Вдига ли кръвното червеното вино?

63988
Вдига ли кръвното червеното вино?
Снимка: iStock

Популярно е схващането, че червеното вино вдига кръвното налягане, както и че носи много други ползи за здравето. Къде е истината? Прочетете следващите редове преди да си кажете “Наздраве” с чаша червено вино, надявайки се, че освен върху доброто ви настроение, това ще има благотворен ефект и върху здравето ви.
Сигурно сте чували за ползата от пиенето на червено вино за здравето, включително скорошни изследвания, които твърдят, че то води до подобряване на сърдечното здраве.

Учени и лекари все още се опитват да разберат връзката между червеното вино и сърдечното здраве. Това означава, че съществуват много митове за благотворното влияние на червеното вино върху човека. Ще се опитаме да разделим популярните митове от фактите.

Мит 1: Червеното вино е антиоксидант.

Фактите: Истина е, че червеното вино съдържа антиоксиданти, които подобряват холестерола и помагат за поддържане на кръвното налягане в здравословни норми.
Бъдете внимателни и не прекалявайте с количеството вино, защото в големи количества алкохолът превръща ползите във вреди. Ако искате да увеличите антиоксидантите в диетата си, по-добре обърнете внимание на правилното хранене, а не разчитайте на червеното вино.

Полезно или вредно е червеното вино - ето какво разкриха учени

Мит 2: Червеното вино намалява холестерола.

Фактите: Поддържането на холестерола в здравословни норма е важно за намаляване риска от сърдечни болести.
Според проучване, публикувано в Clinical Nutrition, червеното вино повишава “добрия” HDL холестерол. От друга страна, безалкохолното червено вино намалява “лошия” LDL холестерол. Това важи само за безалкохолното вино, затова не разчитайте червеното вино да подобрява нивата ви на холестерол.

Мит 3: Червеното вино намалява кръвното налягане.

Фактите: Не съществува категорично доказателство, че червеното вино намалява кръвното налягане. Всъщност алкохолът по-скоро вдига кръвното. Но тъй като алкохолът има способността да “отпуска” хората, е възможно да намали кръвното ви налягане леко, макар и само за кратко време. Това не оказва влияние върху хроничната хипертония. Говорете с лекаря си за други начини за намаляване на кръвното налягане, сред които леки упражнения и здравословна диета.

Не пропускайте това мезе за червено вино - по стари и нови традиции!

Мит 4: Червеното вино намалява риска от сърдечен удар.

Фактите: Червеното вино и всеки друг алкохол могат бързо да увеличат риска от сърдечен удар и инфаркт според Американската сърдечна асоциация. Но това е вярно при по-продължителен период от време. Ако консумирате умерено количество червено вино (една чаша на ден за жените и две чаши на ден за мъжете) червеното вино няма да навреди на сърдечното ви здраве.
От друга страна, ако консумирате големи количества червено вино, може да увеличите риска от сърдечно-съдови заболявания и инфаркт. Затова внимавайте колко вино пиете и се опитайте да го контролирате.

Мит 5: Червеното вино е полезно за всички.

Фактите: Червеното вино оказва различно въздействие върху мъжете и жените. Една чаша вино всеки ден е много за жените, докато мъжете не бива да пията над 2 чаши вино на ден.

Като цяло, все още няма категорично мнение дали червеното вино е полезно или вредно за сърдечното здраве. Докато не се появи повече информация по този въпрос, най-добре е да пиете умерено и да говорите с лекаря си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Без болка: Как да премахнете мазолите по краката си?

Съвети за естественото преодоляване на преддиабетното състояние

Какво да правите, ако имате тежка тахикардия (ускорен пулс)?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com