От съветите на баба: с тези лесни хитрости ще се отървете от горчив вкус в устата само за броени минути!

6083
От съветите на баба: с тези лесни хитрости ще се отървете от горчив вкус в устата само за броени минути!
Снимка: iStock

Коя е причината за чувство на горчивия вкус в устата? Всъщност, тя може да не е само една, а няколко. Най-честите са: кариес, гингивит и налепи по езика. Може да е и някакво храносмилателно заболяване от типа на рефлукс. Инфекциите на дихателните пътища, които водят до синузит и тонзилит, може също да причинят симптом на горчив вкус в устата. Употребата на някои лекарства и витаминни добавки, както и поддържането на продължително недояждане и пушенето на цигари на свой ред водят до горчив вкус.

Ето защо не е възможно да се посочи единствена причина: те са различни и всеки случай е индивидуален. Но най-често срещаните са кариес, гингивит и налепи по езика във вид на белезникав слой, който може да се появи по повърхността на езика.

Ала горчивината може да бъде свързана и с храносмилателни заболявания от рода на гастроезофагеален рефлукс – той представлява, най-общо казано, връщане на вече смляна или полусмляна храна от стомаха обратно към хранопровода.

4 бързи начини да се справим с лошия дъх на момента

Други причини, които трябва да бъдат изследвани, са инфекции на дихателните пътища от рода на синузит и тонзилит.

Някои специфични лекарства, като диуретици, антидепресанти, антибиотици и витаминни добавки, съдържащи желязо, цинк и мед, са напълно в състояние като страничен ефект да причинят горчив вкус в устата. А и навици като продължително гладуване и консумацията на цигари също се свързват с оплакването от този симптом.

Затова идеалният вариант в този случай е да потърсите помощ от специалист, независимо дали е зъболекар или лекар. Медицинският специалист може да направи по-внимателна оценка, за да достигне до правилната диагноза и, разбира се, да определи подходящо лечение за контролиране на този симптом. Но каква е връзката на тези проблеми с горчивия вкус в устата? В случай на промени в устната кухина, като гингивит и кариес, се появява симптомът на горчивия вкус, дори със силна миризма. Процесът е съпроводен с размножаване на бактерии. Когато е налице възпаление на венците, може да има кървене по време на търкане с четката за зъби, а наличието на кръв също е възможно да предизвика горчив вкус.

Лош дъх в устата? Възможни причини!

Ето мнението на Кристиян Уеба, магистър по орална диагностика и дентален хирург, и на Хелън Перусоло Албертън, гастроентеролог.

Налепът по езика, ако не бъде премахнат по време на устната хигиена, е в състояние да причини промяна във вкуса. При тонзилит или синузит симптомът се дължи на натрупване на секрет, който достига до устната област. А при тези, които имат рефлукс, връщането на кисело стомашно съдържимо в хранопровода или дори в устата може да причини усещане за горчив или кисел вкус, обикновено придружено от усещане за парене в областта на гърлото. Но докато чакате консултацията със специалиста, някои лесни домашни средства и нагласи може да помогнат.

Кои са най-лесните мерки в домашни условия, които може да помогнат, преди да се намеси лекар? Най-вече и преди всичко, преразгледайте своята устна хигиена, като подобрите миенето на зъбите, използването на конец и изтъркването на езика с четката за зъби. Не оставайте твърде дълго, без да ядете и увеличете приема на вода през целия ден. Също така си струва да отбележите, ако имате някакви храносмилателни симптоми от типа на киселини или киселинна регургитация. Разгледайте списъка с лекарства и добавки, които използвате. Също така би трябвало да разберете по някакъв начин дали спите с отворена уста. Този начин на спане твърде често предизвика симптоми на дискомфорт като горчив, респективно метален вкус и/или сухота в устната кухина.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com