Неочаквани признаци и симптоми на камъни в бъбреците

3543
Неочаквани признаци и симптоми на камъни в бъбреците
Снимка: iStock/Guliver

Основният симптом на камъни в бъбреците е болка в гърба, корема или отстрани. Някои други симптоми включват мътна урина, усещане за парене при уриниране и гадене.

Камъните са твърди минерални фрагменти, които могат да се образуват в бъбреците ви. Често те са достатъчно малки, за да излязат от тялото ви чрез урината. Но ако са твърде големи, може да се нуждаете от медицинска помощ, за да ги разчупите или отстраните.

Ако смятате, че може да имате камък в бъбреците, незабавно потърсете медицинска помощ. По-специално, треска с камък в бъбрека или инфекция на пикочните пътища (UTI) с камък в бъбрека са спешни хирургични случаи.

Сериозните усложнения от камъни в бъбреците са редки, когато се обърне внимание на ранен етап, но могат да бъдат тежки, ако не се лекуват.

Какво представляват камъните в бъбреците

Камъните в бъбреците са твърди колекции от сол и минерали, често съставени от калций или пикочна киселина. Те се образуват вътре в бъбрека и могат да пътуват до други части на пикочните пътища.

Камъните се различават по размер. Някои са толкова малки, колкото точката в края на това изречение. Други могат да растат до няколко мм в диаметър. Някои камъни в бъбреците могат да станат толкова големи, че да заемат целия бъбрек.

Бъбречният камък се образува, когато в урината ви се натрупат твърде много определени минерали в тялото ви. Когато не сте добре хидратирани, урината ви става по-концентрирана с по-високи нива на определени минерали. Когато минералните нива са по-високи, е по-вероятно да се образуват камъни в бъбреците.

Бъбречните камъни също са по-чести при хора с диабет или затлъстяване. Бъбречните камъни могат също да бъдат причинени от генетично заболяване, наречено цистинурия.

По-малките камъни в бъбреците, които остават в бъбреците, често не причиняват никакви симптоми. Може да не забележите, че нищо не е наред, докато камъкът не се премести в уретера - тръбата, през която урината преминава, за да стигне от бъбрека до пикочния мехур.

Ако камъкът е достатъчно малък, той ще продължи от пикочния мехур към уретрата и ще излезе от тялото ви чрез урината. Колкото по-малък е камъкът, толкова по-вероятно е той да премине сам и толкова по-бързо ще се случи процесът.

Повечето камъни, които преминават естествено, отнемат от 31 до 45 дни. Ако камъкът не е преминал в рамките на този период от време, важно е да получите медицинска помощ, тъй като камъкът може да увеличи риска от увреждане на бъбреците и други усложнения.

Лекарят може да ви посъветва да пиете много вода, за да подпомогнете този процес. Може също да ви накарат да прецедите урината си, за да хванете камъка. Анализът на камъка може да помогне за определяне на основната причина.

Камъните в бъбреците обикновено са много болезнени. Повечето камъни преминават сами без лечение. Но може да се нуждаете от процедура за разбиване или отстраняване на камъни, които не преминават.

Какви са симптомите на камъни в бъбреците

Ако имате много малък камък в бъбрека, може да нямате никакви симптоми, тъй като камъкът преминава през пикочните пътища. Но ако камъкът в бъбрека ви е по-голям, вероятно ще имате някои симптоми.

1. Болка в гърба, корема или отстрани

Болката при камъни в бъбреците — известна още като бъбречна колика — е един от най-тежките видове болка, които можете да си представите. Някои хора, които са имали камъни в бъбреците, сравняват болката с раждане или намушкване с нож.

Болката е достатъчно силна, за да отчита повече от половин милион посещения в спешните отделения всяка година.

Обикновено болката започва, когато камък се придвижи в тесния уретер. Това причинява запушване, което води до натрупване на налягане в бъбрека. Натискът активира нервни влакна, които предават сигнали за болка към мозъка.

Изпитани начини за предотвратяване на камъни в бъбреците

Болката при камъни в бъбреците често започва внезапно. Докато камъкът се движи, болката променя местоположението и интензитета си.

Болката често идва и изчезва на вълни, което се влошава от свиването на уретера, докато се опитва да изтласка камъка. Всяка вълна може да продължи няколко минути, да изчезне и след това да се върне отново.

Обикновено ще почувствате болката отстрани и отзад, под ребрата. Може да се излъчва към корема и областта на слабините, докато камъкът се движи надолу през пикочните пътища.

Големите камъни могат да бъдат по-болезнени от малките, но силата на болката не е непременно свързана с размера на камъка. Дори малко камъче може да бъде болезнено, докато се движи или причинява запушване.

2. Болка или парене по време на уриниране

След като камъкът достигне кръстовището между уретера и пикочния мехур, ще започнете да чувствате болка, когато уринирате. Вашият лекар може да нарече това дизурия.

Болката може да се почувства остра или пареща. Ако не знаете, че имате камък в бъбрека, може да го объркате с UTI. Понякога можете да имате инфекция заедно с камъка.

3. Спешно трябва да отидете до тоалетна

Необходимостта да отидете до тоалетната по-спешно или по-често от обикновено е друг знак, че камъкът се е преместил в долната част на пикочните ви пътища.

Може да откриете, че тичате до тоалетната или трябва да ходите постоянно през деня и нощта.

Неотложното уриниране може също да имитира симптом на UTI.

4. Кръв в урината

Кръвта в урината е често срещан симптом при хора с камъни в бъбреците. Този симптом се нарича още хематурия.

Кръвта може да бъде червена, розова или кафява. Понякога кръвните клетки са твърде малки, за да се видят без микроскоп (наречена микроскопична хематурия), но Вашият лекар може да изследва урината Ви, за да види дали съдържа кръв.

5. Мътна или миризлива урина

Здравата урина е бистра и няма силна миризма. Мътната или миришеща урина може да е признак на инфекция в бъбреците или друга част от пикочните пътища.

Мътността е признак на гной в урината или пиурия. Миризмата може да идва от бактериите, които причиняват инфекции на пикочните пътища. Миризма може също да идва от урина, която е по-концентрирана от обикновено.

6. Гадене и повръщане

Обичайно е хората с камъни в бъбреците да имат гадене и повръщане.

Тези симптоми се появяват поради споделени нервни връзки между бъбреците и стомашно-чревния тракт. Камъните в бъбреците могат да задействат нерви в стомашно-чревния тракт, предизвиквайки разстроен стомах.

Гаденето и повръщането също могат да бъдат начинът, по който тялото ви реагира на силна болка.

Най-ефективните домашни средства за камъни в бъбреците

7. Треска и втрисане

Треската и втрисането са признаци на инфекция в бъбрека или друга част от пикочните пътища. Това може да бъде сериозно усложнение на камъни в бъбреците. Може да е признак и за други сериозни проблеми, освен камъни в бъбреците. Всяка треска с болка изисква спешна медицинска помощ.

Треските, които възникват при инфекция, обикновено са високи 38˚C или повече. Втрисане или треперене често се появяват заедно с треската.

Камъните в бъбреците са твърди колекции от сол и минерали, които се образуват в бъбреците ви и могат да пътуват до други части на пикочната ви система.

Камъните причиняват симптоми като болка, затруднено уриниране, мътна или миризлива урина, гадене и повръщане.

Някои камъни ще преминат сами. Други се нуждаят от лечение със звукови вълни или операция, за да ги разчупят или отстранят.

Обадете се на Вашия лекар, ако имате някакви симптоми на камъни в бъбреците. Колкото по-рано започнете лечение, толкова по-малка е вероятността да имате усложнения от камъни в бъбреците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com