Топ ползи и вреди от маковото семе

12137
Топ ползи и вреди от маковото семе
Снимка: iStock

Растението мак (Papaver smoniferum) се използва като традиционно лекарство от векове.

Роден в Източното Средиземноморие, цветята му се предлагат в различни цветове - предимно бяло и жълто.

Семената, които произвеждат тези цветя, са малки, кръгли и синкави, черни или светло до тъмно сиви в зависимост от това къде се отглеждат.

Маковите семена се използват в печива и традиционни ястия по целия свят. Твърди се, че както семената, така и тяхното масло предлагат различни ползи за здравето, от лечение на главоболие и кашлица до лечение на астма и безсъние.

Все пак може да искате да знаете как тези твърдения издържат на научната проверка.

Ето 6 нововъзникващи ползи от маковото семе.

1. Богат на хранителни вещества и антиоксиданти

Както повечето семена, маковото семе е богато на фибри, растителни мазнини и различни други хранителни вещества. Една супена лъжица (9 грама) осигурява:

  • Калории: 46
  • Протеин: 1,6 грама
  • Мазнини: 3,7 грама
  • Въглехидрати: 2,5 грама
  • Фибри: 1,7 грама
  • Манган: 26% от дневната стойност (DV)
  • Мед: 16% от DV
  • Калций: 10% от DV
  • Магнезий: 7% от DV
  • Фосфор: 6% от DV
  • Цинк: 6% от DV
  • Тиамин: 6% от DV
  • Желязо: 5% от DV

Маковите семена са особено богати на манган, микроелемент, важен за здравето на костите и съсирването на кръвта. Този минерал също помага на тялото ви да използва аминокиселини, мазнини и въглехидрати.

Те също така са с високо съдържание на мед, минерал, необходим за производството на съединителна тъкан и транспортирането на желязо.

7 храни богати на желязо, които да включите в менюто си

Семената могат да бъдат студено пресовани, за да се получи масло от маково семе, което е особено богато на омега-6 и омега-9 мазнини. Той също така съдържа малки количества от основната омега-3 мазнина алфа-линоленова киселина (ALA).

Изследванията обикновено свързват диети, богати на тези мазнини, с подобрено цялостно здраве и по-нисък риск от сърдечни заболявания.

Въпреки това диетите с високо съотношение на омега-6 към омега-3 могат да бъдат свързани с повишен риск от възпаление и заболяване. Поради това не трябва редовно да консумирате големи количества масло от маково семе или други масла, богати на омега-6.

И накрая, маковото семе и неговото масло са добър източник на полифеноли – вид антиоксидант, който може да намали риска от заболявания като сърдечни заболявания.

2. Може да съдържа болкоуспокояващи съединения

Растението мак съдържа морфин, кодеин, тебаин и други опиумни алкалоиди, известни със своите болкоуспокояващи, успокояващи и сънотворни свойства. Тези съединения често се срещат във фармацевтични лекарства, предназначени за тези употреби.

Тези алкалоиди обикновено присъстват в млечнобялата течност на маковата шушулка, известна още като маков латекс.

Маковите семена естествено не съдържат съединения на опиума, но могат да бъдат замърсени с тях по време на прибиране на реколтата или в резултат на щети от вредители.

По този начин, преди да стигнат до рафтовете на супермаркетите, маковите семена обикновено се почистват, за да се отърват от всички опиумни алкалоиди, с които може да са влезли в контакт.

Въпреки това е възможно да намерите и закупите неизмити макови семена, които съдържат по-високи нива на тези опиоиди. Неизмитите макови семена често се предлагат като естествена алтернатива на някои фармацевтични лекарства.

И все пак немитите макови семена крият няколко риска за здравето, най-сериозният от които е случайна смърт. Като такива, те трябва да се консумират само под лекарско наблюдение.

3. Може да подобри здравето на сърцето и кожата

Маслото от маково семе е особено богато на моно- и полиненаситени мазнини, които могат да бъдат полезни за сърцето и кожата ви.

Изследванията показват, че диетите, богати на ненаситени мазнини, могат да намалят риска от инфаркти и инсулт с до 17%. Замяната на наситени мазнини във вашата диета с ненаситени мазнини може да бъде особено полезно.

Имайте предвид, че диетите с високо съотношение на омега-6 към омега-3 могат да увеличат риска от възпаление и заболяване. Поради това може да е най-добре да избягвате редовната консумация на големи количества масла, богати на омега-6, включително масло от маково семе.

Допълнителни изследвания показват, че мазнините в маслото от маково семе могат също така да подпомогнат заздравяването на рани, както и да предотвратят люспести лезии, когато се прилагат директно върху кожата.

4. Други предполагаеми ползи

Често се казва, че маковото семе предлага различни други ползи, включително насърчаване на храносмилането, подобряване на здравето на кожата и косата и лечение на главоболие, кашлица и астма.

Въпреки че липсват директни проучвания, някои изследвания свързват отделни хранителни вещества или съединения от маково семе с някои от тези ефекти.

Може да подпомогне храносмилането. Маковото семе е богато на фибри, което може да подобри здравето на червата и да намали запека.

Може да предпази от определени заболявания. Антиоксидантите в тези семена могат да предпазят тялото ви от клетъчно увреждане и различни заболявания .

Може да подобри плодовитостта. Някои изследвания показват, че жените, които са имали продукти, получени от масло от маково семе, промивани през фалопиевите тръби, може да изпитат подобрена плодовитост.

Потенциални рискове

Маковите семена обикновено се считат за безопасни, когато се купуват от доверени търговци на дребно и се консумират в малки количества, като количествата, които се намират в кифли или на гевреци.

Въпреки това има няколко риска, които трябва да се вземат предвид.

Често се твърди, че помага за сън

Маковият латекс може да се похвали с опиоидни съединения, известни със своите сънотворни свойства.

В резултат на това някои хора твърдят, че маковият чай или топло мляко, напоено с маково семе, осигурява естествено средство за безсъние.

Не забравяйте, че маковото семе не съдържа естествено тези съединения на опиума, въпреки че те могат да бъдат замърсени по време на прибиране на реколтата или поради щети от вредители.

Тъй като повечето налични в търговската мрежа макови семена се почистват, преди да бъдат продадени, всички продукти, закупени в местния супермаркет, вероятно нямат никакви ефекти за борба с безсънието.

Въпреки че е възможно да закупите неизмити макови семена, които съдържат по-високи нива на опиоиди, употребата им се счита за рискована. Чайовете и запарките, направени от тях, може да съдържат смъртоносни дози морфин и няколко случайни смъртни случая са свързани с употребата им.

Неизмитите макови семена също могат да причинят зависимост, подобна на други химически зависимости. Следователно тяхното използване за лечение на безсъние е силно обезкуражено.

Странични ефекти и опасности за здравето

Неизмитите макови семена, чайовете от макови семена и продуктите, съдържащи мак, продавани като естествени болкоуспокояващи или сънотворни, могат да съдържат дози опиоиди, достатъчни да причинят пристрастяване, предозиране и дори смърт.

Затова употребата им е силно обезкуражена, освен ако не сте под лекарско наблюдение.

По същия начин маковото масло може да съдържа различни количества опиоидни съединения в зависимост от семената, използвани за направата му – въпреки че учените все още не са проучили този проблем.

Може ли яденето на маково семе да ви накара да се провалите на теста за наркотици?

Маслото от маково семе обикновено се счита за безопасно, когато се прилага върху кожата. И все пак, ако почувствате зачервяване, сърбеж или болка, най-добре е да преустановите употребата му.

Маковите семена са богати на здравословни растителни съединения и хранителни вещества като манган.

Тези семена и тяхното масло могат да повишат плодовитостта и да подпомогнат храносмилането, въпреки че са необходими допълнителни изследвания за много от техните предполагаеми ползи.

Неизмитите макови семена също могат да съдържат замърсени с различни количества опиумни съединения, известни със своите болкоуспокояващи, успокояващи и сънотворни свойства.

И все пак никога не трябва да ядете неизмити макови семена поради свързаните с това рискове за здравето.

Маковите семена, които се намират в супермаркетите или върху печива, се считат за безопасни и съдържат малко, ако има такива, опиумни съединения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Този прашец укрепва костите и мускулите и подобрява имунитета

На какво се дължи внезапната болка в долната част на гърба?

Има ли слънчева алергия: митове, факти и методи на лечение

6 основателни причини да ядете повече череши

Не знаете какво да правите с окосената трева: Ето 5 прости идеи

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 9 май /валутен калкулатор/

Защо трябва да ядем този свеж плод преди лягане?

Диетолог разкри какви са причините за болки в дясната страна и как да се отървем от тях

Как да премахнете мастна бучка под окото?

Как да се откажете от противозачатъчните, без да си навредите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com