Тази билка заздравява раните и вдига имунитета

6506
Тази билка заздравява раните и вдига имунитета
Снимка: iStock

Билката можем да отглеждаме и като растение в саксия в двора или у дома, тя е устойчива на климатичните промени и можем да я използваме по различни начини за повишаване на имунитета, за лекуване на рани и възпаления и др.

Дебела Мара представлява сочно и месесто растение, чиито листа наподобяват роза. Част е от семейство Тлъстигови. Нейните листа имат силни противовъзпалителни, болкоуспокояващи и антибактериални свойства. Успешно спомагат за по-бързото заздравяване на раните. 

Цветовете на растението могат да са червени, бели или жълти, а цъфтежът е в периода между месеците април и септември. Относно отглеждането, билката не е никак капризна и е устойчива на суша и високи температури.

НАЙ-лечебните БИЛКИ

Дебела Мара в народната медицина

Вследствие от редица проведени изследвания относно ефектите на билката, са установени нейните силни антибактериални свойства, наличието на полизахариди, укрепващи имунната система, както и ябълчена и мравчена киселина. 

При врастнали нокти може да обелите едната част на лист от дебела мара и да го поставите директно върху пръста си, като го оставите така поне за няколко часа. Може да закрепите с лепенка. Листата имат положително действие и при рак на кожата, язви, изгаряния, лунички, ухапвания, отоци и др.

Листата на билката пускат сок, който може да се използва при проблеми със съня, детски страхове, епилепсия и проблеми с нервната система. Няколко капки от растението могат да спомогнат и при болки и възпаления в ушния канал. 

10 билки, които понижават кръвното налягане

В народната медицина със сходни ефекти откриваме и подобно още едно растение - жълтата тлъстига. Познато е още като жълто прозорче и има благоприятни ефекти върху матката, храносмилателната система, работата на сърцето, кръвното налягане, има болкоуспокояващ ефект и т.н. Може да се приготви отвара от жълта тлъстига, като в 300 мл вряща вода се добави супена лъжица от билката и се варят още 15 минути заедно. След това оставете да се накисне за около половин час, прецедете и пийте 3 пъти по една чаша преди хранене. 

Отварата от дебела мара при перорален прием оказва положителен ефект и върху работата на червата, понижава високото кръвно налягане, облекчава симптомите на атеросклероза, нормализира проблемите с дихателната система. Подходяща е за консумация от хора с хронични заболявания на белите дробове, дихателна недостатъчност и подобни проблеми. 

*Важно е да отбележим, че статията е с информативна цел и при по-сериозни проблеми и заболявания задължително трябва да се консултирате с лекар, който ще ви предпише адекватно и своевременно лечение със специални медикаменти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com