При подуване в горната част на стомаха какво да правим?

58011
При подуване в горната част на стомаха какво да правим?
Снимка: Pixabay

Подуването, тежестта и болките в стомаха са сред най-честите оплаквания на пациентите, с които се сблъскват лекарите. Причините могат да бъдат както незначителни и неживотозастрашаващи като образуване на газове, консумация на неподходяща храна, към която пациента има непоносимост, без да подозира, и т.н., така и опасни за здравето и изискващи своевременна диагностика и лечение.

Докато стигнете до лекарския кабинет обаче, вероятно бихте искали да знаете при подуване в горната част на стомаха какво да правим и какви са вероятните причини, поради които изпитваме това страдание. Поставянето на диагноза, без лекарска помощ, само по симптомите е трудно начинание, така че прегледът при специалист е най-доброто решение за здравето ви, но все пак, докато чакате деня за преглед, може да почерпите от споделения опит на специалисти и пациенти при подуване в горната част на стомаха какво да правим и какво би могло да предизвика това оплакване.

Причини за подуване в горната част на стомаха

Сред вероятните причини могат да бъдат както опасни заболявания, така и елементарни –  преяждане, газове, лошо храносмилане и други, които с малко усилия и воля може да регулирате с диета или промяна на начина на живот и режима на хранене и които не представляват опасност за живота и здравето.

Сложните за лечение и нелечимите заболявания трудно се контролират без помощта на лекар, а подуването на стомаха  може да е симптом, изискващ спешна консултация със специалист, поради което ви препоръчваме да си запишете час, без да отлагате дълго. Не бързайте да се притеснявате обаче, тъй като в огромен процент от случаите причините за подуване в горната част на стомаха нямат нищо общо с тежки или нелечими заболявания, а са елементарни. Сред тези причини са:

-          Преяждане

Не е трудно да преядете по време на дългите зимни празниците – Коледа, Нова година, имени дни. Трапезите са отрупани с вкусни изкушения, канят ви на гости ежедневно, ръцете са свободни и инстинктивно пресягат към масата, взимайки кулинарно изкушение след изкушение, които рядко са сред най-полезните за здравето на стомаха храни. Преяждането създава затруднения на процесите на храносмилането и поражда дисбаланс между хормоните за ситост и глад. Преяждането води до гладуване, последвано от ново преяждане, а затвореният кръг, в който попадате, е в основата на изпитваните тежест  в стомаха, болка и евентуално киселини.

Видовете болки в корема, на какво се дължат?

Ако причината за подуване в горната част на стомаха се дължи на преяждане, следва да се научите да се храните здравословно и с по-малки порции, да не изяждате всичко, което ви е поднесено, да проявите самоконтрол и да не се стремите да опитате всичко, поднесено на всички трапези, на които сядате. Важно е и да се разходите или да проявите друга лека физическа активност след обилно хранене, за да подобрите храносмилането и да не натоварите стомаха така, че да изпитате болка и подуване.

-          Газове

Основната причина за образуване на газове, които също са отговор на въпроса „При подуване в горната част на стомаха какво да правим“, е свързана с консумацията на твърде много фибри. Те безспорно са полезни за здравето, поддържат ни сити и ни предпазват от преяждане, но и водят до подуване в горната част на стомаха. Това важи с особена сила за онези, които не са свикнали с прекомерната консумация на фибри. Пациентите с подобни оплаквания следва да ограничат временно приема на фибри, за да намалят неприятните симптоми, след което да включат  фибрите постепенно в хранителния си режим.

-          Синдром на раздразнените черва

Страдащите от този синдром трябва да са внимателни с консумацията на определени храни, към които имат непоносимост като млякото например. Не са единици хората, страдащи от непоносимост към лактоза, при които прясното мляко има именно такива последствия – тежест, подуване и болка.

-          Напълняване

Преди да търсите скрити причини за подуването в горната част на стомаха, запитайте се напълнели ли сте напоследък. Качването на килограми неминуемо води до закръгляне на  талията и до подуване на стомаха.

-          Предменструален синдром

Жена сте и цикълът ви се окачва скоро? Предменстуалният синдром, от който безспорно страдат много дали, е свързан в повечето случаи именно с подуване в горната част на стомаха, болка и тежест.

Болки в корема след хранене - лекар разкри какво издават

Сред по-опасните причини, които са вероятен отговор на въпроса „При подуване в горната част на стомаха какво да правим?“, са:

-          Кисти или злокачествени образования на яйчниците.

-          Частично запушване на червата.

-          Миома на матката и др.

В тези случаи колкото по-рано предприемете мерки, толкова по-бързо и лесно ще протече лечението. Дори онкологичните заболявания, диагностицирани в ранен стадий, са лечими на 100%, така че не отлагайте срещата със специалиста.

При подуване в горната част на стомаха какво да правим?

Идентифицирането на причината не е решение на проблема, ще ви насочи към правилното поведение, но няма да помогне изцяло за болката в стомаха. За да я облекчите, не приемайте болкоуспокоителни на своя глава, а чай, доказано носещ наслада и лек за душата и тялото, който няма странични действия и може само да ви помогне. Когато за първи път почувствате дискомфорта, консултирайте се с лекаря си. Той най-лесно ще ви посочи.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com