С какво да храним кокошките през зимата, за да снасят повече яйца

27772
С какво да храним кокошките през зимата, за да снасят повече яйца
Снимка: Getty Images/Guliver

С какво да се хранят пилетата и кокошките, колко пъти на ден, какви добавки да се избират и как да се постигне целогодишно снасяне на яйца?

Всички тези въпроси измъчват начинаещите фермери. От храната на кокошките зависи до голяма степен броят на яйцата, които те дават и тяхното качество. Не очаквайте, че ако са само на пасището птиците могат да носят непрекъснато. Но същото се отнася и за храненето само със зърно.

Разбира се, за отглеждането на птици има отлична храна, която позволява на собствениците да не мислят за храненето на своите пернати домашни любимци. Но тя струва толкова много, а и не е подходяща за всички.

Ако искате сами да приготвите храна за кокошките, за да снасят повече яйца, направете я балансирана от продукти, които са по-лесни за закупуване или отглеждане в собствената градина.

Кокошката-носач трябва да получава най-малко 130-180 гр балансирана храна на ден. Храната зависи от целта, за която се отглеждат и от възрастта на птиците. Храненето на пилета и бройлери трябва да се обсъжда отделно, но нека поговорим за храненето на кокошките носачки.

Независимо от възрастта на кокошките, те винаги трябва да имат достъп до креда, костно брашно, рибно брашно, промит речен пясък. Освен това е желателно птиците да бъдат снабдени с поне няколко часа движение на открито за събиране на червеи, ларви, корени и зеленина.

С какво да се хранят кокошките през зимата, за да носят повече яйца?

Кокошки носачки през зимата

Липсата на движение и слънце през зимата водят до факта, че кокошките започват да не се развиват добре. Можете да компенсирате това с грижа и допълнително хранене. През зимата температурата на въздуха в кокошарника не трябва да е под 15 °C, а поне 8-9 часа трябва да е светло. Към обичайните смеси се добавят варени картофи, сушена и попарена коприва, фино нарязани зеленчуци (ряпа, моркови, цвекло, тиква, тиквички и др.). Всичко това се смесва старателно и към всеки 1 кг храна се прибавят 10 гр бирена мая, 3 гр рибено масло, 2-3 гр сол. Храната се дава на кокошките носачки два пъти дневно, сутрин и вечер.

Хранене на пилета до 5 месеца

На възраст до 5-6 месеца, пилетата все още растат и набират сила. По това време основната задача на птицефермера е отглеждането на здрави птици. Акцентът в храната е върху протеини и витамини. Пилешкото меню трябва да включва зърнени смеси, зеленчуци, месо и костна кайма или брашно и минерални добавки.

Храната за малките пилета на ден се изчислява както следва: смес от зърна - 50 гр; кайма или брашно от месо и кости - 50 гр; варени или сурови зеленчуци, билки - до 70 гр; сол, минерални добавки - до 6 гр; протеин - 15-20 гр. Зърнената смес се състои от 70% пшеница и по 10% овес, ръж и ечемик.

Хранене на пилета от 5 месеца до една година

През този период се добавят лекарства или храни с високо съдържание на калций към обичайната диета. Много фермери по това време прехвърлят птиците към храна за животни, но можете да се ограничите до закупуване на хранителни добавки за кокошки носачки. По това време активното движение е особено важно за птиците.

Хранене на кокошките след година

След една година производството на яйца намалява. Това е естествен процес и опитните фермери сменят птиците. Въпреки това, ако имате нужда от яйца, които не са за продажба, но само за себе си, този период може да бъде удължен за известно време чрез коригиране на храненето. Към смеските се добавят тиква, слънчоглед, мляна риба, нарязани зеленчуци и витаминни комплекси. В допълнение, част от зърната трябва да покълнат, преди да се дадат на птиците. Ако покълналото зърно се изсипва директно върху пода, кокошките ще бъдат по-склонни да го кълват. За съжаление, след 2 години дори най-чистокръвните кокошки започват да носят по-малко яйца. Отглеждането на птиците вече няма смисъл, така че от този момент си заслужава да се заменят.

Колко често трябва да се хранят кокошките носачки?

Кокошките се хранят два пъти на ден - сутрин и вечер. Обемът на храната и в двете дози е еднакъв. Ако производството на яйца е намаляло и това не трябва да се случи на тази възраст, тогава храната трябва да бъде засилена. Хранете птиците 4 пъти на ден: сутрин и вечер давайте сухи смеси, а в 11 и 16 часа - влажна каша.

С какво не може да се хранят кокошките носачки?

Мнозина смятат, че кокошките могат да ядат всички остатъци от масата, включително развалена храна. Уви, не е така - такава храна може да причини болести и дори смърт на птиците. В храната никога не трябва да се появяват:

мухлясал хляб;

вкиснала супа;

Кралицата на есента: Ето защо тиквата е толкова полезна

Тиквата е продукт, който много хора свързват с есента и празниците през този сезон. Въпреки че този ярко оранжев плод има особен вкус, ...

развалени месо и риба;

хвощ, пелин, брусница и листа от отровни храсти;

зърно, обработено с химикали;

отпадъци от гризачи.

И не забравяйте, че за да носят кокошките качествени яйца, зависи не само от храната, но и от условията на живеене.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Причини за силен сърбеж в ушите и лечение на заболяването

Кой чай е най-здравословен: пийте 2-3 чаши на ден и вижте резултатите

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com