4 зодии, които ще имат късмет през май 2024 г.

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com