От тази част от тялото зависи дали ще страдаме от деменция

17262
От тази част от тялото зависи дали ще страдаме от деменция
Снимка: iStock

Учените откриха силна връзка между здравето на венците и здравето на мозъка. Грижата за тях ще помогне за намаляване на риска от деменция, твърдят лекарите.

Оказва се, че правилната устна хигиена е не само защита на зъбите, но и един от начините за предотвратяване на повече от 50 сериозни заболявания, включително болестта на Алцхаймер.

Ако пренебрегнете оралното си здраве, увеличавате риска от сърдечни заболявания, диабет, деменция и други патологии навсякъде в тялото си.

Зъбите са само една част от уравнението. Трябва да миете не само зъбите, но и венците и езика – върху него се натрупват много бактерии, които създават проблеми за здравето на устната кухина и целия организъм.

Вие не само трябва да си миете зъбите, но също така да използвате конец и вода за уста. Всички тези мерки обаче няма да помогнат, ако има проблеми със слюноотделянето.

Защо всички пропускат първите признаци на деменция?

Слюнката също е част от вашето орално здраве. Когато човек има лошо слюноотделяне, той не може да се предпази от бактерии. Слюнката съдържа много ензими, които са необходими за храносмилането. А когато е малко, храните в устата не се обработват.

Ако имате ниски нива на слюнка, ще имате кариес. Слюнката предпазва вашите зъби от кариес. Освен това раните в устната кухина заздравяват много по-бързо, отколкото в други части на тялото, благодарение на слюнката.

И все пак: как оралното здраве влияе върху риска от деменция?

Нашият мозък има кръвно-мозъчна бариера, която предпазва клетките му от чужди, токсични вещества, които влизат в кръвта. Тази преграда обаче не осигурява 100% защита.

Сега знаем, че кръвно-мозъчната бариера не е статична. Кръвта и нейното съдържание могат да потекат в мозъка. Затова не е изненадващо, че в него проникват и бактерии от други части на тялото.

5 златни правила за предпазване от деменция

И тъй като устата е резервоар за множество микроорганизми (имаме около 700 вида), тогава при заболяване на венците вредните бактерии навлизат в кръвния поток и с него могат да проникнат в мозъка.

Това не означава, че бактериите ще останат там, за да живеят и да се размножават. Изследване обаче показа: Дори ако бактериите временно влязат в мозъка и след това го напуснат, те имат способността да повлияят на клетките на този орган.

Бактериите могат да стимулират възпаление в мозъка, което е една от основните причини за деменция.

В допълнение, тези микроорганизми могат да нарушат функционирането на микроглията. Това са имунни клетки в мозъка, които изчистват амилоидните плаки, причината за болестта на Алцхаймер.

Ако венците ви кървят, когато миете зъбите си, вие вкарвате всички микроби, които са в устата ви, в тялото ви. Затова, ако имате заболяване на венците, трябва незабавно да се свържете с пародонтолог. Добрата новина е, че заболяването на венците е лечимо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Този тип служител е най-склонен към бърнаут на работа

На тези зодии им се налага да се борят за любовта си

Какви храни и напитки могат да причинят високи триглицериди

7-те най-добри храни за черния дроб

Зодиите, които умеят да лекуват по природа

Ако имате запек внимавайте с тези храни и напитки

4 зодии, които имат най-привлекателната форма на устните

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 май /валутен калкулатор/

Разкриха ефикасна ТАЙНА: Как се сваля кръвното за 5 минути без лекарства

Задушници 2024: Ето кога се падат 3-те най-големи Задушници тази година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно