Тези храни може да са изключително вредни за бъбреците

3497
Тези храни може да са изключително вредни за бъбреците
Снимка: iStock

Вашите бъбреци изпълняват много важни, функции, сред които:

* филтриране на кръвта
* премахване на отпадъците чрез урината
* балансиране на минералите
* произвеждане на хормони
* поддържане баланса на течностите.

Когато бъбреците ви се увредят и не могат да функционират правилно, в тялото ви може да се натрупа течност, а в кръвта ви да се складират отпадъци. Следването на диета, щадяща бъбреците и избягването или ограничаването на определени храни, може да помогне за намаляване на натрупването на отпадъчни продукти в кръвта ви, да подобри бъбречната ви функция и да предотврати по-нататъшно увреждане.

Топ 10 на най-полезните храни за бъбреците!

1. Газирани напитки
Освен много калории и захар, газираните напитки съдържат фосфор, особено тъмните газирани напитки. Много производители на храни и напитки добавят фосфор по време на обработката, за да подобрят вкуса, да удължат срока на годност и да предотвратят обезцветяването.
Допълнителното съдържание фосфор варира според вида на газираната напитка, но е най-високо при тъмните напитки, които трябва да се избягват при бъбречна диета.

2. Авокадо
Авокадото често се рекламира заради многобройните му хранителни качества, защото съдържа полезни за сърцето мазнини, фибри и антиоксиданти. В авокадото има голямо количество калий, който трябва да се избягва при бъбречно заболяване. В едно средно голямо авокадо има 690 мг калий.

3. Консервирана храна
Често купуваме консерви със супи, зеленчуци и др. ястия заради удобството и размуната цена. Повечето консервирани храни съдържат големи количества натрий, тъй като към тях се добавя сол като консервант, за да се увеличи срокът на годност. Поради количеството натрий често се препоръчва хората с бъбречни заболявания да избягват или ограничават консумацията им.

4. Пълнозърнест хляб
Обикновено пълнозърнестият хляб се препоръчва за здрави хора. Той е по-полезен заради високото съдържание на фибри. Но за хора с бъбречни проблеми се препоръчва бял хляб. Това се дължи на съдържанието на фосфор и калий. Колкото повече трици има в хляба, толкова по-високо е съдържанието на фосфор и калий. Например, една филийка пълнозърнест хляб съдържа около 76 мг фосфор и 90 мг калий, а една филия бял хляб съдържа около 32 мг фосфор и калий.
Имайте предвид, че повечето хлебни продукти, независимо дали са бели или пълнозърнести, съдържат относително големи количества натрий.

Това са най-полезните храни за хора с бъбречни заболявания

5. Кафяв ориз
Подобно на пълнозърнестия хляб, кафявият ориз е с по-високо съдържание на калий и фосфор от обикновения. Чаша кафяв ориз съдържа 149 мг фосфор и 95 мг калий, докато чаша варен бял ориз съдържа само 69 мг фосфор и 54 мг калий.

6. Банани
Бананите са известни с високото си съдържание на калий. В 1 среден банан се съдържат 422 мг калий, затова трябва да ограничавате приема на банани при бъбречна диета.

7. Млечни продукти
Млечните продукти са богати на различни витамини и хранителни вещества. Те са храна с високо съдържание на протеини и естествен източник на фосфор и калий. 
Консумацията на големи количества млечни продукти, както и други богати на фосфор храни, може да бъде вредна за здравето на костите при хора с бъбречни заболявания.

Това изглежда странно, тъй като често млечни продукти се препоръчват за силни кости и мускулно здраве. Но когато бъбреците са увредени, прекомерната консумация на фосфор може да доведе до натрупване на фосфор в кръвта, което “издърпва” калция от костите. Това може да направи костите ви тънки и слаби и с течение на времето да увеличи риска от фрактура на костите.

8. Протоколи
Портокалите и портокаловият сок са с високо съдържание на калий, затова дневният прием трябва да се ограничава. Заместете портокалите с грозде, ябълки, боровинки или сок от тези плодове.

9. Обработено месо
От дълго време обработеното месо се свързва с хронични заболявания и се счита за вредна храна заради съдържанието на консерванти. Обработеното месо е солено, пушено, или консервирано - колбаси, кренвирши, наденица, бекон. Обработеното месо е с високо съдържание на сол и протеини и трябва да се консумира умерено при бъбречна диета.

10. Туршия
Туршиите съдържат голямо количество сол. Например, в един буркан туршия има около 283 мг натрий. Подобно е с маслините. Затова се препоръчва при бъбречна диета да се ограничи консумацията на туршия и преработени маслини поради високото съдържание на натрий.

11. Кайсии
Този богат на калий плод трябва да се избягва при бъбречна диета. В една чаша кайсии има над 400 мг калий, а в чаша сушени кайсии има над 1,500 мг калий.

12. Картофи и сладки картофи
Картофите са богати на калий зеленчуци. Ако сте на бъбречна диета, препоръчително е да ги консумирате варени или след двойна обработка, което значително намалява съдържанието на калий.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com