Няколко причини да консумираме спанак по-често

4960
Няколко причини да консумираме спанак по-често
Снимка: Pexels

Всички знаем историята за Помпай Моряка и как той има сили от спанака. Макар и шеговито представено, има и голяма доза истина. Спанакът наистина има свойството да ни достави суперсили и затова ще поговорим в следващите редове.

С какво е толкова полезен спанакът?

Листните зеленчуци имат богато съдържание на фитонутриенти. Спанакът е богат на витамин А, Е К и Д. Богат е на омега-3 мастни киселини. Има и голямо съдържание на антиоксиданти, което помага за борба със свободните радикали и помага за предпазване от злокачествени образувания.

Няколко причини да консумираме спанак по-често

Спанакът е зеленчук, чиито  свойства и  хранителни стойности са били известни още в древна Персия, откъдето вероятно идва. Пр...

Спанакът има и голяма роля в алканизирането на тялото, което пък помага за положителното ph и подобрява зрението.  Той е източник на бета-каротин. Това е мощен антиоксидант, който предпазва от катаракта на окото. Тя е повече известна като „перде“ и се появява с напредването на възрастта.

За хора, които имат сърдечносъдови заболявания или пък диабет, спанакът трябва да бъде включен в менюто им. Поради това, че те не могат да си позволят всички храни, страдат от различен недостиг. Ако не можете всеки ден да го хапвате, то е добре да го включите по 3-4 пъти. Различните проучвания показват, че спанакът може да предпази от появата на рак.

Спанакът също така има и фитохимикали, които значително забавят процесите на стареене и дегенерация. Молекулата на липоевата киселина се свързва с клетките и така понижава нивата на кръвната захар.

Нивата на магнезий също са в големи количества, в сравнение с останалите листни зеленчуци. Магнезият е важен за нормалното функциониране на мускулите, нервната система, хормоните и сърцето. Също така, той подобрява имунитета и ни прави по-устойчиви на вируси. Поради тази причина хапвайте по-често спанак и сами ще забележите колко сте по-енергични и здрави.

Как е по-полезно да ядем спанака: суров или сготвен

Спанакът е не само вкусен пролетен зеленчук, но е и много полезен. Той може да се ползва за готвене на редица ястия, салати, супи и печ...

Вече споменахме, че спанакът съдържа витамин А. Той е особено важен за регенерацията на клетките, растежа на тъкани, като в това число влизат и косата и ноктите. Това е обяснимо, тъй като помага за производството на колаген. Колагенът участва в състава на костите, здравината и запазва структурата на косата, сухожилията и хрущялите.

Както виждате, спанакът е особено полезен за организма.  Той наистина е суперхрана, защото в себе си съдържа много полезни съставки, които участват в развитието на  цялото ни тяло. Дори и да нямате здравословни проблеми, включете си го в храненето. Сами ще забележите колко по-добре се чувствате и как сте по-енергични, спокойни и гледате ведро на живота. Определено любимият на малки и големи Помпай Моряка е имал право да хапва спанак и да си добива енергията от него. Последвайте неговия пример и го включете в ежедневното меню на семейството си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

7 храни, които понижават високия холестерол

Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com