Причини за крампите на краката през нощта и как да ги предотвратим

18142
Причини за крампите на краката през нощта и как да ги предотвратим
Снимка: iStock

Крампите на краката през нощта могат да бъдат притеснително и неприятно преживяване, което нарушава съня и причинява дискомфорт. Според експертите няколко фактора допринасят за появата на тези крампи и разбирането им е от решаващо значение за ефективната превенция.

Една от основните причини за нощните крампи на краката е мускулната умора или прекомерното натоварване през деня. Когато мускулите са уморени, те са по-склонни към неволни контракции. Дехидратацията също играе важна роля, тъй като неадекватният баланс на електролитите може да доведе до мускулни спазми. Освен това някои медицински състояния, като диабет, периферна артериална болест и проблеми с щитовидната жлеза, могат да увеличат вероятността от появата на крампи на краката през нощта.

Недостигът на минерали, особено на магнезий, калий и калций, е свързан с мускулните крампи. Тези минерали играят жизненоважна роля в мускулната функция и липсата им може да доведе до неволно свиване на мускулите. Лошото кръвообращение, особено в краката, може да ограничи притока на кръв и снабдяването на мускулите с кислород, което да предизвика крампи. Освен това някои лекарства имат страничен ефект, който води до мускулни крампи, което изостря проблема на тези, които ги приемат.

8 храни, които помагат при мускулни крампи

За да предотвратите нощните крампи, експертите препоръчват многостранен подход. Хидратацията през деня е от решаващо значение, а включването на богати на електролити храни или напитки може да помогне за поддържане на баланса на основните минерали. Редовното разтягане преди лягане, с акцент върху мускулите на прасците и бедрата, може да отпусне мускулите и да намали риска от крампи. Умерените физически упражнения през деня, като ходене или плуване, подобряват кръвообращението и здравето на мускулите.

Поддържането на балансиран хранителен режим, включващ богати на магнезий, калий и калций храни, като банани, зеленолистни зеленчуци и млечни продукти, може да отстрани потенциалния им недостиг. Ако е необходимо, може да се помисли за хранителни добавки, но е препоръчително да се консултирате с медицински специалист, преди да започнете прием на каквито и да било добавки.

Създаването на комфортна среда за сън също допринася за превенцията. Осигуряването на подходящо спално бельо и избягването на позиции, които могат да натоварят мускулите на краката, може да бъде полезно. Някои намират облекчение при използването на отоплителна възглавничка или вземането на топла вана преди лягане, за да се отпуснат мускулите.

Какво причинява мускулни крампи и как да се справим с тях

При хора с основни заболявания ефективното управление на състоянието може да намали честотата на крампите на краката. Редовните прегледи и спазването на предписания план за лечение могат да доведат до значителна промяна.

Нощните крампи на краката могат да се дължат на различни фактори, включително мускулна умора, дехидратация, недостиг на минерали, лошо кръвообращение и някои медицински състояния. Превантивните мерки включват поддържане на хидратация, балансирана диета, редовно разтягане, умерени физически упражнения и осигуряване на благоприятна среда за сън. Макар че понякога крампите на краката са неизбежни, разбирането на причините за тях и приемането на тези препоръчани от експертите стратегии може значително да намали тяхната поява, като спомогне за по-спокойни и непрекъснати нощи на сън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com