Не пропускайте дафиновия лист, ако страдате от безсъние

34130
Не пропускайте дафиновия лист, ако страдате от безсъние
Снимка: iStock

Качественият сън помага за възстановяване на тялото и ума, за поддържане на здравето. Безсънието е сред най-опасните за самочувствието и здравето проблеми, които влияят негативно както на способността за реакции, взимане на решения и мисловните процеси, така и на физическото здраве.

С липсата на достатъчно сън и като количество, и като качество се свързват: ниска продуктивност, сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане, тревожно разстройство, психически заболявания, хронична умора, наддаване на тегло, липса на енергия, сърдечно-съдови инциденти, диабет, злоупотреба с вредни вещества и др. Всичко това прави осигуряването на достатъчно сън с добро качество от ключово значение  за поддържане на добро здравословно състояние.

Ако страдате от безсъние, следва да положите усилия да коригирате този проблем. Като безсъние се дефинира намалена продължителност на съня – под 7-8 часа за възрастните, честото събуждане или събуждането с усещане за умора след сън, трудности при заспиване и т.н. Преди да посегнете към сънотворните обаче или преди да се примирите с проблема и с факта, че страдате от липса на сън, опитайте дафиновия лист при безсъние, който определено помага. Вижте защо и как.

Дафинов лист: Подправката, която увеличава реколтата на ВСИЧКО в градината

Дафиновият лист при безсъние

Водещо място сред домашните средства при безсъние заема дафиновият лист, известен с успокояващите си свойства, които го правят отличен помощник за сън. Когато се консумират преди лягане, дафиновите листа имат лек седативен ефект върху централната нервна система, като по този начин намаляват тревожността, насърчават релаксацията и подпомагат заспиването.

Дафиновият лист и чаят от него подпомагат заспиването и по друг начин – като улесняват храносмилателната система и облекчават чувството за тежест в корема или проблема със стомаха по време на сън. За дафиновият лист е известно, че се използва и за предотвратяване на хъркането, а това също помага за по-добър сън независимо дали вие хъркате, или половинката ви държи будни със своето хъркане.

Дафиновият лист има и други ползи за здравето – помага при хипертония, артрит, главоболие, задържане на течности и подуване на крайниците, слабост в крайниците и в мускулите като цяло, психическо и физическо изтощение, ПМС и други.

Имайте предвид обаче, че дафиновият лист е противопоказан при определени заболявания и състояния, поради което задължително се консултирайте с лекар, преди да приложите това домашно лечение на безсънието с дафинов лист.

Така например бременните не трябва по никакъв начин да консумират дафинов лист, защото може да предизвика кървене и опасност за плода. Кърмещите дами и тези, на които им предстои операция или процедура, свързана с кървене, също следва да не се докосват до дафиновите листа и особено до отварите от тях.

Дафиновият лист може да допринесе и за разреждане на кръвта в степен, която може да бъде опасна за здравето, поради което приготвеният от него чай се консумира често по малко, а не в големи количества на един път.

Вредата от дафиновия лист, за която не предполагате

Как да си приготвите средство с дафиновият лист против безсъние?

Необходими са ви само 15-тина листа дафинов лист и чаша вода. Листата се варят около 12-15 минути, оставят се да престоят няколко часа, течността се прецежда и се консумира на малки глътки през равни интервали през деня. Това е чай, който се приготвя бързо, лесно и може да се съхранява в хладилника.

Кога да потърсите лекарска помощ?

Често безсънието се дължи на стрес, проблеми в работата, със семейството, болест при децата или член на семейството, преместване, финансови проблеми, прием на лекарства, които пречат на съня като страничен ефект от тях, злоупотреба с кафе, храни или напитки с кофеин, някои хронични заболявания, разстройства на съня и прочие. Ако ви е известна причината за проблемите със съня или ако безсънието не е системно и продължително, най-вероятно може да се справите сами с нашите съвети и с дафиновия лист при безсъние, но ако не знаете причината или безсънието продължи дълго, задължително се консултирайте с лекар. 

Статията има информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Естествени средства за облекчаване на болки в стомаха

Напитка от лимон, лавандула и кисело мляко – за какво е толкова полезна?

Това са ядките, които подобряват настроението. Похапвайте ги всеки ден!

Зодиите, които винаги имат благословията на Бог

Овесените ядки и как те ни помагат да се отървем от безсънието?

Как се вади кърлеж правилно, така че да не се скъса?

Три лесни стъпки за освежаване на лицето преди лятото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Смешни стереотипи за зодиакалните знаци

4 храни, които могат да причинят стомашни проблеми

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com