Учени: Тази подправка подобрява холестерола и регулира кръвната захар

3313
Учени: Тази подправка подобрява холестерола и регулира кръвната захар
Снимка: iStock

Черният пипер е една от основните подправки, използвани в домакинствата по света. 
Въпреки че пикантният му вкус може да подобри много ястия, основното значение на черния пипер има активното съединение в него, наречено пиперин. Той има мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. 
Лабораторни проучвания показват, че черният пипер може, наред с други неща, да подобри нивата на холестерола, да помогне за контролиране на нивата на захарта и да повлияе на здравето на мозъка и червата. Списъкът със здравословните му свойства обаче е по-дълъг.

Въпреки че са необходими по-подробни изследвания върху хора, за да се потвърди благоприятното въздействие на пипера върху здравето ни, си струва да се подчертае, че събраните до момента резултати са наистина обещаващи.

Полезните действия на черния пипер, за които да знаете

Черен пипер - с високо съдържание на антиоксиданти

Антиоксидантите се съдържат в много храни, включително в пиперина, съдържащ се в черния пипер, който има силно антиоксидантно действие. Диета, богата на антиоксиданти, може да помогне за предотвратяване или забавяне на вредното въздействие на свободните радикали. Излишъкът от тези нестабилни молекули може да доведе до сериозни здравословни проблеми като преждевременно стареене, атеросклероза и дори рак. Свободните радикали могат да се образуват в резултат на въздействието на фактори като замърсяване, цигарен дим и слънчева светлина.

Черен пипер - противовъзпалителни свойства

Много лабораторни изследвания показват, че пиперинът може ефективно да се бори с възпаленията, които се появяват в тялото ни. Хроничното възпаление може да бъде в основата на много заболявания, като артрит, сърдечни заболявания, диабет и рак.

Черен пипер - въздействие върху мозъка

Пиперинът, съдържащ се в черния пипер, подобрява мозъчната функция. Това проучване е проведено върху плъхове с болестта на Алцхаймер. Изследователите установяват, че пиперинът подобрява паметта на гризачите, тъй като плъховете, на които е дадено съединението, многократно преминават през лабиринт. Освен това те го правят по-ефективно от плъховете, на които не е даван пиперин. Необходими са обаче проучвания върху хора, за да се потвърди дали тези ефекти са видими и извън проучванията върху животни.

Черен пипер - полезен или вреден е той за здравето ни

Черен пипер - въздействие върху понижаването на кръвната захар

Въпреки това не само проучванията върху плъхове потвърждават здравословните ефекти на черния пипер. В рандомизирано контролирано проучване през 2012 г. участват 86 души с наднормено тегло. В продължение на осем седмици 41 пациенти приемат добавка, съдържаща пиперин и други активни растителни съединения. След този период участниците в проучването отбелязват значително подобрение на нивата на инсулин в кръвта. Въпреки това не е ясно дали същите ефекти биха се проявили и при употребата само на черен пипер

Черен пипер - въздействие върху понижаването на нивата на холестерола

Сърдечно-съдовите заболявания са най-честата причина за смърт в световен мащаб. Въпреки това високите нива на холестерол в кръвта са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания. При 42-дневно проучване плъховете са хранени с продукти с високо съдържание на мазнини и екстракт от черен пипер. Резултатите от проучването показват намалени нива на холестерола в кръвта на гризачите, включително на лошия LDL холестерол. Същите ефекти не се наблюдават при контролната група.

Освен това прегледът на проучвания върху хора показва, че черният пипер и пиперинът увеличават усвояването на хранителни добавки, които имат потенциално понижаващо холестерола действие. Един от тях е куркуминът, по-точно куркуминът, чиято абсорбция се увеличава с до 2 000 %. Необходими са обаче допълнителни изследвания, за да се установи дали самият черен пипер има значителен ефект върху понижаването на холестерола при хората.

Черният пипер: полезен или не?

Черен пипер - здраве на червата

Предварителни проучвания показват също, че черният пипер може да увеличи количеството на добрите бактерии в червата. Това е много важно, тъй като нарушаването на чревната микрофлора може значително да влоши здравето ни. Съставът на чревните бактерии влияе върху настроението ни, отговаря за имунната система и нарушеното им състояние може да бъде свързано с хронични заболявания.

Черен пипер - ефект върху апетита

Според проучване, проведено върху група от 16 души, черният пипер може да окаже влияние и върху намаляването на апетита. При изследваните лица се наблюдава намаляване на апетита след пиене на напитка на основата на черен пипер в сравнение с ароматизирана вода. Други проучвания обаче не показват същите ефекти.

Черен пипер - облекчаване на болката

Въпреки че все още не е потвърдено от изследвания върху хора, проучванията върху гризачи показват, че пиперинът в черния пипер може да е естествено болкоуспокояващо средство.

Черен пипер - усвояване на хранителните вещества

Черният пипер може също така да повиши усвояването на основни хранителни вещества, като калций и селен.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Голяма грешка: Не съхранявайте дрехите си в найлонов плик

Ключов за доброто здраве: Признаци, че страдате от недостиг на калций

Кои са зодиите с най-красивите лица

Синдром на неспокойните крака - симптоми и лечение

3 начина как да избирате между две предложения за работа

Топ 4 зодии, които ще имат късмет през май 2024 г.

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема?

Топка на стъпалото на крака: колко опасна е и как да се отървете от нея

Какво да правите, ако в окото ви се спука кръвоносен съд?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com