Каква е нормалната телесна температура според възрастта

39157
Каква е нормалната телесна температура според възрастта
Снимка: Pexels

Телесната температура е жизненоважен физиологичен параметър, който отразява баланса между производството и загубата на топлина в човешкото тяло. Въпреки че понятието "нормална" телесна температура отдавна се смята за около и под 37 градуса по Целзий, важно е да се признае, че нормалната телесна температура може да варира в зависимост от различни фактори, включително възрастта.

При възрастните общоприетата средна телесна температура е 37 градуса по Целзий. Възможно е обаче да се появят индивидуални отклонения, като за нормална обикновено се смята температура в диапазона 36,1 до 37,2 градуса. Изключително важно е да се отбележи, че фактори като времето на деня, физическата активност и скорошният прием на храна или напитки могат да повлияят на колебанията на телесната температура при възрастните.

При кърмачетата определянето на нормалната телесна температура е малко по-сложно. Новородените обикновено имат по-висока средна телесна температура от възрастните. Нормалният диапазон за бебета може да бъде около 36,4 до 37,5. От съществено значение е родителите и лицата, полагащи грижи, да са наясно с потенциалните признаци на повишена температура, тъй като бебетата не винаги могат да проявят типичните симптоми.

Още: Какво помага за бързо сваляне на температура

С израстването на децата нормалната им телесна температура постепенно се понижава и се доближава до средната за възрастните. Обикновено нормалната телесна температура на малките деца варира от 36,1 до 37,8 градуса. При оценката на телесната температура в тази възрастова група е изключително важно да се вземе предвид цялостното благосъстояние на детето и евентуалните признаци на заболяване.

От друга страна, при възрастните хора нормалната телесна температура може да е малко по-ниска. Фактори като намалена скорост на метаболизма, по-тънка кожа и намалена мускулна маса могат да допринесат за по-ниска телесна температура при по-възрастните хора. Нормалната телесна температура при възрастните хора може да варира 36 до 36,8.

Важно е да се подчертае, че тези температурни диапазони служат като общи насоки и могат да възникнат индивидуални отклонения. Освен това методът на измерване на температурата (орална, ректална, тъпанчева или аксиларна) може да повлияе на показанията. Ректалните измервания обикновено дават най-точно отражение на температурата на ядрото на тялото.

Редовното проследяване на телесната температура е от съществено значение за разпознаване на потенциални здравословни проблеми, особено при бебета и възрастни хора. Всяко значително отклонение от установените нормални граници, заедно със съпътстващи симптоми, като втрисане, изпотяване или летаргия, може да показва скрит здравословен проблем. В такива случаи търсенето на лекарска помощ е от решаващо значение за правилната оценка и лечение. Разбирането на нормалната телесна температура в различните възрастови групи позволява на хората да преценяват по-добре здравето си и да реагират адекватно на признаците на потенциално заболяване.

Още: Каква е идеалната температура у дома, за да сме здрави?

Източник: Healthline

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com