Отопление и охлаждане - видове термопомпи

14102
Отопление и охлаждане - видове термопомпи
Снимка: Olasufa/Pixabay

Термопомпите са екологично и изгодно решение, позволяващо отопление, охлаждане на помещенията и подгряване на водата с нисък разход на електроенергия. Високото първоначално вложение бързо се оправдава и покрива от намалението в месечните сметки за електроенергия с до 80%. Съществуват различни видове термопомпи според това от какъв източник използват топлината.

Видове термопомпи

1. Въздушни термопомпи

  • Термопомпи въздух-въздух. На този принцип работи климатикът. Той е със сравнително ниска цена, сравнена с други видове термопомпи, но не е толкова енергийно ефективен, колкото тях. Други достатъци при него са шумът, който е неизбежен, както и че не затопля толкова равномерно помещението, колко би очаквал и желал потребителят.
  • Термопомпи въздух-вода. При този тип вентилаторна секция (за външен въздух) е свързана с вътрешна инсталация – парно. Вътрешните тела могат да бъдат и радиатори, конвектори и други. Предимствата и недостатъците са еквивалентни с тези на климатиците

Термопомпи – основания да приложите иновативните уреди в дома си

Иновациите при уредите за отопление и охлаждане стават все по-атрактивни, по-икономични и съобразени с тенденциите, осигуряващи максима...

2. Водни термопомпи.

Цената им е много по-висока от тази на въздушните, но спестяват и в пъти повече енергия. Инсталацията им също е по-сложна и се нуждаете от мнението на професионалисти и специалисти, преди да вземете решение за закупуването им. Ефективността им достига цели 400%, с което те се нареждат сред най-ефективните средства за отопление и охлаждане. Делят се на:

  • Термопомпи вода-вода (хидротермални). При тях се използва топлината от подпочвените води. Те са със сравнително висока и постоянна температура – 8-12 градуса, което прави този вид термопомпи изключително икономични и енергоспестяващи, изгодни и с висок коефициент на енергийна ефективност. Потребителите, избрали този вид отопление, трябва да имат предвид, че са необходими средства за геоложко проучване, сондажи, намиране на подпочвена вода, които костват допълнителни разходи, за да може да бъде инсталирана този вид термопомпа. Необходима е и вътрешна инсталация – тръби, парно – предаватели, с които да се извършва отоплението. Те също костват немалко средства Вътрешните тела освен радиатори могат да бъдат също лири, конвектори и др. Предимствата са свързани с ниския разход на енергия, липсата на необходимост от поддръжка, профилактика, консумативи и осигуряването на оптимална температура в помещенията през зимата с минимален разход. През лятото съумяват да охлаждат, без да е нужна изобщо електроенергия, използвайки само температурата на подпочвените води.
  • Термопомпи вода-въздух. При тези модели се използва топлината от подпочвените води и има вентилаторна секция за вътрешен въздух. Необходими са сондаж и въздухопроводи, които изискват много място – това е основния недостатък при този вид термопомпи. Подобно на останалите са икономични и енергоспестяващи. Високо ефективни са, като новите модели достигат между 250 и 400% ефективност. При термопомпите вода-въздух има нулеви вредни емисии CO₂, с което допринасят за намаляване на негативното въздействие върху околната среда. Подходящи са както при ново строителство, така и при реновиране и подмяна на стара отоплителна система. Ефективността им леко се потиска от твърде ниските температури на въздуха – при минус 20 грасука, както и при несанирани сгради или такива със стара и компрометирана дограма

3. Инверторни сплит системи

Отличава се с икономичност, бързо охлаждане и отопляване, по-добрите модели съумяват да работят ефективно и дори при външна температура под -20 градуса. Енергийно ефективно решение за отопление през зимата и охлаждане през лятото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com