С малко дафинов лист забравяме за кашлицата

40713
С малко дафинов лист забравяме за кашлицата
Снимка: iStock

Дафиновият лист, който използвате като подправка, е от семейство Лаврови и намира приложение не само в кухнята и кулинарните изкушения. Богат на ценни минерали – фосфор, магнезий, желязо, калий, калций, цинк, дафиновият лист е и средство на профилактика на редица заболявания и промоция на здравето. За какво е полезен дафиновият лист, има ли разлика в благотворното му въздействие в зависимост от това дали е индийски, калифорнийски, или е средиземноморски и как помага дафинов лист за кашлица – особено полезна информация предвид предстоящия студен сезон и проблемите с горните и долните дихателни пътища, които обикновено ни очакват през зимата, разберете от статията.

Ползи от консумацията на дафинов лист

Подобно на редица подправки, и дафиновият лист е не само първи помощник на майсторите на кулинарните удоволствия, но се използва и като билка за профилактика и ефективно повлияване на различни заболявания и състояния. Дафиновият лист е полезен за:

  • нормалното функциониране на черния дроб,
  • доброто храносмилане и нормализиране на дейността на червата,
  • успешното преодоляване на бактериални инфекции особено на свързаните със стафилококи, тъй като инхибира растежа на стафилкоковите бактерии,
  • поддържане на нормални нива на кръвното налягане,
  • предпазване от камъни в бъбреците,
  • редуциране на усещането за безпокойство и притеснение, което се дължи на линалола, съдържащ се както в дафиновия лист, така и в други билки и подправки като босилека,
  • увеличаване на нивата на добрия холестерол в кръвта, който противодейства на лошия холестерол и помага за предотвратяване на сърдечно-съдови инциденти,
  • подпомага поддържането на косата здрава и блестяща, тоест дафиновият лист е полезен и в грижата за красотата,
  • чудесен е като репелент – средство за предпазване от неприятните и болезнени набези от насекоми,
  • подобрява качеството на съня,
  • редуцира риска от развитие на диабет.

Вредата от дафиновия лист, за която не предполагате

Текущи изследвания върху дафиновия лист и ползата за здравето

Редица други проучвания, върху които все още се работи, показват обнадеждаващи първоначални резултати във връзка с въздействието на дафиновия лист при различни сериозни и опасни заболявания, сред които и рак. Проучване сочи дафиновите листа като средство за намаляване на възпалението и болката при ставни заболявания. Това се дължи на съдържащия се в дафиновите листа уникален фитонутриент, наречен партенолид, който редуцира бързо и ефективно възпалителните процеси.

Фактът, че проучване върху опитни мишки показва ефективността на дафиновия лист и благоприятното му влияние при гърчове, сочи, че той може да се окаже отлично средство в помощ на пациентите, страдащи от епилепсия.

Ранни проучвания сочат, че дафиновият лист може да бъде отлична профилактика при язви и дори при рак, тъй като успешно се справя с H. Pylori – бактерия, която е в основата на част от тях, но заключенията не са категорични и изследванията по темата продължават. За разлика от липсата на категоричност по тези проблеми и ползата от дафиновия лист при тях, ясно е от незапомнени времена, че се препоръчва консумацията на дафинов лист за кашлица.

11 заболявания, които дафиновият лист лекува

Дафинов лист за кашлица – вижте как ни помага

Оказва се, че дафиновият лист е не по-малко полезен при проблеми с дихателната система и при кашлица от популярната с това си благотворно въздействие мащерка например. Не само консумацията на дафинов лист, но и инхалацията с пари от дафинови листа помага за справяне с патогени в белите дробове и подпомага лечението на заболявания на горните и долните дихателни пътища. Това се дължи на естественият антибактериален ефект на дафиновия лист.

Не по-малко ефективен е приемът на дафинов лист за кашлица. Той прочиства белите дробове, освобождава ви от храчките и така решава ефективно проблема с дразнещата кашлица. Ако приемате дафинов лист за кашлица, нека е под формата на чай. Така ще окаже благотворно въздействие и върху други здравословни проблеми, докато инхалацията ще повлияе само и единствено именно дихателните такива.

Как да приеме дафинов лист при кашлица?

Както вече казахме, може да използвате дафиновия лист за инхалация, но вътрешният прием е по-полезен за здравето. Може да приготвите чай от дафинови листа, полезен при бронхит и проблеми с дихателните пътища като цяло. Приготвя се лесно и бързо – нужни са ви само 5 дафинови листа, лъжичка мед за подслаждане, естествено вода и лимон.

Половин литър вода се кипва и в нея се поставят дафиновите листа – цели или нарязани в зависимост от това дали са пресни, или са изсушени. След две минути се сваля от огъня чаят и се оставя да се запари за още 30 минути. Прецежда се, изстудява се, добавят се лимонът и медът и се консумира по глътка-две многократно на ден. Не консумирайте бързо цялото количество и като цяло не консумирайте прекалено, тъй като може да причини стомашно разстройство и повръщане, ако прекалите с дафиновия лист.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Експерт разкрива: Кога трябва да закусваме, ако искаме да отслабнем

Това са най-токсичните зодии според астрологията

5 знака, че партньорът ви е отегчен от вас

Страхотен трик, с който ягодите няма да гният и ще са свежи със седмици

Подправката, която използваме всеки ден, увеличава риска от рак на стомаха с 41%

Ето колко здравословни са соковете и фрешовете всъщност

Колко захар трябва да консумирате на ден?

7 невероятни ползи за здравето от доматите

Може ли вашият зодиакален знак да се промени? Ето какво казват астролозите

Защо в напреднала възраст се наблюдава ниско кръвно налягане?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com