При възрастен човек - над колко градуса се смята за висока температура?

5625
При възрастен човек - над колко градуса се смята за висока температура?
Снимка: iStock

Прието е, че телесната температура е висока, когато е над 38 градуса – но някои хора изпитват нейните симптоми, когато все още е близо до 37,5.

Д-р Мануел Рейш дава разяснения по проблема тук.

Най-безопасният начин да установите висока ли е температурата ви е ползването на термометър - а не да разчитате единствено на симптоми или на домашни начини за измерването й, като например, поставянето на длан върху челото или врата.

Често температурата може да се намали естествено, като се съблекат някои дрехи или се изкъпете с топла вода, например. Независимо от това, ако температурата под мишницата е по-висока от 39 градуса, се препоръчва да бъде потърсена медицинска помощ.

Нормално телесната температура се колебае от 35,4 до 37,4 градуса, когато се измерва под мишницата. Това означава, че температури под 35,4 градуса може да показват хипотермия, а над 37,4 – с основание да се смятат за високи.

Какво помага за бързо сваляне на температура

Телесната температура може да се класифицира така:

- леко повишена (субфебрилна): 37,5 до 37,9 градуса. В такива случаи обикновено има симптоми, като втрисане, умора, тремор или зачервяване на лицето;

- висока: 38 градуса или повече;

- трескава: над 39 градуса. Това се счита за спешен медицински случай, затова посетете лекар.

Температурата от 37 до 37,5 градуса не се счита за „висока“ - това е просто признак, че тялото е малко по-топло от нормалното, може би поради прекомерно топли дрехи или дълъг престой на слънце.

Температурата над 37,5 градуса обаче може да показва началото на инфекциозен или възпалителен процес. Затова е препоръчително тя да се следи през целия ден, особено при поява на симптоми като болка, кашлица или общ дискомфорт.

Каква е нормалната телесна температура според възрастта

Как да измерваме правилно температурата?

За да мерите телесната температура правилно, е нужно да умеете да използвате различните типове термометри. Най-често срещаните са следните.

Цифров термометър: слагате металния накрайник в подмишницата, устата или ануса с директен допир до кожата или лигавицата и изчаквате, докато прозвучи звуков сигнал.

Стъклен термометър: поставяте върха в подмишницата, устата или ануса в пряк допир с кожата или лигавицата, изчаквате 3 до 5 минути.

Инфрачервен термометър: насочвате върха на уреда към челото или вътре в ушния канал и натискате бутона. След звуков сигнал веднага ще се покаже температурата.

По принцип, температурата на тялото се мери в покой, също никога непосредствено след активна физическа дейност или след душ - понеже в такива случаи е нормално да бъде по-висока и показаната стойност да не е реална.

Как да измерим температурата на бебе?

Меренето на телесната температура на бебе е с термометър, както при възрастен. За предпочитане са по-бързите и удобни термометри от типа на цифровите или инфрачервените.

Най-подходящото място с цел по-точно измерване на температурата на бебето е анусът. В такива случаи се ползва цифров термометър, а накрайникът му трябва да бъде мек, за да се избегне нараняване. Обаче, ако родителите се чувстват некомфортно с този начин на измерване, може да използват измерването на температурата под мишниците - а аналната температура се потвърждава при педиатър.

Какво да направите, за да намалите температурата?

Има някои естествени и доста елементарни начини за смъкване на телесната температура и облекчаване на треската: събличане на излишните дрехи, вземане на топла вана или полагане на студени компреси върху лицето и челото. Все пак, в зависимост от причината, има случаи, при които задължително е необходимо да се използват лекарства. Най-често ползваното лекарство за понижаване на температурата е парацетамол с приемане до 3 пъти на ден, на интервали между 6 и 8 часа. Дозировката на парацетамол винаги трябва да се посочва от лекар.

Внимание! Статията има информационно предназначение. Никога не прибягвайте до самолекуване и винаги търсете лекар-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com