Най-ефективният начин да поддържате дома си топъл без централно отопление

19045
Най-ефективният начин да поддържате дома си топъл без централно отопление
Снимка: iStock

Официално до зимата остават още няколко дни, но зимата вече идва. С нарастващите сметки за ток, парно и вода мнозина искат да знаят как да поддържат дома си отоплен с ограничен бюджет. Съществуват много начини за поддържане на топлината в дома, но някои от тях са по-ефективни от други.

Първото нещо, което домакинствата трябва да направят, е да проверят дали няма течение. Ако откриете, трябва незабавно да запечатате източника. Прокарайте ръка по всеки прозорец и врата в студена вечер и вижте дали духа. Ако духа, най-ефективният начин да запазите топлината си е да ги уплътните на следващата сутрин с обикновена изолационна лента от пяна, която можете да намерите във всеки магазин за строителни материали или в интернет. Също така използвайте по-дебели завеси, ако разполагате с такива.

Финансова помощ за отопление може да се заяви и онлайн

Изолацията на тавана е друг чудесен начин да се запази топлината в дома, като същевременно се пестят пари от сметките за енергия. Изолацията на тавана работи чрез задържане на въздуха. Ако обаче използвате кашони или плоскости до височината на гредите, това намалява ефективността ѝ поне наполовина - може да удвои топлинните загуби. Но всички ние живеем в претъпкани домове и много хора искат да използват тавана си за съхранение, ако разполагат с такъв. 

Домакинствата трябва да помислят и за изолация на прозорците, ако се борят с поддържането на топлината в дома си, а това може да стане с помощта на балонно фолио. Често е изненадващо за много хора, но един от най-добрите изолатори е въздухът. Двойното остъкляване работи, като между стъклата има въздух (или вакуум). Изолационните ролки за тавански помещения работят, като са пухкави и задържат въздух между тях.

Как да изберем и финансираме външна топлоизолация за дома?

Балонното фолио работи по същия начин и е особено ефективно за прозорци с единични стъкла. Балонното фолио с по-големи мехурчета е по-добро от този тип с по-малки мехурчета, тъй като на една и съща площ има повече въздух. Въпреки това внимавайте за образуване на конденз върху фолиото и евентуално за поява на мухъл. Ако това се случи, сменете фолиото с балончета, тъй като плесента може да бъде вредна за здравето. За тези, които все пак решат да използват активно централното си отопление, експерти съветват да поддържат термостата между 18 и 21 градуса. Но не слизайте под 18 градуса, тъй като според науката това е критичната точка, при която организмът започва да отклонява кръвта от крайниците (като ръцете, краката, главата и мозъка), за да поддържа необходимата температура на основните органи, като сърцето и черния дроб. Когато домакинствата все пак включат централното си отопление и искат да го подобрят, те трябва да помислят за инсталиране на рафт или вентилатор над радиаторите.

2 неща от портфейла ви, които носят безпаричие

Добавянето на рафт директно над радиатора подобрява способността му да разпръсква топлината по-равномерно, но вентилаторът на радиатора ще свърши още по-добра работа.  Радиаторите работят предимно чрез загряване на температурата на въздуха около тях. Горещият въздух се издига и затова първоначално топлият въздух ще се издигне до тавана и ще запълни това пространство. Едва след това и при условие, че няма течение около осветителните тела или нещо друго на тавана, топлият въздух бавно ще запълни пространството под него. Накрая той ще достигне до главата ви и най-накрая до краката ви! Поставянето на рафт на пътя не позволява на този въздух да се издига право нагоре, а го принуждава да се движи настрани, поне за малко. Но още по-добре е да си купите евтин радиаторен вентилатор. Той буквално се поставя върху радиатора и издухва топлия въздух настрани върху вас, вместо да го издига към горната част на стаята. Те са особено полезни, ако имате големи помещения или ако искате бързо да почувствате топлина, ако отоплението е било изключено за известно време.

Източник: "Експрес"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com