Неподозираните приложения на ванилията

10870
Неподозираните приложения на ванилията
Снимка: iStock/Guliver

Ако харесвате екологичните подходи в едно домакиство, то в настоящата статия ще ви дадем някои идеи за неподозираните приложения на ванилията, които със сигурност ще ви допаднат. А натуралните продукти, които често използваме, може да имат всякакви други приложения. Нека видим кои са те:

Освежете хладилника си

Ако често лошата миризма се задържа във вашият хладилник, въпреки използването на различни препарати и нищо не помага да се оттървете от нея, то решението на проблема може да бъде използването на ванилия.

С течен екстракт от ванилия може да измиете вътрешността на вашия хладилник, като смесите няколко мускала с един литър хладка вода и да минете всички стени на вътрешността на хладилника. Доста дълго време ще остане приятната миризма на ванилия, която ще усещате винаги, щом отворите вратата на хладилника.

Домашен екстракт

Направата на домашен ванилов екстраст е чудесна опция, ако този в магазина ви е скъп за да си го купите. Може да отделите пресните зърна ванилия от тяхната шушулка, след което да ги потопите в концентрат от алкохол в бурканче, което да се затваря плътно. След което е добре да оставите буркана на сухо, тъмно и хладно място.

Нека всичко това да отлежи поне седмица-две и да отсипвате една или две чаени лъжици от този екстракт винаги, когато имате нужда от приятна есенция за вашите сладкиши например.

Премахнете лошата миризма от вашата микровълнова фурна

В микровълновата и хладилника често с времето се натрупват различни лоши миризми. За тази цел може да изсипем малко ванилов екстракт в купичка и да я сложите във вътрешността на хладилника или микровълновата. Ако е в микровълновата може да я включите да се загрее малко за минута, за да пусне своята миризма. Ще се уверите в чудесния резултат след това.

Неутрализирайте миризмата на прясна боя

Всички знаем колко е неприятна миризмата на прясна боя в стаята. За да се оттървете от нея може да смесите лъжица ванилов екстракт в боята, да разбъркате добре и да боядисате с нея. Тогава ще видите разликата и как боята няма да има толкова натрапчива миризма.

Срещу глад

Може би малцина знаят, че ванилията притъпява пристъпа на глад. Ако вдишаме ароматът на ванилия, мозъкът ни има свойството да си мисли, че сме се нахранили достатъчно. Това сочат различни медицински изследвания.

Успокоява кожата

Ванилията много помага на кожата, поради богатото си наличие на антиоксиданти, като и помага за премахването на раздразнения, токсини и замърсители от нея. Може да опитате да си направите скраб за сияйна кожа, като изстискате лимонов сок и добавите малко ванилов екстракт, плюс три супени лъжици кафява захар.

След това разбъркайте хубаво и може да нанесете тази смес на добре почистена кожа на вашето деколте, лице и шия. След нежен масаж с тази скраб, може да изплакнете със хладка вода. Тази проедура може да се повтаря, докао проблемите с раздразнена кожа не изчезнат напълно.

За по-сладък аромат у дома

Този доста стар метод е много полезен в същото време. Може да сложите една или две капки ванилов екстракт върху елекрическа крушка. Добре е да изсъхве изцяло, преди да я включите, а когато го направите и крушката почне да се нагрява, тогава се разпръсква и аромата на ванилия из целия ви дом.

Отблъсква насекоми и вредители

Докато за хората аромата на ванилия е приятен, то за насекомите далеч не е така. Може да разредите една супена лъжица течна ванилия в чаша с вода. След това да избършете всички места, където подозирате, че има някакви насекоми около тях. Добре е да се намажат и дограмите на прозорците и вратите на балкона, за да не влизат комари.

Облекчаване на леки изгаряния

Ако върху кожата ви, най-вече по време на готвене попадне горещо олио или се опарите, може да нанесете върху нея неразреден екстракт от ванилия. Изпаряването и върху засегнатото място, ще облекчи усещането за парене и болка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Митове и истини за здравословното хранене, които всеки трябва да знае

Почистване на ламиниран паркет – с какво най-лесно се прави?

С екрана нагоре или надолу: Ето как да удължите живота на телефона си

Заменете сьомгата с тази много по-полезна и евтина риба

Не са нужни строги диети, за да контролирате високото кръвно: Ето какво установиха учените

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 март /валутен калкулатор/

Зодиите, които имат лошия навик да предават - много внимавайте с тях!

Какво е бърнаут? 22 признака, че сте изправени пред него и как да се възстановите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com