Този есенен плод е богат на витамини и предпазва от инфекции

1075
Този есенен плод е богат на витамини и предпазва от инфекции
Снимка: iStock

Дюлята, уникален и подценяван плод, предлага безброй ползи за здравето, които я правят ценно допълнение към хранителния режим. Този древен плод, принадлежащ към семейство Rosaceae, е пълен с основни хранителни вещества и съединения, които допринасят за цялостното благосъстояние.

Една от забележителните ползи за здравето на дюлята е впечатляващото съдържание на фибри. Фибрите са от решаващо значение за здравето на храносмилателната система, а дюлята осигурява значително количество както разтворими, така и неразтворими фибри. Разтворимите фибри помагат за регулиране на нивата на кръвната захар и понижаване на холестерола, докато неразтворимите фибри придават обем на изпражненията, като спомагат за предотвратяване на запек и за здравословна храносмилателна система.

Сладко от дюля - за какво е полезно и как се приготвя

Дюлите са богати и на антиоксиданти, като витамин С и различни фитонутриенти. Антиоксидантите играят ключова роля в неутрализирането на свободните радикали в организма, намаляват оксидативния стрес и предпазват клетките от увреждане. Наличието на тези антиоксиданти в дюлята може да допринесе за укрепване на имунната система, като помага на организма да се защитава от инфекции и заболявания.

Освен това дюлята съдържа редица витамини и минерали, които подпомагат цялостното здраве. Освен витамин С дюлята е добър източник на витамин А, витамини от група В (като В6, ниацин, рибофлавин и фолат) и минерали като калий, мед и желязо. Тези хранителни вещества са от съществено значение за различни телесни функции, включително за образуването на червени кръвни клетки, поддържането на здрава кожа и нервната система.

Дюлята е свързана с потенциални противовъзпалителни свойства. Наличието на някои съединения, като фенолни киселини и флавоноиди, може да допринесе за намаляване на възпалението в организма. Хроничното възпаление се свързва с различни здравословни проблеми, включително сърдечносъдови заболявания, артрит и някои видове рак. Включването на дюли в балансираната диета може да помогне за намаляване на риска от тези заболявания.

Лекар разкри какво се случва с кръвното ви, когато ядете дюля

Освен това дюлята може да има положително въздействие върху здравето на сърцето. Съдържанието на калий в дюлята помага за регулиране на кръвното налягане, като намалява натоварването на сърдечносъдовата система. Освен това съдържанието на фибри и антиоксиданти допринася за понижаване на нивата на холестерола, което допълнително укрепва здравето на сърцето и намалява риска от сърдечносъдови заболявания.

Въпреки ползите си за здравето дюлята често е пренебрегвана в сравнение с по-популярните плодове. Включването на дюлята в диетата ви може да стане по различни начини, като например да я консумирате прясна, да я добавяте към плодови салати или да я използвате в конфитюри и сладка. Нейният уникален вкус, комбинация от сладост и тръпчивост, може да подобри както сладки, така и солени ястия.

Дюлята предлага редица ползи за здравето - от поддържане на здравето на храносмилателната система и укрепване на имунната система до осигуряване на основни хранителни вещества за цялостното благосъстояние. Приемането на този универсален плод в диетата ви може да бъде вкусен и хранителен начин за насърчаване на по-здравословен начин на живот.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Здравословен ли е сокът от целина? Всичко, което трябва да знаете за него

Каква дневна доза ленено семе е полезна за организма ни?

Каква дневна доза сусам е препоръчителна за нас?

Зодиите, които имат невероятно красива аура

От тази част от тялото зависи дали ще страдаме от деменция

Тези зодии са известни с неустоимия си чар и никой не може да им устои

Как да различим ГМО домат: Всеки трябва да знае това

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 7 май /валутен калкулатор/

Кои чайове помагат за справяне с подутия корем

Кои чайове ще ви помогнат при преяждане

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com