Топ храни за отлично зрение

12717
Топ храни за отлично зрение
Снимка: iStock/Guliver

Зрението може да отслабне от продължителна работа зад монитор на компютър, преумора, прекомерно напрежение на очите. Ако не бъдат взети мерки, ще възникнат сериозни заболявания и няма да е възможно напълно да се възстанови зрителната функция. За да избегнете това, трябва да използвате здравословни продукти за зрение, както и да вземете мерки за лечение и профилактика.

 

Витамини за поддържане на добро зрение

За да изберете най-добрите продукти за зрение, трябва да определите кои витамини ще са ви най-полезни. Учените казват, че в детството и юношеството спадът на зрението е свързан с небалансираната диета. Децата обичат да ядат бърза храна, в която няма здравословни витамини и минерали.

Списък на полезните витамини, необходими за нормалното функциониране на зрителния апарат се състои от:

В2. По друг начин се нарича рибофлавин. Витаминът укрепва кръвоносните съдове в очната ябълка. Наред с това предотвратява глаукома, катаракта и някои други очни заболявания.

А. При липса на този витамин човек започва да вижда много слабо в тъмното. Освен това помага за укрепване на роговицата.

B1. Друго име е тиаминът. Трябва да се приема при повишено вътреочно налягане. Витамин В1 повлиява благоприятно зеницата, ускорява предаването на нервните импулси от мозъка към зрителния апарат.

B12. Второто име е цианокобаламин. Витаминът е в състояние да подобри микроциркулацията на кръвта в очната ябълка, състоянието на нервните влакна.

В. Витаминът подобрява притока на кислород към ретината, роговицата.

Също така необходими за добро зрение са лутеин и зеаксантин. Те предпазват органите на зрението от излагане на ултравиолетови лъчи, предотвратяват развитието на патологии.

 

Топ 15 храни за отлично зрение

В специална диета за предотвратяване на очни заболявания трябва да включите зеленчуци, плодове, месо, риба. След редица изследвания са открити топ 15 продукти за подобряване на зрението, които може да включите в диетата си.

Авокадо

Авокадото е доста екзотичен плод, но ползите му за зрението са огромни. В него има много витамин А, С, както и лутеин. Поради това авокадото предотвратява развитието на катаракта, предотвратява макулна дегенерация (част от ретината с най-голяма зрителна острота).

Сладък картоф

Сладкият картоф е кореноплодна култура, която наподобява обикновения картоф на вкус, но е по-сладък. За да поддържате здрави очи, всеки ден е достатъчно да хапнете малко патати картофи.

Коренът съдържа количество каротин, достатъчно за предотвратяване на свързани с възрастта промени във зрителните органи.

Бел пипер

Сладък пипер Сладкият пипер е източник на витамин С, Е, както и каротин (провитамин А). Витаминният състав е допълнен с микроелементи, така че зеленчукът е незаменим за предотвратяване на зрителни увреждания.

Броколи

Броколите са сорт зеле с полезните вещества. Такива са главно лутеин и витамин С.

Грозде

Гроздето е мощен антиоксидантен ефект. То помага да се поддържа ретината в добро състояние.

Пуешко месо

В месото от пуйка е открито повишено съдържание на цинк, което допринася за усвояването на витамин А. Също така, този микроелемент участва в изграждането на клетките на зрителния апарат.

Бяло зеле

Основните полезни елементи за очите са лутеин, зеаксантин, витамини А, С. Зелето се включено в диетата при катаракта, дегенеративни промени в макулата. Дори неговото приемане активира защитата на органите на зрението от UV лъчи.

Сьомга

Сьомгата е от полза главно в съдържанието на омега-3 мастни киселини. Те предотвратяват появата на синдром на сухото око, глаукома, дегенеративни промени в ретината. Така 200 г риба седмично ще са достатъчни за превенция.

Сьомгата може да бъде заменена с други сортове риба като: херинга, риба тон, сардина.

Морска храна

Морски дарове, подобно на рибата, имат много омега-3 мастни киселини. Те помагат за поддържане на зрителната острота за дълго време, спомагат за облекчаване на възпалението при очни заболявания.

Бадеми

Бадемите съдържат много витамин Е. Редовната употреба на бадеми предотвратява прогресията на съществуващите заболявания, а също така предотвратява появата на нови.

Моркови

Морковът е добра алтернатива на екзотичния сладък картоф. Той е богат на каротин.

Зърнени храни

Всяка зърнена закуска е един от най-полезните продукти за очите. Те трябва да бъдат включени в диетата при очни заболявания. Поради съдържанието на желязо и селен възстановяването става много по-бързо.

Цитрусови плодове

Цитруси като лимон, портокали, мандарини, грейпфрути съдържат огромно количество витамин С, както и лутеин. Те имат изразен антиоксидантен ефект, така възрастовите промени в очите не се развиват.

Касис

Редовната консумация на горски плодове и конкретно черния касис е отлична превенция на слепота с промени, свързани с възрастта, поради съдържанието на витамин С.

Яйца

Яйца Яйцата са задължителен продукт, включен в диетата при очни заболявания. Те са пълни с лутеин и зеаксантин. Но не трябва да ядете повече от 1-2 яйца на ден заради риска от повишаване на холестерола.

Казват, че очите ни са част от мозъка и нервната система, затова грижете се за нея подобаващо. Само така ще съхраните зрението за дълги години и до дълбока старост!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Кои са "забранените" храни при болки в ставите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com