Това нещо ще отмие отровните пестициди от плодовете и зеленчуците

9406
Това нещо ще отмие отровните пестициди от плодовете и зеленчуците
Снимка: iStock

Какви са действителните рискове от консумацията на пестициди върху продукцията? Наистина ли трябва да миете плодовете и зеленчуците със специални формули, за да ги почистите? Могат ли всички видове продукти да се мият по един и същи начин?

Пестицидите са свързвани със сериозни заболявания, но доказателството не винаги е ясно

Има много различни видове пестициди и човешките ефекти от поглъщането на тези химикали могат да варират в зависимост от вида на пестицида. Някои пестициди могат да причинят неврологични увреждания, докато други са свързани с хронични заболявания като рак

Други опасения, свързани с пестицидите, включват ефекти върху възпроизводството или развитието, често наричани ендокринни нарушения.

Как да разберете дали един домат е бил пръскан?

Обикновената чешмяна вода е най-доброто средство за почистване на плодове и зеленчуци. Тя остава най-простият и безопасен метод за премахване на микроби и пестициди от продуктите.

Плодовете и зеленчуците са абсорбиращи по природа, така че обикновено не се препоръчва използването на какъвто и да е вид сапун, препарат или почистващ разтвор върху тях.

Измиването на пресни продукти със сапун, перилен препарат или средства за измиване на търговски продукти не се препоръчва, тъй като тяхната безопасност и ефективност не са били адекватно тествани. Тъй като продуктите са порести, сапуните и детергентите могат да се абсорбират дори при цялостно изплакване и това може да доведе до заболяване.

Не се препоръчва накисването на плодове във вода, тъй като може да доведе до по-нататъшно разпространение на заразата.

Продукти с пукнатини, грапави повърхности и листа изискват по-щателно почистване.

Летните плодове обхващат гамата от здрави продукти с твърда кора (като дини) до много деликатни продукти (като горски плодове). И ако миете плод или зеленчук, може да не се чувствате уверени в способността си да премахнете цялата мръсотия и остатъците от пестициди.

Започнете, като ги изплакнете внимателно под хладка течаща вода. За горските плодове внимавайте да не ги миете твърде енергично, тъй като могат да станат кашави. За листни зеленчуци отделете листата и ги изплакнете поотделно, като се уверите, че всички страни са старателно почистени. За продукти с груби повърхности или пукнатини, като пъпеши или карфиол, използвайте четка за продукти, за да изтъркате всякакви замърсявания или остатъци. Подсушете ги или използвайте чиста хартиена кърпа преди консумация.

Не забравяйте да измиете продукти с дебела кора (като диня и пъпеш)

Бяхме изненадани да научим, че е също толкова важно да се мият продуктите с дебела кора, колкото и плодовете и зеленчуците, които нямат този естествен щит.

Измиването на летни продукти, които се обелват и се консумират без кожата, като пъпеш или манго, изисква същото ниво на внимание като плодовете и зеленчуците, които се консумират цели. Дори ако не планирате да ядете кожата на определени продукти, измиването е важно, за да сведете до минимум мръсотията и бактериите, които могат да се прехвърлят от повърхността на самия плод, когато го белите или режете.

Не забравяйте да имате под ръка чиста четка за почистване

Можете да увеличите ефективността на обикновената вода с малко търкане.

Повечето хора пропускат стъпката на триене или нежно изтъркване на повърхността на плодовете и зеленчуците. Триенето, създадено от триене или четкане, помага за премахване на мръсотия, бактерии и някои остатъци от пестициди. Така че не забравяйте да потъркате внимателно продуктите си или да използвате четка за продукти за по-ефективно почистване.

Неочакваният страничен ефект от консумацията на продукти с пестициди

Уверете се, че поддържате четката си за продукти чиста, за да предотвратите разпространението на микроби и потенциалното пренасяне на остатъчна мръсотия и остатъци от пестициди.

Органичното е най-добрият начин да избегнете пестицидите

Продуктите, които са сертифицирани като органични, имат по-висока цена от конвенционално отглежданите плодове и зеленчуци. И в зависимост от това къде живеете достъпът ви до органични продукти може да е ограничен.

Помислете за повече органичност в пазаруването и диетата си. С органични продукти можете да сте сигурни, че няма изкуствени пестициди във вашата продукция.

Изплакването и търкането все пак трябва да се извършва с органични предмети, за да се отмият мръсотията и естествените микроби. Но купуването на органични значително намалява опасенията относно химическите пестициди в любимите ви летни зеленчуци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как да възстановите обонянието си при хрема?

Кои са най-добрите храни за здраво сърце?

Тези три вкусни плода подобряват качеството на съня

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Зодиите, които са невероятно страстни любовници

За какво е полезно да се пие топла вода с лимон?

Смес от сол и захар помага при безсъние

Зелените орехи с мед прочистват организма

От какво се причиняват заболяванията на евстахиевата тръба?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com