Тези симптоми се проявяват винаги, ако имате паразит в окото!

14382
Тези симптоми се проявяват винаги, ако имате паразит в окото!
Снимка: iStock/Guliver

Много хора не подозират, че е възможно да имат паразит в окото си. Но това е неприятната истина: съществуват паразити, които се установяват именно там.

Ето какво обяснява офталмологът д-р Алшандре Роза

Симптоми при наличие на паразит в окото

Паразитните инфекции в окото не винаги причиняват симптоми. Така, че това понякога може да затрудни диагнозата. Все пак може да се проявят по следните начини. Поплавъци (тъмни петна, подобни на мрежи, кръгове или мрежи, появяват се в зрителното поле). Болка, особено при високо вътреочно налягане. Прекомерно сълзене. Увеит – тоест, подуване, зачервяване или възпаление на окото. Често примигване. Белези по ретината. Раздразнение и сърбеж около очите. Намалено зрение, а в отделни случаи даже слепота. Фотофобия, или болезнена чувствителност към светлина. Мъгляво виждане. Дисметаморфопсия – деформация в изображението на околните предмети при взиране в тях.

Ето някои инфекции, които предизвикват тези симптоми.

Лоазис

Причинява се чрез паразитен хелминт от Африка, наречен Loa Loa. Настанява се в гостоприемника, когато го ухапе заразена муха. След това паразитът започва развитие и мигрира по посока на различни тъкани, например, към окото.

Проблеми със зрението, които подсказват за сериозни заболявания

Акантамебиаза

Причинява се от паразит, често срещан както в пресноводни, така и в солени водни басейни. Наблюдава се по цял свят и обикновено не причинява големи щети. Но щом се прояви, има голям потенциал да навреди на зрението. Предаването се извършва посредством пряк контакт на паразита и роговицата. Небрежното боравене с контактни лещи е основният фактор за разпространението на инфекцията с акантамебиаза.

Очна токсоплазмоза

Една от най-честите очни инфекции. Причинява се от микроорганизма Toxoplasma gondii и се пренася предимно от дребни домашни животни, най-често котки. Недостатъчно обработена термично храна, както и контакт с животински изпражнения, са основните форми на заразяване с токсоплазмоза. Съществува и вродена нейна форма.

Ако сте с някои от тези симптоми, е възможно да имате гъбички в очите!

Демодекс фоликулорум

Този микроскопичен и на пръв поглед безвреден акар се среща често по лицата на доста хора. Може да причини дискомфорт в клепачите и дори да доведе до падане на миглите. Основните симптоми на заразяване са: сърбеж, сухота в очите, парене, усещане за чуждо тяло, лющене и зачервяване на ръба на клепача, замъглено виждане.

Гнатостомоза

Заразяването се извършва при консумиране на сурово месо, обикновено заразена риба. Паразитът започва да мигрира в тъканите и органите на гостоприемника, включително очите. Щом това стане, резултатът е частична или дори пълна слепота.

Фтириаза на клепачите

Става дума за зараза с т. нар. „плоски“ или „срамни“ въшки. Мнозина смятат, че паразитът живее само в гениталната област, но грешат. При мъжете се среща по гърдите, подмишниците и миглите. Засяга предимно пациенти, чиято хигиена е недостатъчна. Най-честите симптоми са сърбеж, сълзене, подути клепачи, червени очи.

Защо очите ви сърбят и се зачервяват?

Как да се предпазим от паразити в окото?

Винаги трябва да наблягаме на хигиенните навици, които допринасят за доброто здраве като цяло, включително това на очите. Обработвайте термично храната добре, винаги носете ръкавици при обработване на сурови продукти. Преди готвене мийте старателно ръцете си. Неправилното използване на контактни лещи също е в състояние да причини навлизане на паразити в окото

Често ли има паразити в окото?

Не. Въобще не е обичайно да имате паразити в окото. Но са необходими поне елементарни предпазни мерки; когато се превърнат в навици, те допълнително намаляват рисковете от такива нежелани гости.

Все пак, въпреки че изглеждат плашещи, повечето случаи на очни паразити са лечими и не оставят никакви последствия.

Винаги поддържайте добри хигиенни практики, култивирайте у себе си навика да посещавате офталмолог за очни прегледи поне веднъж в годината. В края на краищата понякога един прост тест на зрението може да ви предпази от неприятни усложнения!

Внимание! Статията е само за информация. Редовно се съветвайте с офталмолог!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com