Професионални шублери: надеждни уреди за измерване

8781
Професионални шублери: надеждни уреди за измерване
Снимка: https://tashev-galving.com/

Шублерите са уреди за измерване, които намират широка употреба в машиностроенето. С тях се измерват дължини на детайли, дълбочини на отвори, вътрешни и външни размери.

Професионалните шублери са по-прецизни от тези, които се използват за домашна употреба. Мерят с точност една стотна от милиметъра. Традиционните шублери са механични уреди, но въпреки това продължават да се използват в редица отрасли на машиностроенето. Има и дигитални шублери.

Когато става дума за мерене на дължини, най-често използваните са за дължина от 120 до 300 милиметра. Има обаче и шублери, чийто капацитет стига да измерят дължини до цели 4000 милиметра.

От кога се използват професионалните шублери?

Преди около 2600 години, в потънал кораб в Италия, е открит уред, който наподобява шублер.

С годините уредите се усъвършенстват, а първите официални сведения за такъв инструмент датират от 1631 г. Тогава французинът Пиер Верние публикува измервателна скала, разработена от него. Тя е известна като „скала на Верние“ и служи като основа на инструментите, които се използват през вековете, та чак до наши дни. Първите устройства, които наподобяват сегашните, се появяват в края на XVIII век в английската столица Лондон. А от средата на XIX век започва производство за промишлени цели.

Думата „шублер“ идва от немски език и буквално означава „плъзгаща се линийка“.

Какво е устройството на професионалните шублери?

Шублерът е ефективен и надежден инструмент, който има просто устройство. Състои се от две части, които се движат една спрямо друга. Първата част не се движи, статична е. Именно върху нея е измервателната скала. Втората част е динамична, върху нея има маркер за стойността, която ще се измери, в повечето случаи съчетан със споменатана „скала на Верние“ или нониус (спомагателна разграфена скала). Нониусът позволява прецизно измерване с точност до десета от милиметъра.

Какви видове шублери има?

Вече споменахме, че професионалните шублери се делят на механични и дигитални. Това са и основните разновидности, които различаваме.

Механичните шублери се наричат още аналогови. Те са с опростена конструкция, но въпреки това можете да разчитате на надеждно мерене с тях. Като недостатък се приема, че по-трудно се разчитат данните, които се показват върху нониуса.

Дигиталните шублери се характеризират с това, че стойността, която е измерена, се показва върху дигитален екран. Разчитането е много по-лесно и бързо, в сравнение с това на аналоговите шублери. Също така електрониката позволява данните да се запаметят и да се видят при нужда, както и да се нулира показанието и да се правят сравнения между различни стойности. Минус на дигиталните шублери е, че трябва да се следи батерията, но това не е чак такъв проблем, тъй като имат и аналогова скала, която може да се ползва при липса на батерия. Трябва обаче да се има предвид, че ако работите с дигитален шублер, трябва да боравите с повече внимание, тъй като измервателният механизъм или екранът могат да се повредят. Необходимо е да ги пазите от омазняване, прахови частици или влага.

Съществува и трети вид шублери – с индикаторен часовник или стрелкова индикация. Те са подобни на механичните с тази разлика, че нямат нониус скала. Вместо тях стойността се показва върху часовника.

Какви други функции имат професионалните шублери?

Освен като уреди, измерващи дължина и диаметър, професионалните шублери могат да се използват и с други цели. Някои от моделите могат да измерват и дълбочина, тоест освен шублери, са и дълбокомери. Ако искате шублерът да има и такава функция, трябва да изберете именно такъв модел.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Нумерологията и нейното въздействие върху човешкия живот

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Лекар: 4 сериозни причини да се чувствате уморени, но да не можете да заспите

Как се оказва първа помощ при задавяне?

3 невероятни ползи за здравето, които ни осигурява зеленият цвят

5 знака, че партньорът ви е отегчен от вас

Кои са най-лоялните зодии, на които винаги можете да разчитате

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com