Разберете какво не трябва да ядем в жегите!

9213
Разберете какво не трябва да ядем в жегите!
Снимка: iStock/Guliver

Храната винаги е необходимо да бъде балансирана и разнообразна, независимо от сезона. Това особено се отнася за периода на летните горещини.

Своето мнение споделя д-р Татяна Занин, специалистка по диетология.

Храните, които винаги трябва да бъдат приоритетни, са натуралните: зърнени продукти, корени, грудки, брашно, зеленчуци, плодове, ядки, мляко, месо и яйца, като се избягва консумацията на силно преработени продукти. Очевидно в горещите дни е важно да избирате по-леки храни. Те се усвояват от организма по-добре – това са салати, плодове, постно месо. Също да избягвате онези, които лесно се замърсяват поради високи температури. Има едно златно правило: „По-добре да белим, отколкото да разопаковаме това, което ядем!“. Препоръчително е да пиете поне два литра вода на ден.

Високите температури благоприятстват по-бързия растеж на микроорганизмите в храните и при консумацията те може да причинят болести, пренасяни с продуктите. Има над 250 вида такива рискови заболявания и повечето са инфекции, причинени от бактерии и токсините им, също от паразити и вируси.

Това е най-лесният начин за отслабване до лятото

Също така е важно да не оставяте готовите за консумация храни на стайна температура. Наблюдавайте цвета, консистенцията и миризмата на продуктите преди консумация, тъй като тези параметри обикновено се променят, когато храната е замърсена.

Има хора, които нямат апетит през лятото заради жегите. Други приемат по-лека диета, а има и такива, които спазват обичайното си меню. Важен е балансът и да знаете как да се адаптирате.

Своето мнение представя диетоложката Верена Бартковяк де Оливейра.

В горещите дни идеалът е да се избягват сложни храни, като салати, смесени с кремове на основата на мляко, майонеза, мазнини. Много мазните храни, като колбаси и сирена, често причиняват хранително отравяне, понеже се развалят бързо. Други храни, които задължително се консумират много внимателно, са морските дарове. Трябва да наблягаме на пресни плодове и зеленчуци, добре измити и хигиенизирани. Плодовете са източници на витамини и минерали и спомагат за хидратацията. Те са богати на целулоза (фибри), както и зеленчуците. Залагането на „шарени“ салати със сигурност е много здравословно. Маслодайните ядки като бадеми, кестени и орехи може да се консумират през лятото, само би трябвало да се има предвид, че са по-калорични. През лятото, в много горещи дни, се чувстваме по-малко гладни и разходът на калории не е голям. Ето защо жадуваме за плодове, сокове, сладолед през целия ден. Но не можем да изключим останалите групи от нашата диета и да се придържаме само към плодове и зеленчуци. За да постигнем балансирана диета, трябва да включим постни меса, риба и въглехидрати.

Тази храна е задължителна за лятото, за да не се обезводнявате

Мнозина не обръщат особено внимание, но хидратацията през лятото е още по-актуална. Водата винаги е била и ще бъде първият вариант в аспекта на хидратацията.

Важно е винаги да имаме бутилка вода наблизо, особено на работното място, където прекарваме по-голямата част от времето си. Идеалното количество течност се получава, като 35 милилитра се умножат по теглото в килограми. Следователно човек с тегло 70 кг трябва да изпие 2,5 литра течности, повечето от които трябва да са вода. И се опитайте да използвате стъклени бутилки, тъй като пластмасата при нагряване отделя токсични вещества от рода на бисфенол А и др. Затова през лятото, когато слънцето е силно, внимавайте да не оставяте бутилките с минерална вода изложени на слънчеви лъчи.

Чайовете също са част от хидратацията. Те наистина гарантират отлична хидратация и имат важни свойства като антиоксидантни, противовъзпалителни, диуретични, термогенни, храносмилателни, успокояващи. Комбинацията сок + чай е отлична за лятото.

Внимание! Статията е информативна, а не препоръчителна. Съветвайте се с лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com