Вместо кафе – ето коя е най-добрата ободряваща напитка сутрин?

58830
Вместо кафе – ето коя е най-добрата ободряваща напитка сутрин?
Снимка: iStock

Кафето е най-популярната напитка в световен мащаб. Известно с ободряващите си свойства, ползите за сърдечно-съдовата система, концентрацията и настроението, то е любимата компания на милиарди хора рано сутринта, която им помага да се освежат, събудят и започнат с летящ старт деня си.

Кафето има обаче и своите отрицателни страни – злоупотребата може да причини треперене на крайниците, сърцебиене, изнервеност, раздразнителност, безпокойство и дори високо кръвно налягане. Има и хронични заболявания, при които консумацията на кафе е противопоказана. Какво може да сервират до леглото си рано сутринта тези потребители вместо кафе като ободряваща напитка?

Вместо кафе - ободряваща напитка, подходяща за всички

Въпреки безспорните и доказани ползи от консумацията на кафе, потребителите, на които им е противопоказна употребата, се нуждаят от алтернатива – също толкова ароматна, тонизираща и събуждаща тялото и ума. Вместо кафе като ободряваща напитка се препоръчва… изненада – водата с лимон. Ако очаквахте да е черният чай, също съдържащ кофеин, сте сгрешили.

Идеята е да предложим напитка, която не съдържа кофеин, но ободрява. Напитка, подходяща и за тези, които не следва да консумират кофеин. Лимонената вода не само се приготвя лесно и бързо – изцеден лимон с добавена вода и лед за разкош, ако консумирате в летните горещини, не само е отличен източник на хидратация веднага щом се събудите, но е и пълна с витамин С. Както ви е известно, липсата на адекватен прием на течности ви прави сънливи, уморени, разконцентрирани и вяли, а водата с лимон хидратира чудесно и е отличен старт за деня.

Витамин С пък е сред най-полезните за здравето, стимулира имунната система и се грижи за тялото ви. Горчива ви е тази напитка? Добавете капчица мед, за да я подсладите, подчертаете вкуса на лимона и увеличите ползите за здравето, тъй като медът е вълшебна и изключително здравословна храна, чиито ползи трудно се побират в рамките на една статия. А какво да направят потребителите, които не обичат лимон и не могат да го консумират по тази причина или защото им е противопоказен? Има и друга вместо кафе ободряваща напитка, която да сервирате на нощното си шкафче и на която да се насладите при зазоряване.

Какво се случва с тялото на възрастните хора, които пият кафе

Какви други ободряващи напитки може да си приготвите за старт на деня?

- Куркума

Напитката с куркума съдържа много мляко – ценен източник на протеини и полезни вещества, и е пълна с антиоксиданти. Тя също не съдържа кофеин, но ободрява не по-лошо от популярното кафе, с което обикновено започваме деня си. Вкусната и полезна кремообразна напитка ще ви зарадва с вкуса си и ще ви зареди с енергия. За да си я приготвите се нуждаете от 1/2 чаша прясно мляко, лъжичка куркума, мъничко настърган джинджифил, качена лъжичка канела и чаена лъжичка мед.

Джинджифилът е цяр за тялото и мощен стимулант на имунната система, медът е световно известен с полезните си качества и свойства, канелата ароматизира приятно и също е сред най-полезните подправки. Събрани заедно тези изключителни продукти, популярни с ползите за здравето, ви осигуряват отличен старт на деня – не просто ободряване, а гаранция за здраве.

Кое е най-доброто сутрешно кафе за събуждане?

За приготвянето на тази вместо кафе ободряваща напитка обаче се нуждаете от малко повече време и усилия. Освен че продуктите са повече, част от тях изискват да бъдат настъргани, а и сместа се сварява и прецежда преди консумация. Ползите от вълшебните съставки обаче са толкова много, че си струва да отделите 10 минутки от съня си, да се събудите по-рано и да се разбудите с това уникално пиршество от полезни съставки, вкусове и аромати за сетивата ви.

- Матча

Други потребители, които не консумират кафе, препоръчват да изпробвате и матча за събуждане. Вкусната напитка е, ободрява не само със съдържанието и аромата си, но и с уникалния си свеж зелен цвят. Комбинирайте две чаени лъжички матча на прах с 30 мл вода и сте готови за отличен старт на деня. Припомняме обаче, че матчата съдържа кофеин, макар да е в минимални количества, така че имайте предвид този факт, ако изберете именно матча за ободряваща напитка вместо кафе сутринта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Зодиите, които са невероятно страстни любовници

За какво е полезно да се пие топла вода с лимон?

Смес от сол и захар помага при безсъние

Зелените орехи с мед прочистват организма

От какво се причиняват заболяванията на евстахиевата тръба?

Зодиите, които винаги завиждат на успеха на другите

Рецепта: Невероятния италиански великденски козунак - Коломба

Велика събота: Месят се обредни хлябове и козунаци

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com