Защо очите ви сърбят и се зачервяват?

23515
Защо очите ви сърбят и се зачервяват?
Снимка: iStock

Ако вашите очи често се зачервят и ви сърбят, може да има много и различни причини. Ако това не е еднократен случай, причинен например от някакъв конкретен дразнител, тогава обикновено това състояние възниква заради алергия или инфекция. Точната диагноза може да се постави единствено  от лекар.

Най-правилно е да се консултирате с офталмолог при появата на първите симптоми. По-опасно е да се  лекувате сами, правейки предположения какво ви е. Дори ако имате подвеждащи симптоми през сезона на обостряне на алергиите, това изобщо не означава, че е правилната причина.

Лек за уморените очи и добро зрение

Очни инфекции

Както обяснява офталмологът д-р Ричард Ханс, очните инфекции могат да бъдат причинени от много неща: вируси, бактерии, паразити или гъбички. Като цяло, очните инфекции имат по-дълъг списък от симптоми в сравнение с тези, причинени от алергии. Не само сърбеж и зачервяване измъчват очите ви.

Чести симптоми на различни алергии са:

•             зачервяване;

•             сърбеж;

•             сълзене;

•             усещане за парене в очите.

В случай на инфекция с тези симптоми обикновено има и болка, усещане сякаш имаме попаднал пясък в очите и пареща болка, както и повишена чувствителност към силната светлина. При бактериални инфекции може да се наблюдава обилно сълзене от очите - посочват експерти.

Лечението, което офталмологът ще назначи, ще бъде различно за всеки отделен случай. При алергии например лекарят може да препоръча специални капки и лекарства, които да помогнат за по-добрия контрол на появилото се възпаление.

При наличието на бактериална инфекция може да ви трябват антибиотични капки за очи, докато при инфекции, които са били причинени от гъбички и паразити, лечението ще зависи от това, от какво точно е бил причинен проблема.

5 златни правила за здрави очи

Първи признаци на проблем със зрението

Много е важно да следите здравето на очите и да забележите още първите признаци на проблеми със зрението и състоянието на този орган. В някои случаи навременното посещение при лекар може да предотврати сериозни усложнения и да намали риска от развитие на различни заболявания.

Потърсете лекарска помощ веднага щом установите:

•             Двойно виждане

Двойното виждане не трябва да се пренебрегва дори и да се появява рядко. Това явление може да бъде причинено от много фактори – от увреждане на очните нерви и мускули до други заболявания.

•             Болезнени очи

Болката в очите може да бъде различна: пулсираща, пронизваща, стреляща. Може да е резултат от травма, дразнене, причинено от чужд предмет, инфекция или друго сериозно основно заболяване.

Ефективни упражнения за очи - за по-добро зрение

•             Мушички или петна в полезрението

Всеки човек може да види това в зрителното си поле, като обикновено то бързо преминава. При определени хора обаче това явление е по-често и продължително. Мухите и петната може да са от възпаление в задната част на окото, увреждане на ретината и други сериозни състояния.

•             Нарушение на периферното зрение

Периферното зрение ви позволява да виждате обекти отстрани, излизащи от централния изглед. Ако има проблеми с такова зрение, това може да показва увреждане на зрителния нерв и други заболявания.

•             Слепи петна

Слепите петна могат да се появят навсякъде в зрителното поле. Те могат да изглеждат като тъмно петно в центъра или около краищата. По правило слепите петна показват наличието на сериозно заболяване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com