Те са по-здравословни от обикновените яйца – с по-малко холестерол, повече протеини и желязо

15310
Те са по-здравословни от обикновените яйца – с по-малко холестерол, повече протеини и желязо
Снимка: Pixabay

Възползвайте се от потенциала им не само когато планирате великденското си меню. Те имат многостранно въздействие върху организма благодарение на съдържанието си на ценни вещества. Всеки се нуждае от този стимул - независимо от сезона.  Пъдпъдъчите яйца са истинска вкусова и витаминна бомба. Включете пъдпъдъчи яйца в диетата си - бързо ще усетите ефекта.

Пъдпъдъчи яйца - хранителни свойства

Малките пъдпъдъчи яйца с характерна бежова черупка с кафяви петна обикновено се купуват от естетически съображения. Същевременно те са много здравословни. За разлика от кокошето яйце - пъдпъдъчето яйце има значително повече жълтък, отколкото белтък. Освен това пъдпъдъчите яйца са малко по-добри от кокошите по отношение на хранителната стойност.

Пъдпъдъчите яйца са източник на антиоксиданти, протеини, витамин С, D, селен и други.
В тях има и полезни ненаситени мазнини, които подобряват здравето на сърцето.

Яйцата, снесени от пъдпъдъци, повишават нивото на т.нар. добър HDL холестерол и в същото време понижават нивото на т.нар. лош LDL холестерол. Яйцата от пъдпъдъци си заслужава да се консумират и поради факта, че осигуряват усещане за ситост за дълго време, което намалява изкушението за похапване и по този начин подпомага поддържането на теглото.

Пъдпъдъчите яйца могат да Ви излекуват от следните здравословни проблеми

Добри ли са пъдпъдъчите яйца за страдащите от алергии?

Ако сте алергични към белтъка на кокошето яйце, освен ако нямате често срещана кръстосана алергия, заложете на пъдпъдъчи яйца като заместител.

Посочва се, че пъдпъдъчите яйца са безопасен избор за тези, които са алергични към техните кокоши аналози. Все пак не бива да се забравя, че когато се въвежда нов продукт в диетата на страдащия от алергия, винаги е важно да се следят отблизо реакциите на организма. Ако след хранене се появят болки в корема или подуване на корема, е необходимо да се консултирате със специалист.

Интересно е, че в момента се провеждат изследвания за ефекта на пъдпъдъчите яйца върху други симптоми, причинени от алергични заболявания. Те могат да бъдат полезни за облекчаване на симптомите на екзема, псориазис, но също така и на алергична кашлица или сенна хрема. За да се видят бързо впечатляващи резултати обаче, ще е необходимо да ги консумирате сурови в големи количества - дори десетки на седмица. Така че със сигурност не трябва да се отказвате от професионалното лечение, препоръчвано от лекарите, и да разчитате единствено на този продукт.

Защо да ядем пъдпъдъчи яйца?

Засилване на имунитета. Високото им съдържание на желязо означава, че те спомагат за укрепване на естествените имунни механизми и предпазват организма от анемия. Подпомагат сърдечната дейност, като намаляват холестерола и предотвратяват развитието на сърдечносъдови заболявания. Спомагат за намаляване на теглото, затова се препоръчва включването им в диета за намаляване на теглото. Понижават гликемията (нивата на кръвната захар). Препоръчват се при диета с нисък гликемичен индекс и подпомагат лечението на диабет. подпомагат красотата - съдържащите се в тях минерали и витамини спомагат за укрепване на косата и ноктите.

Яйца от пъдпъдък: Ето по колко на ден е полезно да ядем

Кой не трябва да яде пъдпъдъчи яйца?

Въпреки че ползите от консумацията на пъдпъдъчи яйца са многобройни, хората с определени заболявания трябва да се пазят от тях. Яденето на пъдпъдъчи яйца може да допринесе за понижаване на нивата на кръвната захар и кръвното налягане, затова хората с хипогликемия или хипотония трябва първо да се консултират с лекар, за да решат дали такива яйца да бъдат включени в менюто.
От друга страна, хората, които нямат противопоказания за консумация на пъдпъдъчи яйца, могат да ядат по 6-12 яйца на ден.

Какво може да се приготви от пъдпъдъчи яйца?

Яйцата от пъдпъдъци могат успешно да се използват за приготвяне на различни ястия, но и сами по себе си могат да послужат като пълноценна храна под формата на бъркани яйца. По този начин пъдпъдъчите яйца могат да се използват като заместител на кокошите при приготвянето на торти и палачинки например.
Поради малкия си размер твърдо сварените пъдпъдъчи яйца много често се използват като добавка към предястия и салати или печено месо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com