Сутрешен или вечерен душ – кой е по-полезен

17559
Сутрешен или вечерен душ – кой е по-полезен
Снимка: iStock/Guliver

Питали ли, сте се някога: Кога е най-доброто време за душ - сутрин или вечер? Взимането на душ всеки ден е хигиенна процедура, без която мнозина не могат да си представят живота.

Някои хора обичат да се къпят веднага след събуждане, а други - преди лягане. В същото време малко хора знаят, че сутрешният и вечерният душ имат различни ефекти, върху човешкото тяло. Какви са ползите от тях и какво още не знаете за видовете душ, предлагаме ви заедно да разбулим тайните:

Видове душ

Има няколко вида душове:

Горещият - разширява кръвоносните съдове, отваря и почиства добре порите, помага за отстраняването на токсините от тялото;

Студеният душ - почиства епидермиса и стяга порите;

Контрастен душ - насърчава възстановяването: топлата вода отваря кръвоносните съдове и прочиства тялото, а студената вода насочва кръвта навътре, за да затопли и предпази вътрешните органи от студа.

Ползи от сутрешния душ

Психолозите препоръчват на тези, които имат напрегната седмица по отношение на творческа и интелектуална дейност, да си вземат сутрешен душ, преди работа или училище.

Интересен е факта, че много научни открития се правят, когато човек, след напрегнат мисловен процес, преминава към други дейности. Това позволява на мозъка да продължи да работи по проблемите, но на заден план. Ако в този момент отидете в душ кабината и си облеете с вода, тогава в мозъка се активират алфа вълни. Той преминава в активно, но отпуснато психофизическо състояние. Човек не се разсейва от обработката на информацията, идваща отвън. Това е подобно на това, което се случва с медитация или аеробни упражнения. Усилването на алфа ритмите по време на душа позволява да се отпуснете. Освобождават стреса и „рестартират“ организма. Появяват се нови нестандартни идеи.

Това не са всички предимства на сутрешния душ. Сутрин в кръвта на човек присъства минимален брой тромбоцити. Ако бръсненето на лицето и тялото ви е част от ежедневната рутина, то с душ, кървенето бързо ще спре, ако случайно се порежете.

Предимства на вечерния душ

Има много предимства и при вземането на душ, преди сън. Той се смята, за отлично "успокоително" и "хапче за сън". Рязкото спадане на телесната температура действа като естествен стимулатор на съня. Това се случва, след като човек излезе изпод топлите струи вода.

Топлият душ бързо понижава нивата на хормона кортизол в кръвта, което улеснява процеса на заспиване, облекчавайки дневния стрес. Вечерният душ се препоръчва от експерти в областта на дерматологията. Той премахва натрупания през деня прах по кожата. Лекарите и учените казват, че ако това не бъде направено, мръсотията ще запуши порите и ще причини различни проблеми (кожни обриви). Мастните жлези на човека са най-активни в един следобед. През нощта дейността им се възпрепятства. След като вземете душ вечер, сутрин може да се ограничите до рутинното измиване.

Изключение правят хората, които се потят много по време на сън. Препоръчва се да си вземат душ сутрин. Това ще ги отърве от неприятната миризма на пот и ще избегнат дерматологични проблеми.

В заключение:

Да вземете душ сутрин или вечер, всеки сам решава. Очаквате ли, интензивна умствена или творческа работа? По-добре го направете сутрин. В този случай е по-вероятно да се настроите над решаването на задачите.

Притеснявате ли се от кожни обриви и други дерматологични проблеми? Препоръчва се къпане вечер. Този душ, също така ще помогне за понижаване нивата на хормона на стреса и ще насърчи спокойния сън. Това, което не трябва да правите със сигурност, е да пренебрегнете тази полезна процедура, а именно вземането на душ. По всяко време на деня подобрява настроението, кара ви да забравите за проблемите и помага при решаването на сложни казуси. В последния случай, ако нямате възможност да вземете душ, може да „рестартирате мозъка”, като се разходите на чист въздух за 10-15 минути.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Зодиите, които са невероятно страстни любовници

За какво е полезно да се пие топла вода с лимон?

Смес от сол и захар помага при безсъние

Зелените орехи с мед прочистват организма

От какво се причиняват заболяванията на евстахиевата тръба?

Зодиите, които винаги завиждат на успеха на другите

Рецепта: Невероятния италиански великденски козунак - Коломба

Велика събота: Месят се обредни хлябове и козунаци

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

Голяма грешка: Не съхранявайте дрехите си в найлонов плик

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com