Първа помощ при ухапване от куче – какво да правим?

20622
Първа помощ при ухапване от куче – какво да правим?
Снимка: Mood210 / CC BY-SA 3.0

Ухапванията от кучета не са изключение както в градска среда, така и в пусти местности. Кучето е пръв приятел на човека, но при определени условия – озлобени животни, болни животни, страх, защитаване на територия или на малките си и т.н, те могат сериозно да застрашат живота и здравето на хората. Ако знаете как се оказва първа помощ при ухапване от куче, може да помогнете на себе си или на друг човек, имал нещастието да се окаже между зъбите на косматия приятел.

Какви са раните, причинени от куче?

За да знаем как се оказва първа помощ при ухапване от куче, следва да сме запознати с вида на самите рани. Кучетата късат храната си, нещо, което води до сериозно увреждане на тъкани, нерви, кръвоносни съдове при ухапване. Обикновено ухапванията от куче са дълбоки, кървящи, травмиращи, причиняващи болка, водещи до опасност от кръвозагуба, инфекция, загуба на тъкан.

Устата на кучето е населявана от множество бактерии, които попадат в кръвообращението лесно с дълбокото ухапване особено ако то е на голо, а не през дрехи. Staphylococcus, pasteurella, capnocytophaga са най-честите бактерии, които могат да ви разболеят след ухапване от куче. Те са най-опасни за пациенти с множество хронични заболявания, диабет, отслабена или компрометирана имунна система например поради прием на имунопресиращи лекарства. Наред с опасността от загуба на функции на крайника, на пръстите, нервни увреждания или животозастрашаващи зоонози, ухапванията са опасни и изискват да се познават правилата за оказване на първа помощ при ухапване от куче.

Как да окажем първа помощ

Как да окажем първа помощ при ухапване от куче?

- Запазете самообладание и прогонете животното, за да не нанесе допълнителни рани или да нападне оказващите помощ. Кучето се бои от камък. Направете се, че хвърляте такъв срещу него. Дори да няма камък, то ще смени посоката на движение, когато имитирате това движение. Не стойте с гръб и не показвайте страх, кучето усеща страха.

- Измийте раната със сапун и под течаща вода в продължение на минути, за да премахнете максимално много бактерии.

- Когато оказвате първа помощ при ухапване от куче, промийте с 3% разтвор на кислородна вода. Не промивайте със спирт, тъй като са възможни допълнителни увреждания, водещи до трудно възстановяване на и без това увредените тъкани след ухапването.

- Направете превръзка, за да спрете кръвотечението. Притискайте, ако е нужно, за да спре кръвотечението. При изключително силно кръвотечение потърсете бърза помощ.

- Дори нападението да е извършено от домашно куче, след оказване на първа помощ при ухапване от куче следва да посетите лекар, който да извърши последваща обработка на раната, ваксинации против тетанус, понякога и против бяс, ако кучето е неваксинирано, непознато или ако е от район, където болестта се среща, както и ако е проявявало признаци на заболяване. Ваксината против тетанус е абсолютният минимум. Обработката на раната и направата на стерилна превръзка, както и последващ лекарски контрол как протича зарастването, има ли оток, зачервяване, течение, са важни за пострадалия.

- Добре е да откриете собственика, ако кучето има такъв, за да го запознаете със случая и да разберете ваксинационния статус на кучето. Това обаче оставете за времето, след като окажете първа помощ при ухапване от куче.     

Когато говорим за първа помощ при ухапване на куче, имайте предвид, че трябва да действате много внимателно, тъй като освен наранените тъкани и кръвозагубата, възможно е да има счупени кости. Възможно е да има и увредени мускули или нерви, дори да изглежда малка раната или да не кърви особено. Всичко това прави посещението на лекарски кабинет след оказаната първа помощ при ухапване от куче важно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com