Страничните ефекти от консумацията на твърде много канела

12502
Страничните ефекти от консумацията на твърде много канела
Снимка: ExplorerBob / Pixabay

Ако се консумира в излишък, канелата може да причини странични ефекти, включително увреждане на черния дроб и алергични реакции.

Канелата е подправка, направена от вътрешната кора на дървото Cinnamomum.

Той е широко популярен и се свързва с ползи за здравето като подобрен контрол на кръвната захар и понижаване на някои рискови фактори за сърдечни заболявания.

Канелата Касия се намира по-често в супермаркетите, като се има предвид, че е много по-евтина от цейлонската канела.

Въпреки че канелата от Касия е безопасна за консумация в малки до умерени количества, яденето на твърде много може да причини здравословни проблеми, тъй като съдържа големи количества съединение, наречено кумарин.

Изследванията са установили, че консумацията на твърде много кумарин може да увреди черния дроб и да увеличи риска от рак.

Освен това, яденето на твърде много канела Cassia е свързано с много други странични ефекти.

Ето 6 възможни странични ефекти от яденето на твърде много канела от Касия.

1. Може да причини увреждане на черния дроб

Касията (или обикновената) канела е богат източник на кумарин.

Съдържанието на кумарин в смляната канела Cassia може да варира от 7 до 18 милиграма на чаена лъжичка (2,6 грама), докато цейлонската канела съдържа само следи от кумарин.

За съжаление, няколко проучвания са установили, че консумацията на твърде много кумарин може да причини чернодробна токсичност и увреждане.

Например, 73-годишна жена е развила внезапна чернодробна инфекция, причиняваща увреждане на черния дроб, след като е приемала добавки с канела само за 1 седмица. Този случай обаче включва добавки, които осигуряват по-висока доза, отколкото бихте получили само с диета.

2. Може да увеличи риска от рак

Проучванията при животни показват, че консумацията на твърде много кумарин, който се съдържа в изобилие в канелата Cassia, може да увеличи риска от някои видове рак.

Например, проучвания при гризачи са установили, че яденето на твърде много кумарин може да причини развитие на ракови тумори в белите дробове, черния дроб и бъбреците.

Начинът, по който кумаринът може да причини тумори, е неясен.

Някои учени обаче смятат, че кумаринът причинява увреждане на ДНК с течение на времето, увеличавайки риска от рак.

Повечето изследвания върху раковите ефекти на кумарина са извършени върху животни. Необходими са повече изследвания върху хора, за да се види дали същата връзка между рака и кумарина се отнася и за хората.

3. Може да причини рани в устата

Някои хора са имали рани в устата от ядене на продукти, които съдържат овкусители с канела.

Канелата съдържа канелен малдехид, съединение, което може да предизвика алергична реакция, когато се консумира в големи количества. Малки количества от подправката изглежда не причиняват тази реакция, тъй като слюнката не позволява на химикалите да останат в контакт с устата твърде дълго.

10 билки, които могат да помогнат за понижаване на високото кръвно налягане

В допълнение към раните в устата, други симптоми на алергия към канелен алдехид включват:

  • подуване на езика или венците
  • усещане за парене или сърбеж
  • бели петна в устата

Въпреки че тези симптоми не са непременно сериозни, те могат да причинят дискомфорт.

Важно е обаче да се отбележи, че цинамалдехидът ще причини рани в устата само ако сте алергични към него. Можете да се тествате за този вид алергия с кожен тест.

Освен това раните в устата изглежда засягат най-вече тези, които използват твърде много канелено масло и дъвки с вкус на канела, тъй като тези продукти могат да съдържат повече канелен алдехид.

4. Може да причини ниска кръвна захар

Хронично високата кръвна захар е здравословен проблем. Ако не се лекува, това може да доведе до диабет, сърдечни заболявания и много други здравословни проблеми.

Канелата е добре известна със способността си да понижава кръвната захар. Проучванията са установили, че подправката може да имитира ефектите на инсулина, хормон, който помага за премахването на захарта от кръвта.

Макар че яденето на малко канела може да помогне за понижаване на кръвната ви захар, яденето на твърде много може да доведе до твърде ниското й падане. Това се нарича хипогликемия. Може да доведе до умора, замаяност и евентуално припадък.

Хората, които са изложени на най-голям риск от ниска кръвна захар, са тези, които приемат лекарства за диабет. Това е така, защото канелата може да засили ефектите на тези лекарства и да доведе до твърде ниско падане на кръвната ви захар.

5. Може да причини проблеми с дишането

Яденето на твърде много смляна канела наведнъж може да причини проблеми с дишането.

Това е така, защото подправката има фина текстура, която може да я направи лесна за вдишване. Случайното му вдишване може да причини:

  • кашлица
  • запушване
  • затруднения, когато се опитвате да си поемете дъх

Освен това канеленият малдехид в канелата е дразнител на гърлото. Това може да причини допълнителни проблеми с дишането.

Хората с астма или други медицински състояния, които засягат дишането, трябва да бъдат особено внимателни при случайно вдишване на канела, тъй като е по-вероятно да изпитат проблеми с дишането.

6. Може да взаимодейства с определени лекарства

Канелата е безопасна за консумация в малки до умерени количества с повечето лекарства.

Въпреки това, приемането на твърде много може да е проблем, ако приемате лекарства за диабет, сърдечно заболяване или чернодробно заболяване. Това е така, защото канелата може да взаимодейства с тези лекарства, или да засили техните ефекти, или да засили страничните им ефекти.

Например канелата Cassia съдържа големи количества кумарин, който може да причини чернодробна токсичност и увреждане, ако се консумира в големи количества.

Ако приемате лекарства, които могат да повлияят на черния ви дроб, като парацетамол, ацетаминофен и статини, прекомерният прием на канела може да увеличи вероятността от увреждане на черния дроб.

Освен това канелата може да помогне за понижаване на кръвната ви захар, така че ако приемате лекарства за диабет, подправката може да засили ефекта им и да доведе до твърде ниско падане на кръвната ви захар.

Колко е твърде много

Канелата обикновено е безопасна за употреба в малки количества като подправка. Той е свързан с много впечатляващи ползи за здравето.

Прекомерното ядене обаче може да причини потенциално опасни странични ефекти.

Това се отнася най-вече за канелата Касия, защото тя е богат източник на кумарин. Обратно, цейлонската канела съдържа само следи от кумарин.

Допустимият дневен прием на кумарин е 0,1 мг на кг телесно тегло. Това е колко кумарин можете да изядете на ден без риск от странични ефекти.

За какво е толкова полезна напитката с мед и канела? Отговорът ще ви изненада!

Това се равнява на до 8 mg кумарин на ден за възрастен с тегло 81 килограма. За справка количеството кумарин в 1 чаена лъжичка (2,5 грама) смляна канела от Касия варира от 7 до 18 мг. Имайте предвид, че децата могат да понасят дори по-малко.

Въпреки че цейлонската канела съдържа само следи от кумарин, прекомерният прием трябва да се избягва. Канелата съдържа множество други растителни съединения, които могат да имат неблагоприятни ефекти, когато се консумират в големи количества. Използвайте пестеливо цялата канела като подправка.

Канелата е вкусна подправка, свързана с много ползи за здравето.

Докато яденето на малки до умерени количества е безопасно, яденето на твърде много може да причини странични ефекти. Това се отнася най-вече за касията или „обикновената“ канела, защото съдържа големи количества кумарин, който е свързан със състояния като увреждане на черния дроб и рак.

От друга страна, цейлонската или „истинската“ канела съдържа само следи от кумарин.

Макар че яденето на твърде много канела може да има някои недостатъци, това е здравословна подправка, която е безопасна за консумация в малки до умерени количества. Яденето на по-малко от допустимия дневен прием е повече от достатъчно, за да ви осигури ползите за здравето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com