10 билки, които могат да помогнат за понижаване на високото кръвно налягане

15146
10 билки, които могат да помогнат за понижаване на високото кръвно налягане
Снимка: iStock/Guliver

Управлението на високо кръвно налягане обикновено изисква комбинация от лекарства и здравословна диета. Някои естествени начини за понижаване на кръвното налягане, като яденето на чесън, босилек и други билки, също могат да работят.

Високото кръвно налягане, наричано още хипертония, засяга почти половината от всички възрастни американци.

Управление на високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане се определя като притежаващо поне едно от следните:

систолично кръвно налягане (горното число) над 130 mm Hg

диастолично кръвно налягане (долното число) над 80 mm Hg

както систолични, така и диастолни стойности над тези нива

Можете да управлявате кръвното налягане с лекарства, като инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE) и блокери на калциевите канали.

Много промени в диетата и начина на живот също могат да намалят кръвното ви налягане и риска от сърдечни заболявания.

Всъщност проучванията показват, че някои билки и подправки могат да намалят нивата на кръвното налягане, така че може да помислите да добавите и тях към диетата си.

1. Босилек

Босилекът (Ocimum basilicum) е ароматна билка, която се предлага в различни форми. Той е популярен в алтернативната медицина, защото е богат на различни мощни съединения.

Сладкият босилек е с високо съдържание на евгенол. Изследванията свързват този растителен антиоксидант с много ползи за здравето, включително понижаване на кръвното налягане.

Проучванията показват, че евгенолът може да помогне за намаляване на кръвното налягане, като действа като естествен блокер на калциевите канали.

Блокерите на калциевите канали предотвратяват движението на калций в сърцето и артериалните клетки, което позволява на кръвоносните съдове да се отпуснат.

2. Магданоз

Магданозът (Petroselinum crispum) е популярна билка в американската, европейската и близкоизточната кухня. Той е роден в Средиземно море и има впечатляващ хранителен профил.

Магданозът съдържа различни съединения, като витамин С и диетични каротеноиди, които могат да намалят кръвното налягане.

Няколко проучвания показват, че каротеноидните антиоксиданти намаляват кръвното налягане и LDL (лошия) холестерол, рисков фактор за сърдечни заболявания

Проучванията при животни показват, че магданозът намалява както систолното, така и диастолното кръвно налягане, като действа като блокер на калциевите канали – вид лекарство, което помага за отпускане и разширяване на кръвоносните съдове.

Има обаче ограничени човешки изследвания върху магданоза и кръвното налягане. Необходими са повече изследвания в тази област, за да се разберат по-добре неговите ефекти.

Магданоз: 7 причини да започнете да го ядете всеки ден

3. Семена от целина

Семената от целина (Apium graveolens) са универсална подправка, която е пълна с различни хранителни вещества, като желязо, магнезий, манган, калций и фибри.

Интересното е, че някои изследвания показват, че семената от целина могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане.

Изследователите предполагат, че съединенията в екстракта от семена на целина могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане, като действат като естествен блокер на калциевите канали.

Освен това семената от целина са добър източник на диетични фибри, които са свързани с понижаване на кръвното налягане.

4. Чесън

Чесънът е богат на много съединения, които могат да бъдат от полза за сърцето ви.

По-специално, чесънът съдържа серни съединения, като алицин, които могат да помогнат за увеличаване на кръвния поток и отпускане на кръвоносните съдове. Взети заедно, тези фактори могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане.

5. Мащерка

Мащерката е ароматна билка, пълна с множество здравословни съединения.

Розмариновата киселина е едно такова съединение. Изследванията го свързват с много ползи, като намаляване на възпалението и нивата на кръвната захар, както и повишен кръвен поток. Може също така да помогне за намаляване на кръвното налягане.

Проучванията при животни показват, че приемането на розмаринова киселина спомага за значително намаляване на систоличното кръвно налягане чрез инхибиране на ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE).

ACE е молекула, която стеснява кръвоносните съдове и повишава кръвното налягане. По този начин инхибирането му може да понижи кръвното налягане.

Други проучвания върху животни показват, че приемането на екстракт от мащерка намалява рисковите фактори за сърдечни заболявания, като общ холестерол, LDL (лош) холестерол, триглицериди и кръвно налягане.

Въпреки това има ограничени изследвания върху мащерка и кръвно налягане при хора. Учените трябва да направят повече изследвания, за да изследват тези ефекти при хората.

6. Канела

Канелата е ароматна подправка, която идва от вътрешната кора на дървета от рода Cinnamomum.

Хората са го използвали от векове в традиционната медицина за лечение на сърдечни заболявания, включително високо кръвно налягане.

Въпреки че не е напълно разбрано как канелата понижава кръвното налягане, изследвания върху животни показват, че тя може да помогне за разширяване и отпускане на кръвоносните съдове.

7. Джинджифил

Джинджифилът е невероятно универсален и основен продукт в алтернативната медицина.

Хората са го използвали от векове за подобряване на много аспекти на здравето на сърцето, включително кръвообращението, нивата на холестерола и кръвното налягане.

Изследванията при хора и животни показват, че приемането на джинджифил намалява кръвното налягане по няколко начина. Той действа като естествен блокер на калциевите канали и естествен ACE инхибитор.

Канелата е не само ароматна подправка, но и скрит съюзник на всеки градинар

Блокерите на калциевите канали и АСЕ инхибиторите са видове лекарства за кръвно налягане.

Джинджифилът е вкусен и лесен за включване във вашата диета с храната. Като алтернатива можете да закупите добавки с джинджифил онлайн. Тези са по-концентрирани.

8. Кардамон

Кардамонът е вкусна подправка с леко сладък, интензивен вкус. Той е пълен с различни антиоксиданти, които могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане.

Кардамонът е лесен за включване във вашето готвене или печене. Като алтернатива можете да вземете добавка или екстракт от кардамон под ръководството на вашия доставчик на здравни услуги.

Високото кръвно налягане е най-честият, предотвратим рисков фактор за сърдечни заболявания. Засяга почти половината от всички възрастни американци.

Най-добрият начин за управление на високото кръвно налягане е чрез комбинация от правилните лекарства, здравословна диета, редовни упражнения и водене на здравословен начин на живот.

Въпреки това има няколко обещаващи билки и подправки, които можете да включите в диетата си, които могат да помогнат за понижаване на кръвното ви налягане.

Имайте предвид, че много билки и подправки могат да взаимодействат с обичайните лекарства за разреждане на кръвта и много екстракти и добавки, обсъдени по-горе, нямат достатъчно изследвания за безопасност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com