СЪРБЕЖ по гърдите и зърната: Причините и лечението на този често срещан проблем

37082
СЪРБЕЖ по гърдите и зърната: Причините и лечението на този често срещан проблем
Снимка: iStock/Guliver

По принцип всяко място по тялото ви понякога може да ви сърби, но някои места са малко по-неприятни от други. Ако някога сте изпитвали сърбеж или дразнене на гърдите или дори на зърната си, знаете какво е разочарованието от необходимостта да се чешете на място, до което нямате лесен достъп на обществени места. За съжаление, съществуват различни причини и начини за лечение на сърбежа по гърдите, така че може да отнеме време, за да разберете проблема.

Осемте неща, които жената не трябва да прави с гърдите си

ЕКЗЕМАТА Е ЧЕСТО СРЕЩАНА ПРИЧИНА

"Екземата на гърдите е честа причина за сърбеж на гърдите и зърната", според експерти. Тъканта и кожата са по-чувствителни и по-податливи на дразнене. Най-често срещаната форма на екзема е атопичният дерматит, който обикновено се проявява като сърбяща, суха и раздразнена кожа около гънки като задната част на коленете и лактите. Той обаче може да се появи и по гърдите и зърната. Съществува и контактна екзема или контактен дерматит - подобно сърбящо възпаление, което се дължи на контакт с дразнител. "Сърбежът на гърдите или зърната може да бъде причинен от дерматит с дразнител, като например прекомерно търкане или протриване на груби материи", казват дерматолози. Може да бъде причинен от истински алергичен контактен дерматит към определени съставки в сапуни, тъкани, перилни препарати и др.

Домашни средства за борба със сърбеж от ухапвания

ПРОБЛЕМЪТ МОЖЕ ДА Е РЕЗУЛТАТ ОТ ПРОМЕНИ В ТЯЛОТО И КОЖАТА

"Сърбежът на гърдите често се причинява от суха кожа, растеж на гърдите, поради бременност, пубертет или наддаване на тегло, хормонални промени, мастит, инфекция с дрожди и кърмене", казват дерматолози. От кърменето зърната често се изсушават и дразнят. Внимавайте за раздразнения от триене или търкане, тъй като това също може да доведе до сърбеж. Понякога сърбежът на гърдите може да е свързан и със сезонните промени, особено през по-студените месеци. Екстремните температури, като например много горещ душ или хладно, сухо време, могат да доведат до дразнене на кожата, сърбеж и възпаление. Гърдите и зърната често се забравят и сме склонни да пропускаме овлажняването на тази деликатна зона.

Защо очите ви сърбят и се зачервяват?

В РЕДКИ СЛУЧАИ СЪРБЕЖЪТ НА ГЪРДИТЕ МОЖЕ ДА ПОКАЗВА НЕЩО ПО-СЕРИОЗНО

"Съществува рядко, но важно образувание, наречено болест на Paget на гърдата, което може да се представи като екзема на зърното", казват експерти. "Обикновено се проявява като персистираща лющеща се, екзематозна или улцерирана лезия, включваща комплекса зърно-ареола." Болестта на Паже обикновено засяга само едното зърно, така че обърнете внимание, ако забележите дразнене само от едната страна. "Сърбежът и обривите могат да бъдат признак на болестта на Paget на гърдата, свързана с подлежащ рак на гърдата, при който раковите клетки от съществуващ тумор на гърдата се придвижват през млечните канали до зърното и ареолата". Възпалителният рак на гърдата е друга рядка диагноза, която понякога може да доведе до сърбеж. Други симптоми могат да включват подуване, промяна на цвета, чувствителност и други бързи промени в гърдата в продължение на седмици.

ВАЖНО Е ДА СЕ СВЪРЖЕТЕ С ЛЕКАР, АКО НЕЩАТА НЕ СЕ ПОДОБРЯТ

Има много често срещани причини за сърбеж на гърдите и зърната, които не са обезпокоителни или показателни за по-сериозно основно състояние. Но ако общите причини са изключени и сърбежът не се подобрява, особено ако е едностранен и придружен от обрив, тогава е важно да се направи оценка от лекар.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какво можете да ядете при язва, гастрит и други стомашни проблеми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как да възстановите обонянието си при хрема?

Кои са най-добрите храни за здраво сърце?

Тези три вкусни плода подобряват качеството на съня

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Зодиите, които са невероятно страстни любовници

За какво е полезно да се пие топла вода с лимон?

Смес от сол и захар помага при безсъние

Зелените орехи с мед прочистват организма

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com