Топ 10 храни, които са много вредни за жлъчката

4151
Топ 10 храни, които са много вредни за жлъчката
Снимка: Istock

Жлъчният мехур е жизненоважен компонент на храносмилателната ви система. Той има крушовидна форма и е разположен под долната, предна повърхност на черния дроб вдясно. Основната му функция е съхраняване и концентриране на жълто-кафяв храносмилателен ензим, наречен жлъчка, произведен от черния дроб.

Жлъчката се състои от вода, сол, холестерол, лецитин и жлъчни пигменти - билирубин, синтезирани от червените кръвни клетки. Жлъчката позволява на тялото да разгражда и абсорбира мазнините от храната.

Болестта на жлъчния мехур може да е резултат от начина ви на живот, различни хранителни и здравословни фактори.

Ето кои храни може да се окажат вредни за жлъчката.

1. Мазна храна и месо
Храните с високо съдържание на мазнини като пържени храни и мазни меса могат да предизвикат болка и възпаление на жлъчния мехур, тъй като изисква повече жлъчен сок за храносмилането. Без ефективен жлъчен мехур има намалена способност за обработка и смилане на храни с високо съдържание на мазнини, което води до дискомфорт и потенциални храносмилателни проблеми.

Кои са забранените храни при камъни в жлъчката?

2. Млечни продукти
Млечните продукти, особено тези с високо съдържание на наситени мазнини, могат да повлияят на здравето на жлъчния мехур. Наситените мазнини повишават нивата на холестерола в жлъчката, потенциално допринасяйки за образуването на камъни в жлъчката, което води до усложнения и дискомфорт.

3. Пикантна храна
Пикантните храни могат да стимулират производството на жлъчка, което може да причини неразположение на хора без жлъчен мехур. Липсата на жлъчен мехур означава, че има по-малък капацитет за съхранение и освобождаване на жлъчката, което води до потенциален храносмилателен дискомфорт при консумация на пикантни храни.

4. Преработени  храни
Преработените храни често съдържат високо съдържание на консерванти, добавки и трансмазнини. Тези добавки и трансмазнини могат да навредят на функцията на жлъчния мехур и храносмилането. Освен това, преработените храни обикновено са с ниско съдържание на фибри, което е от съществено значение за поддържане на редовни движения на червата и предотвратяване на храносмилателни проблеми.

5. Яйца
Докато яйцата могат да бъдат питателна храна, високото съдържание на холестерол в жълтъците може да навреди на жлъчния мехур. Прекомерният холестерол може да допринесе за образуването на камъни в жлъчката, което води до болка и възпаление на жлъчния мехур.

6. Лук и чесън
Тези ароматни зеленчуци стимулират производството на жлъчка, което може да бъде проблемно за хора с проблеми с жлъчния мехур. Повишеното производство на жлъчка може да причини дискомфорт и да изостри симптоми като болка и възпаление.

7. Шоколад
Според изследване шоколадът не е от полза за тези, които страдат от камъни в жлъчката. Дълговерижните наситени мазнини водят до най-висок риск от сърдечни заболявания при мъжете. Според това проучване шоколадът често е вреден, защото е с високо съдържание на наситени мазнини.

Кои храни дразнят най-много жлъчката?

8. Кръстоцветни зеленчуци
Кръстоцветните зеленчуци като броколи, карфиол и зеле съдържат сложни въглехидрати, които могат да бъдат трудни за смилане. Тези зеленчуци също съдържат серни съединения, които могат да доведат до образуване на газове по време на храносмилането, причинявайки подуване и дискомфорт. Наличието на излишни газове може да натовари жлъчния мехур, потенциално влошавайки симптомите при хора с проблеми с жлъчния мехур.

9. Червено месо
Червеното месо, особено тлъстите колбаси, може да бъде трудно смилаемо от хора с проблеми с жлъчния мехур. Високото съдържание на мазнини в червеното месо може да претовари жлъчния мехур и да предизвика болка и възпаление на жлъчния мехур. Препоръчително е да избирате месо без много мазнини като пилешко или риба.

10. Газирани напитки
Газираните напитки, включително содата, могат да вкарат излишни газове в храносмилателната система, което води до подуване и дискомфорт. Карбонизацията в тези напитки може също да раздразни жлъчния мехур и да влоши симптомите.

Избягвайте също изкуствени подсладители, храни богати на холестерол, алкохолни напитки, солени храни, фаст фууд.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com