Работите пред компютър? Ето 7 начина да избегнете умората в очите

4338
Работите пред компютър? Ето 7 начина да избегнете умората в очите
Снимка: iStock/Guliver

Бързото развитие на технологиите през последните две десетилетия означава, че много от нас прекарват значителна част от деня, взирайки се в екрани, независимо дали става въпрос за смартфон или компютър в офиса. В резултат на това, проучванията показват, че между 50 % и 90 % от работещите в офиси имат напрежение в очите или свързани с него здравословни проблеми, като потрепване на очите, зачервяване на очите, главоболие и умора.

Как можете да улесните очите си?

1. Правете си редовни очни тестове

Ако работите на компютър всеки ден, експертите препоръчват да си правите цялостен очен преглед всяка година, за да откриете проблеми, преди да са се развили. По време на този тест трябва да кажете на лекаря колко често използвате телефона и компютъра си. Също така трябва да измерите разстоянието от очите си до екрана по време на работа и да кажете на лекаря, за да може очите ви да бъдат тествани на това разстояние.

Уморени очи - съвети как да ги прикрием

2. Дайте на очите си пространство

Колкото по-близо е екранът на телефона или компютъра до очите ви, толкова по-трудно трябва да работят, за да фокусират. Проучванията на свързаното с компютъра напрежение на очите показват, че екраните не трябва да са по-близо от 40 см от лицето ви. Ако това ви затруднява четенето, помислете за увеличаване на размера на текста, вместо да приближавате екрана.

3. Правете почивки

Това може да не е винаги практично, ако имате забързана работа, но е важно да се опитвате да правите редовни почивки от гледане директно в екрана, за да дадете възможност на очите си да си починат и да се хидратират. Въпреки че проучванията показват, че много от работещите в офиси се отделят от компютъра за не повече от половин час на ден, се препоръчва да правите 15-минутна почивка на всеки два часа, прекарани пред екрана. Ако това не е възможно, едно проучване показва, че нивото на напрежение в очите намалява значително, когато работещите правят поне 4-5 минутни почивка на ден, в допълнение към обедна почивка извън компютъра.

Лек за уморените очи и добро зрение

4. Намаляване на отблясъците

Отблясъците са една от най-големите причини за свързаното с екрана напрежение на очите. Можете да го намалите, като се уверите, че използвате телефона или компютъра си в стая, в която осветлението е достатъчно ярко. Ако устройството ви е постоянно по-светло от заобикалящата ви среда, това ще доведе до напрежение и умора на очите. Нещо друго, което може да помогне, е филтър против отблясъци на екрана на монитора или телефона. Ако носите очила, някои експерти препоръчват да си купите лещи с антирефлекторно покритие. Това намалява отблясъците, на които са изложени очите ви, като свежда до минимум количеството светлина, отразяваща се от предната и задната повърхност.

5. Упражнявайте очите си

Непрекъснатото гледане на екрана в продължение на часове води до умора на фокусирането. За да се избегне това, много очни експерти препоръчват да отклонявате погледа си от екрана на компютъра на всеки 20 минути и да се фокусирате върху обект на голямо разстояние. Научният подход към този трик се състои в това, че гледането на обекти от разстояние отпуска фокусиращия мускул на окото, което спомага за намаляване на умората.

Защо и как синята светлина ни вреди?

6. Мигане

Не го осъзнаваме, но очите ни мигат по-различно и по-рядко, когато се взираме в екрана на телефона или компютъра. Обикновено мигаме около 15 пъти в минута, но този брой намалява с една трета, докато гледаме в екрана, а миганията, които се случват, обикновено са частични, което означава, че по време на фазата на мигане горният клепач не се спуска докрай. Тази намалена способност за мигане затруднява овлажняването на очната ябълка, тъй като сълзите, покриващи окото, се изпаряват по-бързо. Ако установите, че имате сухи очи в резултат на прекомерната употреба на екрана, експертите препоръчват или да използвате изкуствени сълзи, за да освежите очите си, или да възстановите естествената честота на мигане чрез упражнение, при което на всеки 20 минути мигате бавно 10 пъти, все едно затваряте очи за сън.

7. Направете екрана си по-благоприятен за очите

Можете да предприемете стъпки, за да направите екрана по-лесен за очите си, като например да увеличите размера на текста, да увеличите честотата на опресняване на устройството, за да се намали трептенето на екрана, и да изместите цветовите нива на екрана от синия край на спектъра към по-мекия оранжев край. Това е важно, тъй като ретината съдържа чувствителни към синята светлина. Някои изследвания показват, че постоянното интензивно излагане на синя светлина може да увреди ретината.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com