Почистване на лице в домашни условия

79389
Почистване на лице в домашни условия
Снимка: iStock/Guliver

Всеки ден по повърхността на кожата ни се натрупват прахови частици, мастна тъкан, пот и още много замърсители. Така порите на кожата се запушват, в резултат на което се появяват упорити черни точки и акне.

Козметичният пазар изобилства от различни продукти за борба с акнето и черните точки, но често действието им е твърде агресивно, а и не гарантират траен резултат.

Съществуват редица ефективни начини за справяне с проблемната кожа по съвсем естествен начин – много по-щадящи процедури с доказано действие.

Предлагаме ви няколко полезни метода за почистване на лице в домашни условия:

Парна баня

Парата се използва в грижата за кожата от векове. Важно е да почистите лицето си добре, преди да си направите парна баня.

В тенджера се загрява вода, която се сваля от огъня едва след кипване. Поставя се на удобно място, за да може безопасно да наведете главата си към нея. Покривате главата си отгоре с кърпа, за да може парата да идва директно към лицето ви.

При нормална, смесена или суха кожа, задръжте главата си над парата за не повече от 8 минути. Ако кожата ви е мазна, то тогава удължете процедурата до 15 минути и дръжте лицето си по-ниско над тенджерата.

След парната баня лесно можете да премахнете черните и бели точки от лицето си, но действайте внимателно, за да не нараните кожата си.

Ябълков оцет

Ябълковият оцет действа като натурално тонизиращо и стягащо кожата средство. Той намалява размера на големите пори и възстановява нормалното рН на кожата. Има противовъзпалителни и антимикробни качества , спомагащи ефективното лечение на акнето.

Смесете равни количества натурален ябълков оцет и вода. Потопете в разтвора памучен тампон и го поставете на лицето. Стойте така няколко минути и след това изплакнете. Накрая нанесете хидтратиращ крем върху кожата. Може да прилагате тази процедура всяка вечер, а в рамките на няколко седмици ще забележите очакваното подобрение.

Домат

Блясъкът и мекотата на кожата могат да бъдат възвърнати само с няколко резена домат. Поставете резените домат върху лицето си за 20 минути. Може да правите това няколко пъти седмично.

Доматеният сок също може да се използва както резените. Ако искате да се сдобиете и с красив тен, то тогава може да добавите към него и малко зехтин.

Бананова кора

В корите на бананите се съдържа антиоксидантът лутеин, както и голямо количество калий. Те спомагат за подмладяването и видимо подобряване на вида на кожата, правейки я гладка и сияйна.

Единственото, което трябва да направите, е да премахнете вътрешната част на обелката на един банан и да я нанесете върху лицето си. Оставя се да постои така около 15 минути, след което се измива. Няма проблем да прилагате този метод всеки ден.

Кисело мляко

Киселото мляко съдържа млечна киселина, която премахва излишните мазнини , мъртвите кожни клетки и замърсяванията от кожата. По този начин разширяването на порите, фините линии и бръчките значително намаляват.

Може да си направите маска като нанесете върху лицето си тънък слой кисело мляко. Стойте така около 10 минути, след което изплакнете с хладка вода. Това се прави в продължение на най-малко месец по 3-4 пъти в седмицата.

При наличие на по-мазна кожа и такава, податлива на акне, може да си направите друга маска. Смесете 1 ч.л. кисело мялко с две стрити на фин прах таблетки аспирин и един белтък. Тази смес се нанася върху лицето за 15-20 минути и след това се изплаква с вода. Може да си правите маската 1-2 пъти седмично.

Друга маска, която да изпробвате, е тази с 1 с.л. брашно и 2 с.л. кисело мляко. Задръжте на лицето не повече от 20 минути, след което изплакнете с хладка вода. Прилагайте я около месец. Може да я правите 1-2 пъти в седмицата.

Картофи

Суровият картоф подпомага еластичността и здравината на кожата. Той също е чудесно средство за борба с бръчките.

Нарежете един суров картоф на шайби. Поставете ги на лицето си и задръжте около 15 минути. Няколко капки лимонов сок също биха засилили ефекта.

Захар

Захарта е чудесен домашен ексфолиант, който добре почиства кожата и елиминира излишните замърсявания и омазняване.

Добре е да правите маските с кафява захар. Използвайте 2 с.л. захар, 1.с.л. зехтин и няколко капки лимонов сок. Сместа се втрива внимателно в кожата с леки масажиращи движения за около 30 секунди, след което се измива с хладка вода. Може да прилагате тази процедура 1-2 пъти седмично.

Ключ към красивата кожа - глината

Глината е натурален продукт, който е изключително полезен за нашата кожа, затова се препоръчва при правенето на домашни маски за лице. ...

Опитайте и друг вариант – малко захар с равни части лимонов сок и мед. Лицето се масажира с тази смес и се оставя не повече от 5-10 минути, преди да бъде изплакнато. Отново е добре да прилагате терапията до 2 пъти в седмицата.

Отличен ексфолиант може да се направи и от резени лимон, върху които да поставите захар. Почистете лицето си с лимоните, изчакайте 10 минути и измийте.

Яйчен белтък

Маската, приготвена от яйчен белтък, е изключително ефикасна за кожата. Прави я мека и много гладка на допир.

Почистете добре лицето си и нанесете върху него тънък слой от белтъка с пръсти или с много мека четка. Наблегнете на местата, където имате най-много черни точки. Оставете го за около 15 минути да изсъхне. Няма как да не усетите кога се е втвърдил достатъчно. Изтрийте маската с влажна и топла кърпа много внимателно.

Сода

Тази маска за лице ще ви подмлади с 10 години

Съвременният начин на живот - стресът, замърсената околна среда, лошото и нередовно хранене, тютюнопушенето и други отрицателни фактори...

Содата премахва излишните замърсявания, мазнини и мъртви клетки. Тя също подпомага балансирането на рН и е мощно средство срещу проблемно акне, благодарение на своите противовъзпалителни качества.

Смесват се 2 с.л. сода за хляб и в с.л. хладка вода. Тази смес се нанася върху кожата на лицето с кръгови движения за няколко секунди. Измива се с вода. Процедурата се повтаря по един път на ден за около седмица, след което започвате да правите по-дълги паузи във времето.

Краставица

Краставицата има естествено стягащо действие за кожата, подобрява нейния блясък и текстура.

Вземете една прясна краставица, настържете я с помощта на ренде и изстискайте сока от нея. Добавете лимонов сок или розова вода, ако желаете. Потопете памучен тампон в сместа и приложете в тази област на лицето, където имате най-много разширени пори. Оставя се така за около 20 минути и се изплаква с хладка вода. Прилагайте този метод всеки ден в продължение на месец и ще забележите страхотния ефект.

Може да почистите лицето си, използвайки електрическа четка за почистване на лице в домашни условия. В Besto.bg можете да разгледате някои от най-добрите на пазара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

7 храни, които понижават високия холестерол

Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com