Черният пипер: полезен или не?

10655
Черният пипер: полезен или не?
Снимка: ka_re / Pixabay

Всеки знае, че консумацията на твърде много сол е вредна за здравето. Но никой никога не споменава потенциалното въздействие на другата подправка в комплекта, а именно черен пипер. Има ли ефект върху вашето здраве? Разбира се, хората през вековете са мислили така. Черният пипер, изсушените плодове на лозата, е част от традиционната индийска (аюрведa) медицина от хиляди години. Практикуващите аюрведа вярват, че има „карминативни“ свойства – тоест облекчава метеоризма. А в традиционната китайска медицина черният пипер се използва за лечение на епилепсия.

Черен пипер за дълголетие

Съвременната наука предполага, че черният пипер наистина носи ползи за здравето, главно в резултат на алкалоид, наречен пиперин – химикалът, който придава на пипера пикантния му вкус и мощен антиоксидант. Антиоксидантите са молекули, които изтриват вредните вещества, наречени „свободни радикали“. Нездравословната диета, прекаленото излагане на слънце, алкохолът и тютюнопушенето могат да увеличат броя на свободните радикали в тялото ви.

Черен пипер - полезен или вреден е той за здравето ни

Излишъкът от тези нестабилни молекули може да увреди клетките, карайки хората да стареят по-бързо и причинявайки редица здравословни проблеми, включително сърдечно-съдови заболявания, рак, артрит, астма и диабет. Лабораторни изследвания върху животни и клетки показват, че пиперинът противодейства на тези свободни радикали. В едно проучване плъховете са разделени на няколко групи, като някои плъхове са хранени с нормална диета, а други плъхове са хранени с диета с високо съдържание на мазнини.

Знаете ли за какво помага черния пипер?

Една група плъхове бяха хранени с диета с високо съдържание на мазнини, допълнена с черен пипер, а друга група плъхове бяха хранени с диета с високо съдържание на мазнини, допълнена с пиперин. Плъховете, хранени с диета с високо съдържание на мазнини, допълнена с черен пипер или пиперин, са имали значително по-малко маркери за увреждане от свободните радикали в сравнение с плъховете, хранени само с диета с високо съдържание на мазнини. Наистина, техните маркери за увреждане от свободните радикали са сравними с тези на плъхове, хранени с нормална диета.

С тези 5 подправки коремчето отново влиза в норма

Пиперинът има и противовъзпалителни свойства. Хроничното възпаление е свързано с редица заболявания, включително автоимунни заболявания, като ревматоиден артрит. Тук отново изследвания върху животни показват, че пиперинът намалява възпалението и болката при плъхове с артрит. Черният пипер също може да помогне на тялото да усвои по-добре някои полезни съединения, като ресвератрол – антиоксидант, открит в червеното вино, горските плодове и фъстъците. Проучванията показват, че ресвератролът може да предпазва от сърдечни заболявания, рак, Алцхаймер и диабет.

Най-полезните подправки за сезона

Проблемът с ресвератрола обаче е, че той има тенденция да се разпада, преди червата да могат да го абсорбират в кръвния поток.
Установено е обаче, че черният пипер повишава „бионаличността“ на ресвератрола. С други думи, повече от него е достъпно за използване от тялото. Черният пипер може също да подобри усвояването на куркумин, който е активната съставка в популярната противовъзпалителна подправка куркума.

Няколко необичайни ползи на червения и черния пипер

Учените откриха, че консумацията на 20 mg пиперин с 2 g куркумин подобрява наличността на куркумин при хората с 2000 процента. Други проучвания показват, че черният пипер може да подобри усвояването на бета-каротин, съединение, намиращо се в зеленчуците и плодовете, което тялото ви превръща във витамин А. Бета-каротинът функционира като мощен антиоксидант, който може да се бори срещу клетъчното увреждане. Изследванията показват, че консумацията на 15 mg бета-каротин с 5 mg пиперин значително повишава кръвните нива на бета-каротин в сравнение с приемането само на бета-каротин.

Сложете черен пипер в пералнята и ще останете изненадани от резултата

Черният пипер също може да има свойства за борба с рака. Проучвания в епруветка установяват, че пиперинът намалява възпроизводството на ракови клетки на гърдата, простатата и дебелото черво и насърчава раковите клетки да умрат.
Изследователите сравняват 55 съединения от различни подправки и откриват, че пиперинът е най-ефективен за повишаване на ефективността на типично лечение на тройно негативен рак на гърдата – най-агресивният вид рак.

Лимон, сол и черен пипер – чуден лек за тези 6 проблема

Пиперинът също показва обещаващи ефекти при минимизиране на резистентността към множество лекарства в раковите клетки, което потенциално намалява ефективността на химиотерапията. Все пак едно предупреждение. Всички тези неща са доста несигурни, тъй като повечето от изследванията са били върху клетъчни култури или животни. И тези видове експерименти не винаги се „прeвеждат“ на хора. Въпреки това можете да сте доста сигурни, че добавянето на малко смлян черен пипер към храната ви е малко вероятно да ви навреди – и може да бъде от полза.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com