Сокът от този зеленчук предпазва от настинка и вируси

2994
Сокът от този зеленчук предпазва от настинка и вируси
Снимка: iStock

Сокът от зеле, получен от скромното и универсално зеле, предлага множество ползи за здравето, които го правят ценно допълнение към ежедневната ви диета. Снабден с важни хранителни вещества и съединения, сокът от зеле е получил признание заради потенциала си да насърчава цялостното благосъстояние.

Ето някои основни ползи от включването на зелевия сок в ежедневието ви:

Богат на хранителни вещества: Зелето е зеленчук с много хранителни вещества, а изцеждането на сок от него концентрира тези важни витамини и минерали. Сокът от зеле е отличен източник на витамини С и К, както и на витамини от група В, като В6 и фолат. Освен това той осигурява минерали като манган, калций, калий и магнезий, което допринася за добре балансиран хранителен профил.

Научете как се прави сок от прясно зеле - решението за много здравословни проблеми

Антиоксидантна сила: Зелето съдържа мощни антиоксиданти, включително полифеноли и флавоноиди, които помагат в борбата с оксидативния стрес в организма. Антиоксидантите играят ключова роля в неутрализирането на свободните радикали, които са нестабилни молекули, които могат да увредят клетките и да допринесат за стареенето и различни заболявания.

Подкрепа за здравето на червата: Сокът от зеле е известен с потенциала си да подпомага здравето на храносмилателната система. Той съдържа съединения като глюкозинолати, които могат да се превърнат в полезни съединения, подпомагащи здрави черва. Освен това сокът е източник на естествени пробиотици, които могат да допринесат за балансирана чревна микрофлора, подпомагайки храносмилането и усвояването на хранителните вещества.

Противовъзпалителни свойства: Хроничното възпаление е свързано с различни здравословни проблеми, включително сърдечни заболявания и артрит. Сокът от зеле съдържа противовъзпалителни съединения, които могат да помогнат за намаляване на възпалението в организма. Това може да бъде особено полезно за хора, които се сблъскват с възпалителни състояния.

Управление на теглото: Сокът от зеле е с ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри, което го прави чудесен избор за тези, които искат да контролират теглото си. Съдържанието на фибри спомага за усещането за ситост, което намалява вероятността от преяждане. Освен това сокът може да бъде питателна алтернатива на сладките напитки, допринасяйки за балансирана и съобразена с калориите диета.

Може ли сокът от зеле да бъде вашето решение за язва?

Здраве на сърцето: Комбинацията от антиоксиданти и противовъзпалителни свойства в сока от зеле може да допринесе за здравето на сърдечносъдовата система. Той може да спомогне за понижаване на кръвното налягане, намаляване на нивата на холестерола и подпомагане на цялостната функция на сърцето. Тези фактори превръщат сока от зеле в сърдечноздравословен вариант за тези, които се стремят да поддържат доброто състояние на сърдечносъдовата система.

Подкрепа за детоксикация: Сокът от зеле има детоксикиращи свойства, като помага на организма да елиминира токсините. Серните съединения в зелето стимулират ензимите за детоксикация на черния дроб, като подпомагат разграждането и елиминирането на вредните вещества от организма.

Пиенето на сок от зеле може да бъде прост, но ефективен начин за подобряване на цялостното ви здраве. Независимо дали искате да увеличите приема на хранителни вещества, да подпомогнете храносмилането или да намалите възпаленията, разнообразните ползи от сока от зеле го правят ценно допълнение към балансирания и здравословен начин на живот. Както при всяка промяна в начина на хранене, препоръчително е да се консултирате със специалист по здравни грижи, преди да внесете значителни промени в режима си.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 8 май /валутен калкулатор/

Експерт обясни как се капе боров спирт при възпалено средно ухо

Колко и как да пием масло от черен кимион, за да отслабнем?

Защо антибиотиците причиняват болки в стомаха и как да го възстановим?

Как се приготвя чиа с кисело мляко така, че да е най-полезно за нас?

Здравословен ли е сокът от целина? Всичко, което трябва да знаете за него

Каква дневна доза ленено семе е полезна за организма ни?

Каква дневна доза сусам е препоръчителна за нас?

Зодиите, които имат невероятно красива аура

От тази част от тялото зависи дали ще страдаме от деменция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com